Sophie Gregoire Trudeau se je že izselila iz rezidence premierja. Foto: AP
Sophie Gregoire Trudeau se je že izselila iz rezidence premierja. Foto: AP

Le dan zatem, ko sta zakonca na Instagramu objavila, da se ločujeta, jo je Kanadska liberalna stranka, ki jo vodi premier Trudeau, že izbrisala s svoje spletne strani. Prav tako je bil razrešen uradnik, ki je v premierjevem uradu skrbel za razpored zadolžitev prve dame, poroča Politico.

“Kot politikova žena je imela malo mešanice tradicionalne vloge,” je za spletni časopis povedala Shachi Kurl, predsednica instituta Angusa Reida. 48-letna Sophie Grégoire Trudeau je gostila uradna kosila in zabave, a v vlogo prve dame vnesla tudi svoje izkušnje kot TV-voditeljica in poročevalka. “Vedela je, kako komunicirati, vedela, kako navezati stik z občinstvom.”

Nihče ne pričakuje, da bo Grégoire Trudeau kar izginila iz javnosti. Spomladi bo tako izdala knjigo. Energična promotorka new age filozofije in duševnega zdravja ter inštruktorica joge piše knjigo za samopomoč in velnes, ki obljublja vpogled v "edinstvene čustvene podpise" in "odsev pozitivne energije", nekaj, kar naj bi tudi popeljalo leta 2015 na oblast njenega moža.

Paru so se v zakonu rodili trije otroci. Foto: AP
Paru so se v zakonu rodili trije otroci. Foto: AP
Sorodna novica Justin Trudeau in soproga Sophie se po 18 letih zakona ločujeta. Otroci bodo živeli pri njem.

Lani je odprla tudi svoje podjetje, Under Your Light Communications, prek katerega oglašuje svoje znanje in veščine kot strokovnjakinja za komuniciranje, s čimer se je ukvarjala, preden se je leta 2005 poročila s Trudeaujem.

Čeprav je novica o ločitvi močno odjeknila na družbenih omrežjih, kjer uporabniki kar tekmujejo z govoricami, kdo je koga varal, in natolcevanji o premierjevi spolni usmerjenosti, pa političnih napadov zaradi razpada Trudeaujevega zakona ni bilo. Prav tako molčijo politiki in ožji krog para, nobeden od njunih znancev pa novice ne želi komentirati.

Par obiskoval zakonsko terapijo

Kljub številnim fotografijam, kjer si zakonca zreta ljubeče v oči, pa je morda edini znak težav prišel od njiju samih, ko je Sophie po intervjuju in fotografiranju za revijo Vogue razkrila, da sta se intimnih objemov in zrenja v oči dejansko naučila na zakonski terapiji. Prav tako je na potencialne težave namignil Trudeau v svoji knjigi spominov leta 2014, Common Ground.

“Najin zakon ni popoln. Imava vzpone in padce," je zapisal. Isto leto je v enem od intervjujev razkril, da “so trenutki, ko Sophie sovraži moje delo in sovraži mene, ker imam rad svoje delo”.

Kaj točno je privedlo do razpada zakona, ni znano, se pa je o njunem zakonu v Ottawi šušljalo že leta. Trudeau je pred desetimi leti zanikal navedbe o zunajzakonskih zvezah, na družbenih omrežjih pa je leta 2020 vzniknila govorica, da je ona njega prevarala z igralcem Idrisom Elbo, potem ko sta oba zbolela za covidom po nekem skupnem nastopu v Londonu.

Foto: EPA
Foto: EPA

Ekstrovertirana od otroštva

Grégoire Trudeau je bila rojena v Montrealu in je edinka. Njen oče jo je spodbujal, da osamljenost preganja z ekstrovertiranostjo in družabnostjo. V najstniških letih, ko je obiskovala zasebno šolo za dekleta, je razvila bulimijo, s katero se je spopadala do svojih zgodnjih 20. let. Tega ne skriva in pogosto javno govori o tem, pri čemer pravi, da jo je izkušnja naučila ljubezni do same sebe, kar je postalo temelj njenega dela kot promotorka duševnega zdravja.

Vsi govorijo o njeni samozavesti in veselju do življenja, ki se kaže tudi v najbolj nepričakovanih trenutkih. Dva meseca po Trudeaujevi zaprisegi je na dogodku za dan Martina Luthra Kinga nenadoma začela peti pred zbranimi balado, ki jo je napisala za hčerko. Na večerji za medije leta 2016 je ogorčenje kritikov zaradi davkoplačevalskega denarja za dve varuški spremenila v skeč ter pred politiki in novinarji zapela pesem "Vse se vrti okoli mene".

Michelle Obama je Sophie označila za svojo
Michelle Obama je Sophie označila za svojo "dušo dvojčico". Foto: AP

Za utrjevanje svoje podobe nekdanja novinarka pogosto uporablja družbena omrežja, nekdanja prva dama ZDA Michelle Obama pa je ob priliki Grégoire Trudeau predstavila kot svojo "dušo dvojčico".

V intervjuju za Fashion magazine leta 2017 je dejala, da ji ni mar za zvezdniški status – čeprav je ena od njenih prijateljic Meghan Markle. Vojvodinja Susseška je Sophie gostila tudi v svojem podkastu, v katerem jo je vprašala, kako bi se opisala s tremi besedami. "Občutljiva, pogumna in zabavna. Ogromno sem delala na sebi, da sem poiskala stik s tisto malo Sophie v sebi, prek vseh svojih stisk in tegob. Našla sem jo, zato bom še naprej skrbela zanjo,” je povedala.

Selitev iz rezidence, a družinski dopust ostaja

Njeno navdušenje nad jogo in vsem poduhovljenim pa ni vedno koristilo uradu premierja. Ko je družina leta 2018 odpotovala v Indijo na uradni vladni obisk, so se iz njunih poziranj v živopisanih indijskih oblačilih in rokah, sklenjenih v zahvalni "namaste", norčevali številni in obisk primerjali s teden dni dolgo indijsko poroko. Pozneje, leta 2021, je uslužbencem Liberalne stranke ponudila brezplačni virtualni tečaj joge, da bi se ekipa njenega moža lahko “lažje spopadla s stresom pandemije".

V intervjuju med prvim valom covida je Grégoire Trudeau dejala, da je sporočilo, ki bi ga predala mlajši različici sebe, da je "popolnost dolgočasna". "Slavite svojo edinstvenost.”

S prvo damo Mehike Beatriz Gutiérrez Müller. Foto: EPA
S prvo damo Mehike Beatriz Gutiérrez Müller. Foto: EPA

Zaradi njenega entuziazma in živahnosti so jo številni primerjali z njeno taščo, Margaret Trudeau, katere življenje se je spremenilo pri 22 letih, ko se je poročila s 30 let starejšim premierjem, Pierrom Trudeaujem.

Obe ženski sta se znašli na položaju v političnem sistemu pod ustavno monarhijo, ki ne priznava partnerice premierja kot uradne vloge. Kot prva dama ZDA tudi Grégoire Trudeau ni imela uradne plače, čeprav je redno spremljala svojega moža na uradnih obiskih in gostila eminentne goste na vladnih prireditvah. A v nasprotju z ameriškimi prvimi damami v Kanadi prve dame nimajo svojega formalnega urada.

Odkar se je odrekla karieri TV-voditeljice, se je veliko posvečala prostovoljstvu, služila pa je z govorniškimi nastopi in knjigami. Iz Liberalne stranke so potrdili, da Grégoire Trudeau za svoje angažmaje in zadolžitve nikdar ni prejemala plače, prav tako ni bila plačana za uvodni nagovor na nacionalni konvenciji stranke v Ottawi maja letos, še piše Politico.

Kakšni so daljnosežni načrti Sophie Gregoire Trudeau, še ni znano, za zdaj je znano zgolj, da se je že odselila iz uradne rezidence premierja Rideau Cottage, kjer pa bodo še naprej živeli trije otroci para, Xavier (15), Ella-Grace (14) in Hadrien (9). Skrbništvo naj bi si delila, že ta teden pa se vsi skupaj odpravljajo na družinski dopust na neznano lokacijo nekje v Kanadi.