Foto: AP
Foto: AP

Blake je umrl "mirno v krogu prijateljev in družine", so sporočili njegovi svojci. Kot vzrok smrti so navedli srčno bolezen.

Blake je bil znan kot naslovni junak Barette, detektivske serije iz 70. let, ki mu je prinesla tudi edinega emmyja, zaigral je tudi v filmu Davida Lyncha Izgubljena cesta (1997).

Kariero je začel že konec 30. let, kot otroški igralec, in se z družino preselil iz New Jerseyja v Kalifornijo. Med drugim je zaigral v takih klasikah, kot sta Zaklad Sierre Madre in Hladnokrvno, filmski predelavi romana Trumana Capoteja. V njej je igral morilca Perryja Smitha.
Za TV-film Judgement Day: The John List Story je bil znova nominiran za emmyja.

Vloga detektiva Barette mu je prinesla edinega emmyja. Foto: AP
Vloga detektiva Barette mu je prinesla edinega emmyja. Foto: AP

Blake, čeprav je imel težave z alkoholom in vročekrvnostjo, je svojčas veljal za enega največjih igralcev generacije, a si njegova kariera po aretaciji leta 2001 ni nikdar opomogla. Igralca so obtožili umora Bonny Lee Bakley, njegovega telesnega stražarja pa prikrivanja dokazov, za kar ga je porota sicer oprostila, a je bil pozneje v civilni tožbi obsojen.

Bakley, s katero se je Blake poročil le nekaj mesecev pred njeno smrtjo, je bila sama v igralčevem avtomobilu v losangeleški soseski Studio City, ko jo je nekdo ustrelil. Blake je policiji dejal, da jo je pustil samo, on pa se je vrnil v italijansko restavracijo, kjer sta ravno večerjala, po svojo pištolo, ki jo je tam pozabil. Ko se je vrnil, jo je našel mrtvo.

Štiri leta po njeni smrti se je porota v Los Angelesu odločila, da je nedolžen. V tistem času so mnogi to primerjali s primerom OJ Simpsona, za katerega se je porota deset let predtem ravno tako odločila, da je nedolžen v primeru umora nekdanje soproge Nicole Brown, sodnik v civilni tožbi pa ga je obsodil.

Podobno se je zgodilo tudi z Blakom, ki je bil v civilni tožbi obsojen zaradi umora Bakley, porota pa mu je naložila plačilo 30 milijonov dolarjev odškodnine družini Bakley, zaradi česar je razglasil osebni stečaj.

Po večletni sodni sagi si nikdar več ni opomogel. Foto: AP
Po večletni sodni sagi si nikdar več ni opomogel. Foto: AP

Deseti zakon za Bonny Lee Bakley

Razmerje med Blakom in Bakley je bilo sicer burno – ona je bila pred Blakom poročena devetkrat in tudi znana po tem, da je rada izkoriščala starejše moške, še posebej zvezdnike. Med zvezo z Blakom je imela razmerje tudi s Christianom Brandom, sinom Marlona Branda.

Ko je zanosila, je tako Brandu kot Blaku sporočila, da sta očeta njenega otroka, ki ga je sprva celo poimenovala Christian Shannon Brando.

Blake je vztrajal, da naj opravi DNK-test, in ko je ta pokazal, da je oče Blake, se je novembra 2000 poročil z Bonny, otroka pa sta preimenovala v Rosie. Tožilstvo je trdilo, da je Blake načrtoval umor Bakley, da bi dobil skrbništvo nad deklico, in skušal najeti morilce za umor. A dokazi so bili vse prej kot trdni, porota je to teorijo zavrnila.

Po umoru Bakley je Rosie odraščala s sorodniki in Blaka leta ni videla, prvič sta se srečala šele leta 2019.

Blake je do smrti vztrajal, da je nedolžen. Pred Bakley je bil 22 let poročen z igralko Sondro Kerr, od katere se je ločil leta 1983, v zakonu pa sta se jima rodila dva otroka. Leta 2017 se je poročil z dolgoletno prijateljico Pamelo Hudak, ki je tudi pričala njemu v korist na sojenju, a sta se dve leti pozneje ločila.

Kot zanimivost: roman Quentina Tarantina Bilo je nekoč v Hollywoodu, po katerem je režiser posnel tudi film, je posvečen Blaku, lik Cliffa Bootha pa delno temelji prav na njem.