Michelle Williams kot Marilyn Monroe. Kritiki ji napovedujejo tretjo oskarjevsko nominacijo, potem ko je bila za zlati kipec nominirana že za Goro Brokeback in Blue Valentine. Foto: Reuters
Michelle Williams kot Marilyn Monroe. Kritiki ji napovedujejo tretjo oskarjevsko nominacijo, potem ko je bila za zlati kipec nominirana že za Goro Brokeback in Blue Valentine. Foto: Reuters
Prve kritike filma niso blesteče, zato pa toliko bolj hvalijo Williamsovo. Foto: promocijski material
Michelle Williams je prehodila dolgo pot od najstniške serije Simpatije. Danes je edina od zasedbe, ki film za filmom gradi svojo podobo. Foto: EPA

"A sem vedno vedela, da nimam zares izbire."

Izbira, ki to ni res bila, se je izkazala za pravilno - vsaj za zdaj. Potem ko je prejšnji teden po spletu zaokrožil uradni napovednik za film My Week With Marilyn (Moj teden z Marilyn), tri dni pozneje (9. oktobra) pa je film doživel še premiero na Newyorškem filmskem festivalu, je Williamsova že med favoriti za svojo tretjo oskarjevsko nominacijo. Kar za film, tako tisti, ki so ga že videli, ne bi mogli trditi.
"Michelle kot Marilyn je nekaj, kar morate videti, a nič drugega v filmu se ne more meriti z njenim šarmom ali navdihom," so, denimo zapisali, pri Hollywood Reporterju.

Režiserjeva prva izbira
In čeprav je izbor nekdanje zvezdnice Simpatij za vlogo največje seksbombe v zgodovini celuloidnega traku izzval kar nekaj kritik in negodovanj spletnih skupnosti ("Sploh ji ni podobna", "Vloga ni primerna zanjo", "Marilyn je bila lepa, Michelle ni" ...), pa ni težko videti, zakaj je režier Simon Curtis za vlogo želel prav Michelle.
"Ne le da je lepa in odlična," razlaga za revijo Vogue, "ampak k svojemu delu tudi prinese um, intuitivno razumevanje lika, izjemno globino občutka in neke vrste prirojen glamur - verjetno temu rečemo zvezdniška kakovost, mar ne? Za režiserja je to sanjski paket". Curtis je pred srečanjem z Williamsovo dobesedno molil, da bi igralka ponudbo sprejela, saj si v vlogi Monroejeve ni predstavljal nobene druge.

Otožnost in igrivost
"Vse, kar ljudje kadar koli vidijo, je Marilyn Monroe," potoži hlipajoča Michelle alias Marilyn v napovedniku. V tem primeru je to dobra stvar. Vseeno vsi v njej tudi po ogledu filma najverjetneje ne bodo videli MM. Ne glede na platinasto lasuljo, šminko in dekolte Michellin adut nikdar ni bila seksapilnost.
Pač pa 31-letna zvezda pretežno neodvisnih in nizkoproračunskih avtorskih filmov zato toliko bolj zna pripeljati na platno globino, strah, obup, igrivost in otožnost, vse karakteristike, ki so MM povzdignile iz Playboyeve zajčice v eno izmed najbolj ikoničnih osebnosti popkulture 20. stoletja.
Stilska preobrazba
In, kot piše Huffington Post, Williamsova v filmu obvlada preskoke med depresijo in brezskrbno sproščenostjo, ki sta zaznamovali tragično osebnost Monroejeve. Williamsova sama priznava, da ni najbolj domača s podobo fatalke, ki ji ves svet pada pred kolena. Za Goro Brokeback in vestern Meek's Cutoff si je nadela rustikalni videz, za lansko nizkoproračunsko uspešnico Blue Valentine pa je pridobila nekaj kilogramov, na obrazu pa sta se ji risali izžetost in naveličanost, ki sta odsevali propadajočo zvezo.
Zdaj vidimo igralko v popolnoma drugačni luči - v elegantnih vintage toaletah, ki poudarjajo obline (suhljata igralka si je morala podložiti boke), s svetlimi prameni, ki padajo na nedolžne modre oči, s prstom, ki se zapeljivo dotika kotička ust, in z igrivo držo, ko se potaplja v peneči kopeli.
Intenzivne priprave
Za prelevitev v verjetno najslavnejšo filmsko zvezdnico vseh časov se je Williamsova podvrgla intenzivnim pripravam. "Vsako noč sem šla v posteljo s kupom knjig ob sebi," je povedala za Vogue, katere zadnjo naslovnico krasi. "In zaspala sem ob gledanju njenih filmov. Bilo je kot takrat, ko smo bili otroci in smo si pod blazino dali knjigo, upajoč, da jo boš prebral prek osmoze."

In prek knjig, filmov in intervjujev je Williamsova počasi odkrila bistvo MM. "Za Marilyn samo je bila 'Marilyn Monroe' lik, ki ga je igrala. Podoba, ki jo je tako skrbno gojila, je bila umetna. To podobo je obrusila do te mere, da nisi več mogel razločiti, da je umetna," je povedala Williamsova na tiskovni konferenci ob nedeljski premieri filma.

Film prihaja v ZDA na redni spored 4. novembra, že zdaj pa si v spodnjem posnetku lahko ogledate napovednik.
K. S.