Nasmejana Elizabeta II., živa legenda. Foto: AP
Nasmejana Elizabeta II., živa legenda. Foto: AP

S parado Trooping the Colour (Pozdrav zastavi) se že več kot 260 let vsako leto spomnijo rojstnega dne britanskega monarha. Na njej je letos sodelovalo 1500 vojakov, 250 konj in več sto glasbenikov.

Za uvod v parado je kraljičin sin in prestolonaslednik princ Charles izvedel pregled vojakov, ob njem pa sta bila tudi njegov sin, princ William, in sestra, princesa Anne.

Kraljica v družbi najbližjih sorodnikov. Foto: Reuters
Kraljica v družbi najbližjih sorodnikov. Foto: Reuters

Princ George, princ Louis in princesa Charlotte so se po ulici The Mall pripeljali v prvi kočiji, skupaj z materjo Catherine, vojvodinjo Cambriško, in Camillo, vojvodinjo Cornwallsko.

Zbrano množico je z balkona Buckinghamske palače pozdravila tudi kraljica, ob njej je bil bratranec, vojvoda Kentski. Vsi njeni najtesnejši sorodniki so se nato skupaj zbrali na balkonu, kjer so občudovali prelet več kot 70 letal in helikopterjev britanskih kraljevih sil. Ob kraljici je bil sin, princ Charles z ženo Camillo, vnuk, princ William z ženo Catherine in otroci Georgeem, Charlotte in Lousiom, sestra, princesa Anne ter sin Edward z ženo Sophie.

Elizabeta se te parade udeležuje že od leta 1955.

Princ George, princ Louis in princesa Charlotte so se pripeljali v prvi kočiji. Foto: Reuters
Princ George, princ Louis in princesa Charlotte so se pripeljali v prvi kočiji. Foto: Reuters
Uradni portret kraljice ob 70-letnici vladanja. Foto: Reuters
Uradni portret kraljice ob 70-letnici vladanja. Foto: Reuters

Zelo povedno je tudi to, koga na balkonu ni bilo. Manjkala sta namreč kraljičin drugi sin princ Andrew, ki je osramočen zaradi tožbe o spolnem nadlegovanju mladoletnice, zato se je umaknil iz javnega življenja, in vnuk princ Harry, ki s svojo ameriško ženo Meghan in dvema otrokoma, Archiejem in Lilibet, živi v Kaliforniji in se je odpovedal vsem kraljevim obveznostim. Harry in Meghan sta z otrokoma sicer prispela v London – Lilibet je sploh prvič stopila na britanska tla, ogledali si bodo parado, a na balkonu jih ni.

Sorodna novica "Spodbujamo tako Britance kot njihove slovenske prijatelje in sosede, da nazdravijo kraljici"

So pa britanski mediji objavili nekaj fotografij nasmejane Meghan, kako se v palači pogovarja z otroki. Oblečena je bila v temno modro obleko, na glavi pa je imela velik klobuk. To je njen prvi obisk Otoka po dveh letih.

Ob koncu današnjega slavja so iz Hyde Parka in utrdbe Tower of London izstrelili častne salve. Zvečer bodo zažareli plameni po številnih krajih po Združenem kraljestvu pa tudi v vseh prestolnicah skupnosti Commonwealth, na čelu katere je britanska kraljica.

"Samozavestno in navdušeno v prihodnost"

Buckinghamska palača je ob 70-letnici vladanja Elizabete II. predstavila tudi njen uradni portret, monarhinja pa se je v sporočilu zahvalila vsem družinam, soseskam in skupnostim, ki so bile vpletene v pripravo praznovanj in zabav. Teh naj bi se v čast 96-letne kraljice v štirih dneh, od danes do nedelje, udeležilo več milijonov ljudi v Združenem kraljestvu in tudi po svetu.

"Navdihuje me dobra volja, ki jo vidim okoli sebe. Upam, da se bomo v prihodnjih dneh spomnili vseh dobrih stvari, ki so bile dosežene v preteklih 70 letih. V prihodnost gledam s samozavestjo in navdušenjem," je dejala monarhinja, ki pa se zaradi težav s premikanjem ne bo udeležila vseh obveznosti.

Združeno kraljestvo zaznamovalo jubilej kraljice Elizabete II.

Med državljani zelo priljubljena

Britanci in državljani drugih držav skupnosti Commonwealth slavijo kraljičin platinasti jubilej. Foto: Reuters
Britanci in državljani drugih držav skupnosti Commonwealth slavijo kraljičin platinasti jubilej. Foto: Reuters

Elizabeta je postala kraljica po smrti svojega očeta, kralja Jurija VI. februarja leta 1952. Med Britanci je še vedno močno priljubljena, saj jih več kot tri četrtine meni, da dobro opravlja svoje delo. Ob platinastem jubileju prihajajo čestitke z vseh koncev sveta, tako sta ji na primer čestitala tudi francoski predsednik Emmanuel Macron in papež Frančišek.

Vsi pa ne slavijo skupaj s kraljico – dva protestnika sta prekinila priprave na parado na slavni ulici the Mall, ki vodi do Buckinghamske palače, zato so ju aretirali.

Praznovanje platinastega jubileja kraljice Elizabete II.
Kraljica Elizabeta II., ameriška dokumentarna oddaja
Elizabeta I. in Elizabeta II.: Kraljici in njuni sovražnici, britanska dokumentarna serija, 2/2
Elizabeta I. in Elizabeta II.: Zlati kraljici, britanska dokumentarna serija, 1/2