Kraljica Camilla velja za veliko ljubiteljico živali, sploh konj.  Foto: Reuters
Kraljica Camilla velja za veliko ljubiteljico živali, sploh konj. Foto: Reuters

Žena britanskega kralja Karla III., ki tudi sam zagovarja vegetarijansko prehrano in se postopoma odpoveduje vsem tradicijam, povezani z uporabo živalskih izdelkov, je britanski podružnici organizacije za pravice živali PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) v javnem pismu zagotovila, da ne bo kupovala nobenih novih oblačil s krznom.

Ob tem pa BBC poudarja, da kraljica Camilla v svojem pismu ni obljubila, da ne bo nosila v preteklosti kupljenih oz. izdelanih oblačil s krznom.

Podobno obljubo je PETI dala že njena tašča, kraljica Elizabeta II. leta 2019, tako da poteza ni neka novost, je pa vseeno razburila predstavnike krznarske industrije. Mednarodna krznarska zveza se je tako že oglasila in poudarila, da "člani kraljeve družine ne smejo biti pod pritiskom aktivistov za pravice živali".

"Pravica vsakega posameznika je, da se odloči, kaj bo nosil," so dodali v zvezi. Kot so še zapisali, številni nosijo krzno tudi iz okoljskih vzgibov, saj je pravo krzno "naravno in trajnostno, v nasprotju z umetnim krznom, ki temelji na umetnih materialih". "Upamo, da bo kraljeva družina mislila tudi na okolje, ko se bo odločala, kaj bo nosila. A ključno je, da ima pravico do izbire," so še poudarili krznarji.

"Prav je in pravično, da britanska monarhija odseva britanske vrednote in prepoznava, da krzno nima mesta v naši družbi," pa so po poročanju BBC-ja zapisali pri britanski PETI.

Vse od 8. septembra 2022, ko je Karel III. po materini smrti postal kralj, se britanska monarhija počasi, korak za korakom odmika od tradicije, ki je v mnogočem povezana tudi z živalskimi proizvodi. Uradni razglas o Karlovem lanskem kronanju je tako prvič napisal na papir, in ne na pergament, v nobeni kraljevi rezidenci ne strežejo več paštete iz gosjih ali račjih jeter (foie gras), na lanskem kronanju pa so Karla mazilil z rastlinskim, in ne z živalskim oljem, kot so to počeli ob preteklih kronanjih.