Angeli so postali simbol in najbolj razvpit primer kulture motorističnih klubov. Foto: AP
Angeli so postali simbol in najbolj razvpit primer kulture motorističnih klubov. Foto: AP

Malo je posameznikov, ki so tako jasno predstavljali kulturo bikerjev in uporniške rock kulture sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja, kot je to bil Sonny Barger. Skupaj s svojimi somišljeniki je ustanovil eno najvplivnejših izpostav motorističnega kluba Hell's Angels oziroma Angeli pekla, ki je hitro zaslovela po svoji uporniški drži in svobodnjaštvu, hkrati pa tudi po nasilju in kriminalu.

Njegovo smrt so na njegovi Facebook skupini objavili njegovi svojci s sporočilom, ki ga je pred smrtjo napisal sam. "Če berete to sporočilo, potem vedite, da me ni več. Prosil sem, da to sporočilo objavijo takoj po moji smrti. Živel sem polno in dobro življenje, s številnimi dogodivščinami. Imel sem privilegij, da sem bil del izjemnega kluba."

Pametni med pokvarjenimi

Rojen v Oaklandu v Kaliforniji se je po neuspešnem zaključku srednje šole najprej s prevaro premlad vpisal v vojsko, kjer so ga po odkriti ponaredbi letnice rojstva odpustili. Kmalu po tem je v Oaklandu ustanovil omenjen motoristični klub, ki mu je nato posvetil svoje življenje.

"Je pameten in premeten, ima neko skorajda živalsko lisičnost v sebi. Očitno je, da je bil najbolj sposoben človek daleč naokoli," je o Bargerju v svojem dokumentarnem filmu o klubu leta 1966 zapisal Hunter Thompson. Čeprav so bili Angeli precej decentralizirani, je bil Barger vseeno neke vrste javna figura in tiskovni predstavnik skupine.

Barger je prisostvoval pri vseh večjih dogodkih kluba, tako tisti javnih načrtovanih, kot najbolj razvpitih. Med njimi je bil tudi razvpiti incident na koncertu Rolling Stonesov, na katerem so Angeli, zaposleni kot varnostniki, z nožem zabodli enega od obiskovalcev, ki jim je grozil s pištolo.

Barger je sicer ves čas zanikal pretirano kriminaliteto skupine, čeprav je sam v zaporu skupno preživel skoraj 13 let. Največkrat je bil na zatožni klopi zaradi nasilja, kraje in organiziranega kriminala. Kljub temu se je večina sojenj, ki so potekala skoraj ves čas njegovega življenja, končalo z oprostilno sodbo.

Barger je umrl zaradi raka jeter, zadnja leta svojega življenja pa je zaradi težke kadilske navade po laringektomiji preživel s cevko v grlu.