Danes je tudi njen stil oblačenja drugačen, bolj
Danes je tudi njen stil oblačenja drugačen, bolj "damski". Kot je pred kratkim povedala za New York Times: "Androgeni videz je bil zabaven, zabavno je bilo biti rokenrol. A zdaj je prišel čas za eleganco." Foto: EPA

Dramatične vrstice iz napovednika za dokumentarni film Andrej(a), ki spremlja tako fizično kot psihično, pa tudi poklicno transformacijo Andreja Pejića, ki se je iz znanega androgenega manekena končno prelevil v žensko, kar si je od nekdaj želel biti.

Za film v režiji Erica Micletta del sredstev zbirajo na Kickstarterju (doslej so nabrali slabih 30 od želenih 200 tisočakov dolarjev), podporo projektu pa je izrazil tudi slavni igralec Jared Leto, aktualni oskarjevec za stransko vlogo v filmu Klub zdravja Dallas, v katerem je upodobil prav transseksualko Rayon.

Andreja, ki se je kot Andrej rodila v Tuzli, nato pa se v času vojne na Balkanu še kot otrok z mamo in bratom preselila v Avstralijo, je želela s filmom prikazati celotno izkušnjo svoje spolne preobrazbe, s čimer želi odstreti tančico s celotnega procesa in "pomagati mladim, ki bijejo podobne bitke".

Režiserju Miclettu je omogočila popoln dostop do svoje zasebnosti, v kamero je ujel veliko težkih trenutkov, a tudi veliko lepih. V času po operaciji se je 23-letna Andreja odpravila v Evropo, kjer se je prvič kot hči srečala s svojo mamo in babico.