Foto: EPA
Foto: EPA

"Zdaj sta na popolnoma različnih poteh," je že pred časom o bratih povedal neimenovani vir. "To je preprosto realnost nastale situacije." Tokrat sta se brata s pisnim dogovorom odločila, da bosta razdelila sredstva Spominske fundacije princese Diane, ki jih bosta namenila vsak za svoje projekte.

Gre za fundacijo, ki je bila prvotno ustanovljena leta 1997 po njeni smrti, od leta 2013 pa so se njena sredstva stekala v kraljevo fundacijo, s pomočjo katere so William, Harry, Catherine in Meghan podpirali izbrane dobrodelne projekte. Fundacijo princese Diane so po njeni smrti prvotno vzpostavili za prejemanje številnih javnih donacij in zbiranj denarja iz projektov, kot je bil denimo projekt Eltona Johna za posebno različico pesmi Candle in the Wind, ki jo je zapel tudi na Dianinem pogrebu.

Harry zaprosil za svoj delež sredstev

Fundacija zdaj že več let aktivno ne zbira sredstev, prejema pa določene donacije – lani je kraljeva fundacija iz njenega sklada denimo prejela približno 27 tisoč dolarjev.

Princ Harry je zdaj zaprosil, da se njegov letošnji delež iz fundacije pokojne matere usmeri v dobrodelno organizacijo Sentebale, ki se bori proti aidsu, Williamov delež pa bo ostal v kraljevi fundaciji, ki še vedno ostaja v rokah zakoncev Cambridge.

Meghan in Harry sta po tem, ko sta prenehala opravljati kraljevske dolžnosti in se preselila v ZDA, v procesu ustanovitve lastne dobrodelne fundacije, ki sta jo poimenovala Archewell.

Harry in Meghan v vojni z britanskim tabloidom

Princ Harry in Meghan sta poleg ustvarjanja nove dobrodelne organizacije v tem času zaposlena tudi s tožbo proti britanskemu tabloidu. Meghan je v pred kratkim razkritih sodnih dokumentih poudarila, da je imela med nosečnostjo občutek, da jo je celotna kraljeva institucija pustila na cedilu.

Marklova je v dokumentih navedla, da je zatajila celotna kraljeva institucija, saj je niso zaščitili pred lažnimi in zavajajočimi zgodbami v člankih, ki so se pojavljali predvsem na britanskih tleh. Vsa lažna navajanja so ji pustila ogromne posledice, sama pravi, da so škodovala tudi njenemu duševnemu zdravju.