Novico o rojstvu dečka je kraljeva družina razglasila na družbenih omrežjih. Foto: Reuters
Novico o rojstvu dečka je kraljeva družina razglasila na družbenih omrežjih. Foto: Reuters

Deček, ki je sedmi v vrsti za britanski prestol, je ob rojstvu tehtal 3,2602 kilograma. Popadki naj bi se začeli v zgodnjih jutranjih urah, po poročanju tujih medijev pa je vojvodinji princ Harry ves čas zvesto stal ob strani. Meghan Markle je rodila okoli 5.30 po krajevnem času (6.30 po srednjeevropskem). "Veseli smo, da lahko sporočimo, da sta princ Harry in vojvodinja Susseška povila svojega prvorojenca," so zapisali v sporočilu za javnost. Pred kraljevo palačo so na zlatem stojalu (po kraljevem protokolu) že razstavili uokvirjeno potrdilo o rojstvu otroka, na katerem so navedeni njegova teža in spol, pa tudi počutje matere.

Na potrdilu sta zapisani teža in velikost novorojenčka. Foto: Reuters
Na potrdilu sta zapisani teža in velikost novorojenčka. Foto: Reuters

Ob rojstvu otroka je za medije spregovoril tudi princ Harry: "Zelo vesel sem, da lahko naznanim, da sva z Meghan danes zjutraj dobila otroka, in sicer zdravega sina. Mama in otrok se počutita zelo dobro. To je bila neverjetna izkušnja, bolj posebna, kot sem si lahko kdaj koli zamišljal," je dejal. "Hvaležna sva za vso podporo, ki sva je deležna, občutek je neverjeten in to izkušnjo želim deliti z vsemi."

Princ se je ob veselem dogodku še malce pošalil. "Nisem prisostvoval številnim porodom, to je moja prva taka izkušnja. Bilo je čudovito, naravnost neverjetno, ponosen sem na svojo ženo," je še povedal in dodal, da je novorojenček naravnost čudovit.

O rojstvu so že obveščeni tudi vsi člani kraljeve družine. Na svojem uradnem profilu na Twitterju so zapisali, da so vsi "zelo veseli", ob vojvodinji pa je trenutno njena mama Doria Ragland. Iz zapisa je mogoče sklepati tudi, da je vojvodinja rodila doma, torej v dvorcu Frogmore Cottage, a ta informacija ni še uradno potrjena.

Sicer pa znani obrazi z vsega sveta že čestitajo novopečenim staršem. Najprej se je na družbenem omrežju Twitter oglasila Theresa May, ki je zapisala: "Čestitke ob prihodu sina! V tem veselem času vam želim vse dobro!" Poleg nje so mladi družinici lepe želje postali še Jeremy Corbyn, Nicola Sturgeon in celo Justin Welby, ki je izvedel poročni obred para. Še posebej pozorna se zdi čestitka brata pokojne princese Diane, Harryjeve mame.

Čeprav je bilo med Meghan Markle in Thomasom Marklom, njenim očetom, v zadnjem času nekaj napetosti in nesporazumov, je ob rojstvu otroka tudi on izrazil svoje veselje. Za tabloid The Sun je dejal, da je srečen, da se mama in otrok počutita dobro. "Ponosen sem, da se je moj vnuk rodil v britansko kraljevo družino, prepričan sem, da bo dobro služil kroni in Britancem," je dejal.

Meghan in Harryju je ob rojstvu čestitala tudi nekdanja ameriška prva dama Michelle Obama, mladi mamici pa je dala tudi zanimiv nasvet. "Tako kot jaz, si tudi Meghan verjetno ni nikoli mislila, da bo enkrat imela takšno življenje. Pritisk, ki ga čutiš, ko si v takšni situaciji, je zelo velik. Zato je moj največji nasvet, naj si vzame čas zase in naj z ničemer ne hiti," ji sporoča. Dodala je še, da komaj čaka, da spozna malčka.

Par javnosti pred rojstvom sicer ni izdal, katerega spola je otrok. Britanci so bili dokaj prepričani, da se bo rodila deklica. Na to možnost jih je stavilo že toliko, da so stavniške hiše sredi aprila prenehale sprejemati stave o tem, saj domnevajo, da je nekdo izdal skrivnost o otrokovem spolu.

Kraljeva družina je nosečnost naznanila 15. oktobra 2018, takoj za tem, ko sta Meghan in Harry prispela v Avstralijo na svojo prvo skupno kraljevsko turnejo. Novorojenček je prvi član kraljeve družine, ki ima očeta Britanca, mamo pa Američanko, zato se pojavljajo vprašanja, ali se bosta vojvodinja in princ odločila tudi za to, da svojemu otroku (zraven britanskega) priskrbita še ameriško državljanstvo.

Britanci so na stavnicah ugibali, da bo otroku, če se bo rodil deček, ime Arthur, Filip, Charles, James, Edward ali pa Alexander.

Novico o nosečnosti je britanska kraljica Elizabeta II. sprejela z "očaranostjo", tako kot tudi njen mož, princ Filip, ter Harryjev oče, princ Charles, in njegova žena Camilla. Mati vojvodinje Susseške Doria Raglan je ob naznanitvi nosečnosti sporočila, da je "ob tej lepi novici zelo srečna in si čim prej želi videti prvega vnuka".

Vojvodinja Susseška in princ Harry povila dečka