Ustoličenja, ki bo vrhunec tridnevnih prireditev, so se udeležili mnogi tuji monarhi in visoki državniki. Foto: EPA
Ustoličenja, ki bo vrhunec tridnevnih prireditev, so se udeležili mnogi tuji monarhi in visoki državniki. Foto: EPA
Vrhunec slovesnosti v katedrali. Foto: EPA
Albert z očetom
Medijska prepoznavnost te miniaturne kneževine se je izjemno povečala z Rainierjevo poroko s hollywoodsko zvezdo Grace Kelly leta 1956. Foto: EPA

V Monaku je potekala slovesna maša, zvečer pa bo gala večerja. Ustoličenja, ki bo vrhunec tridnevnih prireditev, so se udeležili mnogi tuji monarhi in visoki državniki.

Dinastija Grimaldi, katere član je tudi Albert, vlada Monaku že vse od 13. stoletja. Albert, sin letos umrlega kneza Rainierja, je postal trideseti suveren te dinastije.

Albert je sicer položaj uradno prevzel že 12. julija, po končanem trimesečnem žalovanju za umrlim knezom Rainierjem III., vendar so slavja takrat potekala le v družinskem krogu. Pred seboj ima novi knez težko nalogo, saj je bil njegov oče v 55 letih vladanja izredno priljubljen med monaškimi prebivalci.

Albert sicer v kneževini velja za preprostega in sproščenega človeka, ki zna prisluhniti ljudem. 47-letni monarh meni, da Monačani nikakor ne smejo pozabiti na etična načela, poleg tega pa se bo zavzemal tudi za krepitev položaja Monaka na mednarodnih finančnih trgih.

Razkritje nezakonskega sina
V zadnjem času je največ prahu dvignilo Albertovo zasebno življenje. Mediji so razkrili, da ima novi monaški knez nezakonskega sina, ki se je rodil po njegovi aferi z neko stevardeso. Albert je sina priznal za svojega in finančno poskrbel za njegovo prihodnost, nikoli pa ne bo imel plemiškega naziva.

Monako je majhna kneževina ob sredozemskem morju, ki ima 32.000 prebivalcev. Medijska prepoznavnost te miniaturne kneževine se je izjemno povečala z Rainierjevo poroko s hollywoodsko zvezdo Grace Kelly leta 1956. V zakonu so se jima rodili trije otroci: Caroline, Albert in Stephanie.

Srečno družinsko življenje je kruto prekinila tragična nesreča leta 1982, v kateri je Grace umrla. Knez Rainier ni nikoli prebolel svoje velike ljubezni in se ni več poročil, temveč je živel zgolj za blaginjo svoje monarhije. Novemu knezu bosta pri opravljanju dolžnosti ob strani stali njegovi sestri, saj Albert še ni poročen.