"Zoleka je umrla v ponedeljek, 25. septembra, zvečer, obkrožena s prijatelji in družino," so njeni bližnji zapisali na njenem profilu na družbenem omrežju Instagram in razložili, da se je rak močno razširil na notranje organe, možgane in kosti. Prav na tem omrežju je 43-letnica dokumentirala svoj boj z boleznijo in skušala s svojo izkušnjo dvigniti stopnjo ozaveščenosti o pomenu preventive, obenem pa si je prizadevala odpraviti stigmo, povezano z neozdravljivim rakom.

"Kaj naj rečem svojim otrokom? Kako naj jim povem, da tokrat pa morda ne bom izšla iz te bitke kot zmagovalka? Kako naj jim rečem, da bo vse v redu, če ne bo? Umiram ... Nočem umreti," je tako pred enim mesecem, 23. avgusta, v srce parajočem zapisu naznanila, da se ji življenje izteka.

Po njeni smrti se je oglasil tudi Sklad Nelsona Mandele, ki je izrazil sožalje vsem Zolekinim bližnjim: "Tudi mi žalujemo za ljubljeno vnukinjo mame Winnie in Madibe (vzdevek Nelsona Mandele, op. a.) in prijateljico fundacije." Opisali so jo kot "neutrudno aktivistko za dostopen zdravstveni sistem in pravico".

Zoleka Mandela je v preteklosti odkrito spregovorila o spolni zlorabi, ki jo je doživela v otroštvu, in svojem boju z alkoholom in mamili. Leta 2010 ji je tragično, v prometni nesreči, ko so se vračali z nekega koncerta, umrla 13-letna hči Zenani, po tem pa se je posvetila kampanjam za večjo prometno varnost v državi in opozarjala, da so otroci podsaharske Afrike dvakrat pogosteje izpostavljeni tveganju za smrt v prometnih nesrečah kot otroci drugje po svetu.

Leta 2011 je zbolela za rakom dojk, bolezen se ji je nato pet let pozneje ponovila, a jo je še drugič premagala, potem pa je znova zbolela letos, a ji zdravniki niso mogli več pomagati. Na družbenih omrežjih je med drugim – v želji po odpravi stigme – opisovala napore po kemoterapijah in operacijah.