Ann Fitzroy in kraljica Elizabeta med obiskom otoka Guernsey leta 1978. Foto: Reuters
Ann Fitzroy in kraljica Elizabeta med obiskom otoka Guernsey leta 1978. Foto: Reuters

Ann Fortune Fitzroy, vojvodinja Graftonska, je umrla v petek, 3. decembra, stara 101 leto. Kraljici Elizabeti II. je kot dvorna dama in ena od dveh t. i. gospodaric garderobe (Mistress of the Robes) služila vse od njenega kronanja pred 69 leti, bila pa je tudi njena tesna prijateljica in zaupnica, poroča britanski Daily Mail.

95-letna Elizabeta še vedno žaluje za svojim možem Filipom, ki je umrl aprila, zdaj pa se je morala posloviti od še zadnje še živeče tesne prijateljice iz mladosti. Ann Fortune se je rodila leta 1920 in se leta 1946 poročila s Hughom Fitzroyjem, dedičem vojvode Graftonskega. Leta 1953, ko je bila Elizabeta tudi uradno okronana, je bila povabljena, da postane članica dvora.

Najprej je bila le ena od dvornih dam, kmalu je postala glavna kraljičina osebna pomočnica (t. i. Lady of the Bedchamber), leta 1965 pa gospodarica garderobe, kar je najvišji naziv za dvorno damo. V preteklosti so gospodarice garderobe osebno skrbele za kraljičina oblačila in nakit, danes pa je naziv le še ceremonialne narave, saj spremljajo kraljico na večini uradnih dogodkov.

Ann je bila Elizabetina dolgoletna prijateljica in zaupnica že pred imenovanjem med dvorne dame, leta 1954 (leto po kronanju) pa je Ann Elizabeti zaupala tudi častno nalogo, saj jo je prosila, naj bo botra njeni hčerki Virginiji.

Ann je bila Elizabeti v veliko oporo v turbulentnih desetletjih velikih monarhičnih premikov in tudi dogodkov v zasebnem življenju.