Ne-Yo. Foto: AP
Ne-Yo. Foto: AP

Ameriška komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC) je po spektakularnem propadu vodilne družbe v panogi kriptovalut FTX konec lanskega leta okrepila preiskave in ukrepe na tem področju. Trenutno je najodmevnejši pregon podjetnika Justina Suna zaradi trženja kriptožetonov tronix in bittorrent brez registracije pri pristojnih organih in zaradi manipuliranja s trgovanjem s kriptovalutami na njegovi platformi.

Justin Sun. Foto: Reuters
Justin Sun. Foto: Reuters

Sun naj bi si namreč prizadeval povečati vrednost tronixa z umetnim ustvarjanjem videza trgovanja na sekundarnem trgu tako, da je svojim zaposlenim naročil nakup in prodajo teh sredstev. Vlagatelje je k nakupu kriptovalute nagovarjal tudi s kampanjo, v kateri je skupaj s slavnimi promotorji prikrival, da jih plačuje.

Zaradi promocije kriptovalut na svojih družbenih medijih, brez razkritja, da so bili za to plačani in koliko so s tem zaslužili, je del pregona postalo tudi osem znanih osebnosti. SEC je tako obtožil tudi igralko Lindsay Lohan in boksarja Jaka Paula. Zvezdnika sta se brez priznanja krivde strinjala, da bosta plačala 40.670 (okoli 37.300 evrov) oziroma 101.887 dolarjev (okoli 93.500 evrov) kazni.

S poravnavo so se strinjali tudi igralka iz pornografskih filmov Michele Mason, znana tudi kot Kendra Lust, raper Lil Yachty ter pevca Ne-Yo in Akon. Obtožena sta še glasbenika Austin Mahone in Soulja Boy.

"Ta primer ponovno dokazuje veliko tveganje, s katerim se spopadajo vlagatelji, kadar se vrednostni papirji kriptoaktivnega premoženja ponujajo in prodajajo brez ustreznega razkritja," je v izjavi dejal predsednik SEC-a Gary Gensler.