Edwards na ulici Barcelone med promocijo spektakla Norčevska policija. Foto: EPA
Edwards na ulici Barcelone med promocijo spektakla Norčevska policija. Foto: EPA

Jango Edwards s pravim imenom Stanley Ted Edwards se je rodil 15. aprila 1950 v Detroitu v ameriški zvezni državi Michigan. V mladih letih se je ukvarjal s politiko, filozofijo in religijo, nato pa se v 70. letih preselil v Evropo.

Ustanovil je The Friends Road Show, številčno skupino glasbenikov in zabavljačev, s katerimi so nastopali po Evropi. Izdali so tudi štiri studijske albume s svojimi nastopi. Podpisal se je tudi pod amsterdamski Festival norcev, ki je med letoma 1975 in 1984 veljal za enega najpomembnejših festivalov klovnov na svetu.

Edwards je uvedel spremembe v klasični klovnadi ter bil avtor koncepta in ustanovitelj inštituta Nouveau Clown, kar je v pogovorih utemeljeval takole: "Večina našega dela se ne odvija na odru. Naše delo je življenje. Delamo na ulicah, z otroki, v šolah, v bolnišnicah. Nouveau klovni so vsi enaki, nihče ne tekmuje z drugim. V cirkusu je drugače."

Leta 2000 je Američan delal tudi v znamenitem nemškem cirkusu Roncalli. Klovnski inštitut je nato ustanovil leta 2009 v Barceloni, kjer je bival zadnja leta življenja in kjer so mu španski komiki tudi nadeli vzdevek kralj klovnov. V Sloveniji se je večkrat udeležil mednarodnega klovnsko-gledališkega festivala Klovnbuf.

73-letnik je umrl v soboto v Barceloni, njegovo smrt pa je potrdil župan župan katalonske prestolnice Jaume Collboni. Jango Edwards je sicer lani sporočil, da je neozdravljivo zbolel za rakom.