Jima bo uspelo zasenčiti njunega predhodnika Gervaisa? Foto: EPA
Jima bo uspelo zasenčiti njunega predhodnika Gervaisa? Foto: EPA
Tina Fey in Amy Poehler
Feyeva in Poehlerjeva sta svojo skupno pot začeli z vlogami v oddaji SNL. Foto: EPA
Tina Fey
Feyeva se je širši javnosti močno vtisnila v spomin po oponašanju nekdanje guvernerke Aljaske Sarah Palin. Foto: EPA
Tina Fey in zasedba 30 Rock
Z igralsko zasedbo 30 Rock pa je Feyeva na Zlatih globusih v preteklosti pobirala nagrade kot po tekočem traku. Foto: EPA

Ob glasnem odobravanju zamenjave Rickyja Gervaisa sta tako postali prvi ženski dvojec, ki bo vodil omenjeno podelitev nagrad. Bosta vrnili humor na Zlatih globusih na nežnejšo raven ali bosta v paru presegli samega Gervaisa? Odgovor bo znan šele 14. januarja. Toda za zdaj je novica - sodeč po preteklih dosežkih teh dveh najboljših prijateljic v svetu humorja - požela precej odobravanja in nestrpnega pričakovanja.

Dami v svojih štiridesetih - 42-letna Feyeva in 41-letna Poehlerjeva - pa sta medsebojno kemijo gradili precej let. Medtem ko Feyevo večina pozna kot ustvarjalko in eno izmed stalnih članic posadke humoristične serije 30 Rock, se Poehlerjeva, plavolasa humoristka, na prvi pogled zdi kot njena senca. A še zdaleč ni tako. Humoristki sta svojo skupno pot začeli v oddajah Saturday Night Live (SNL).

V omari Feyeve je trenutno sedem emmyjev, med katerimi izstopa tisti za njeno oponašanje kandidatke za republikansko podpredsednico Sarah Palin. Po drugi strani je Poehlerjeva svoj garaški pohod v svetu humorja začela prav v SNL-ju, kjer se je pogosto vživljala v lik trenutne zunanje ministrice ZDA Hillary Clinton. Zasedbi SNL-ja se je pridružila leta 2001.
Ravno v času, ko je Feyeva že dve leti dejavno sodelovala pri ustvarjanju legendarne oddaje in se je že začela pojavljati v skečih. Skupaj sta "razbijali" pretežno moško druščino v SNL-ju, saj je Poehlerjeva že na začetku zelo jasno naznanila, da se zasedbi ni pridružila z namenom, da bi igrala ponižne žene ali dekleta v moških scenah. Tam je bila, ker je točno vedela, kaj želi početi, in ji ni bilo mar, če to komu ni bilo všeč. Prav s temi besedami jo je opisala Feyeva v svoji knjižni uspešnici. "Z Amy sem se počutila manj osamljena," je še zapisala Feyeva.

Prav Poehlerjeva je zasedla mesto Jimmyja Fallona v skečih s Feyevo, potem ko je igralec/komik odšel iz oddaje leta 2004. Feyeva je takrat izjavila: "Ali sem prava feministka ali pa imam najslabše instinkte v svetu zabave, kar jih kdor koli pomni."

Skupaj tudi v Zlobnih dekletih
Po osvajanju televizije pa je sledil še njun napad na velika platna. Čeprav sta odigrali manjši vlogi, ju je širša javnost dobro spoznala v filmskem magnetu za najstnike Zlobna dekleta, kjer je glavno vlogo odigrala - takrat še ne tako razvpita - Lindsay Lohan. Pozneje, leta 2008, pa sta znova združili moči v komediji Baby Mama, kjer se je Feyeva vživela v lik ambiciozne karieristke, ki zaposli neodgovorno pomočnico (Poehler). Prav tega leta se je Feyeva na kratko vrnila v SNL, kjer se je vživela v nasprotnico "Clintonove", lika Poehlerjeve.

Postavljavki novih okvirjev
Leta 2009 sta začeli graditi nove ženske televizijske vzore. Feyeva se je kot Liz Lemon (v seriji 30 Rock) ustoličila v vlogi pisateljice skečev v humorističnem šovu, Poehlerjeva pa se je kot Leslie Knope vživela v kožo idealistične političarke v majhnem mestecu v popularni televizijski seriji Parks and Recreation, kjer je tudi podpisana kot avtorica.

Naveza Fey - Poehler bo prvi ženski duet, ki je kdaj koli vodil podelitev Zlatih globusov - če odštejemo Raquel Welch in Joan Collins, ki sta v družbi svojih sovoditeljev vodili podelitev leta 1983 in 1985.