Razvpita britanska pevka Amy Winehouse je zadnja v vrsti slavnih oseb, ki je dobila svojo voščeno lutko. Foto: EPA
Razvpita britanska pevka Amy Winehouse je zadnja v vrsti slavnih oseb, ki je dobila svojo voščeno lutko. Foto: EPA

Pred kratkim so v londonskem muzeju Madame Tussauds predstavili voščeno lutko Amy Winehouse. Tako se je razvpita britanska pevka pridružila kopici slavnih osebnosti, ki so jih že ovekovečili z voščenimi figurami. "Izumiteljica" muzejev voščenih lutk, zbirk voščenih figur slavnih zgodovinskih osebnosti in sodobnih zvezdnikov, razstavljenih v zanje značilnih položajih, je bila prav Marie Tussaud, ki je konec 18. stoletja po Evropi potovala z voščenimi skulpturami. Madame Tussauds je še danes najbolj slavna "znamka", povezana z voščenimi muzeji. Leta 1835 je Tussaudova postavila svojo prvo stalno razstavo na londonskem Baker Streetu, kjer še danes stoji prej omenjeni muzej, "podružnice" pa ima tudi v Amsterdamu, Berlinu, Hongkongu, Šanghaju, ZDA, Kanadi in na Danskem.

Eden najbolj priljubljenih muzejev voščenih lutk v ZDA je bil desetletja The Movieland Wax Museum v Buena Parku v Kaliforniji, ki so ga leta 2005 zaprli, še vedno pa deluje neworleanški Musee Conti, ki ima bogato zbirko voščenih figur slavnih osebnosti iz filmskih in literarnih grozljivk. Muzej voščenih lutk imajo tudi v San Franciscu na turističnem Fisherman's Wharfu, za kraljeve dinastije pa je specializiran The Royal London Wax Museum v Victorii v kanadski Britanski Kolumbiji.
"Voščeni ljudje" nastajajo najmanj šest mesecev
Prav na njihovi spletni strani smo našli "navodila za izdelavo voščenih figur", ki za začetek narekujejo odločitev o prizoru in mestu v njem, ki ga bo nova voščena lutka zasedala. Nato se mora kipar odločiti za primeren izraz obraza, držo rok in druge lastnosti, ki lahko odločilno vplivajo na kakovost lutke. Treba je preveriti vse informacije o videzu in telesnih merah upodobljene osebe, če ta ne more priti na "odlitek" k slikarju. Takšne podatke je mogoče pridobiti iz portretov, fotografij, pisne dokumentacije, če je treba, pa tudi od krojačev, frizerjev in zobozdravnikov. Nato izdelajo mavčni odlitek, čebelji vosek s povečano odpornostjo na vročino zlijejo v šablono in pustijo, da se ohladi in utrdi. Medicinske steklene oči, ki morajo biti enake barve kot oči prave osebe, vstavijo v figuro, če je njihov izraz nasmejan, pa tudi zobno protezo.
Eden najzahtevnejših korakov, ki menda v povprečju zahteva kar 60 ur dela, je vstavljanje las, pramen za pramenom. Pri moških figurah postopek včasih ponovijo na rokah, dlaneh, včasih tudi na torzu. Nato s stekleno volno dokočno oblikujejo telesno obliko posameznika in ga skupaj s kostumografi primerno oblečejo. Celoten postopek nastajanja figure traja najmanj šest mesecev. Seveda je treba tudi potem, ko je lutka izdelana, spremljati njeno življenjsko zgodbo in figuro skladno s tem posodabljati: po razpadu zakona Brada Pitta in Jennifer Aniston, na primer, so zvezdnika ločili tudi v muzeju voščenih lutk Madame Tussauds. Njuna ločitev je muzej stala kar 10.000 funtov!

V spodnji galeriji si lahko ogledate nekaj voščenih lutk slavnih osebnosti, na nekaterih pa so ob svojih lutkah tudi "izvirniki" iz mesa in krvi. Uganete, kateri je "pravi"? V komentarjih pod novico lahko razkrijete, s katero lutko so po vašem mnenju najbolj zadeli v polno!

T. H./A. K.