Ken Block na reliju v Walesu pred desetimi leti. Foto: Reuters
Ken Block na reliju v Walesu pred desetimi leti. Foto: Reuters

"Z žalostjo v srcu potrjujemo, da je Ken Block umrl v nesreči s snežnimi sanmi," so v ponedeljek zvečer po krajevnem času sporočili predstavniki njegove ekipe Hoonigan Racing. "Ken je bil vizionar, pionir in ikona. In najpomembneje, bil je oče in mož. Neizmerno ga bomo pogrešali." Za Blockom med drugim žalujejo njegova žena Lucy in trije otroci.

55-letni dirkač je praznike preživljal v ameriški zvezni državi Utah, kjer se je v ponedeljek s svojimi snežnimi sanmi zapeljal po strmem klancu navzgor. Kot so predstavniki tamkajšnjega šerifovega urada zapisali v sporočilu za javnost, ki so ga objavili tudi na Facebooku, so se sani pri tem prevrnile in dirkača pokopale pod seboj. "Zaradi hudih poškodb je umrl na kraju nesreče," so še pojasnili.

Zvezdnik relija je svojo športno kariero odmevno začel leta 2005, ko je bil v ameriškem reliprvenstvu imenovan tudi za debitanta leta, pozneje tekmoval v svetovnem prvenstvu in osvojil več medalj na tradicionalnih igrah ekstremnih športov X Games, poroča Reuters. Tekmoval je tudi v drugih ekstremnih športih, kot so motokros, rolkanje in deskanje na snegu, pa navaja BBC.

Pozneje mu je uspel še veliki met, ko se je s posnetki svojih vragolij prebil tudi med najbolj gledane in spremljane na YouTubu. Med drugim je ustanovil svojo modno znamko skejterskih oblačil, pa tudi družbo Hoonigan Industries, v okvir katere spada tekmovalna ekipa relija Hoonigan Racing.

Na novico o Blockovi smrti so se med drugim že odzvali v ameriški zvezi za reli, pri kateri so zapisali, da so šokirani. "Imel je velik vpliv na vse, česar se je dotaknil, vključno s svetovnim relijem," so se mu poklonili. Besede hvale so pokojnemu dirkaču namenila tudi nekatera znana imena iz motošportov, kot sta nekdanji dirkač formule ena Jenson Button in voznik Nascarja Ryan Vargas, ki pravi, da so prav Blockovi videi v njem prebudili zanimanje za avtomobile in dirkanje.