Marilyn, s pravim imenom Norma Jeane Baker, je bila poročena trikrat. Foto: EPA
Marilyn, s pravim imenom Norma Jeane Baker, je bila poročena trikrat. Foto: EPA
Michael Hutchence
Michael je Kylie Minogue pomagal, da je iz 'dekleta s sosednje ulice' postala zapeljiva popdiva. Foto: EPA
Steve Irwin
Stevovo delo bo nadaljevala njegova hči Bindi. Foto: EPA
Sharon Tate
Sharon in režiser Roman Polanski sta se poročila leta 1968 v Londonu.
Bruce Lee
Družine Lee se res drži smola, saj je tudi Bruceov sin Brandon umrl mlad. Vzrok je bila nesreča na snemanju.
River Phoenix
Čeprav je bila njegova kariera kratka, je v njej posnel veliko filmov. Foto: EPA

Čudne, strašljive, nepojasnjene zvezdniške smrti nujno spadajo k hollywoodskemu načinu življenja, podobno kot obsedenost z mladostjo ali kruti boj za najboljše vloge. Spomnimo se nekaterih slavnih in bogatih, ki so prezgodaj končali svojo pot.

Elvis Presley, umrl 16. 8. 1977, vzrok: srčni napad
Kralja rock'n'rolla je s spuščeni hlačami na stranišču svojega domovanja Graceland, zraven knjige o tantričnem seksu, našla njegova zaročenka Ginger Alden. Umrl je za posledicami srčnega napada, ki ga je spodbudilo dolgoletno uživanje pomirjeval in amfetaminov. Odpeljali so ga v bolnišnico Baptist Memorial Hospital, kjer so za čas smrti določili uro 15.30. Pokopali so ga ob njegovi materi na pokopališču Forest Hill v Memphisu, po poskusu kraje njegove trupla pa so ga nato premaknili v Graceland.

Marilyn Monroe, umrla 5. 8. 1962, vzrok: najverjetneje prevelik odmerek zdravil
Sekssimbol, modno ikono in filmsko legendo Marilyn je mrtvo v njenem domu v losangeleškem Brentwoodu našla hišna pomočnica. Najbolj verjetno je, da se je njena življenjska pot pri 36 letih končala zaradi prevelikega odmerka uspavalnih tablet, še vedno pa so v tančico skrivnosti ovite podrobnosti, v kakšnih okoliščinah in kdaj je Eunice Murray odkrila njeno truplo. Nekatere teorije zarote za smrt krivijo Johna in Roberta Kennedyja, duh filmske boginje pa naj bi se večkrat prikazoval v ogledalu v sobi hotela Roosevelt v Los Angelesu, kamor je redno prihajala.

Michael Hutchence, umrl 22. 11. 1997, vzrok: samomor
Frontman rockskupine INXS je končeval turnejo po svoji domovini Avstraliji, ko so ga našli mrtvega v sobi hotela Ritz-Carlton v Sydneyju. Pas, ki so ga našli poleg njega, naj bi namigoval na to, da se je 37-letnik obesil, a ker ni pustil poslovilnega sporočila, je verjetnejša postala možnost, da je bila njegova smrt avtoerotična zadušitev. Z drugimi besedami, usodna je bila nenavadna masturbacija.

Steve Irwin, umrl 4. 9. 2006, vzrok: ubod morskega biča
Lovec na krokodile in avstralska legenda Steve Irwin je umrl potem, ko ga je naravnost v srce zabodel morski bič, vrsta skata s strupeno bodico na repu. Ironično, v Queenslandu se je potapljal ravno zaradi snemanja dokumentarca z naslovom "Najbolj smrtonosne živali iz oceana". Po pričevanju njegovega dobrega prijatelja Johna Staintona je bilo za Steva usodno to, da se je v nizki vodi preveč približal živali. Tragedijo so kamere posnele, a so posnetki takoj romali v roke Irwinovi družini, ki je prisegla, da jih ne bo nikoli objavila.

Sharon Tate, umrla 9. 8. 1969, vzrok: vbodna rana
Čudovita igralka je zabavala goste v svojem domu v Hollywoodu, ko so zabavo prekinili pripadniki klana Manson family in do smrti zabodli igralko in še štiri njene prijatelje. Sharon je bila noseča osem mesecev in pol. Eden izmed prestopnikov je nato v njeno kri pomočil brisačo in na vhodna vrata napisal "Pig" (prašič).

Bruce Lee, umrl 20. 7. 1973, vzrok: možganski edem
Poleg uradne obstaja mnogo teorij, zakaj je mojster borilnih veščin, ki je bil v vrhunski formi, pri komaj 32 letih dočakal bridki konec. Ena govori o tem, da je bil preklet, druga, da je bil umorjen, spet tretja pa, da je bil že tako "fit", da je to začelo škodovati njegovemu telesu. Bruce je usodnega popoldneva potožil, da ima močan glavobol, in legel v posteljo, iz katere ni nikol več vstal. Obdukcija je pokazala, da so mu možgani otekli, v krvi pa so našli sledi kanabisa, čeprav mamila nikoli niso bila uradni vzrok njegove smrti.

John Lennon, umrl 8. 12. 1980, vzrok: strelne rane
Shizofrenega in zablodenega fanatičnega oboževalca Beatlov, Marka Davida Chapmana, je tako razjezilo, da se je John Lennon odločil poskusiti s samostojno kariero, da je opazoval, kdaj je Lennon zapustil svoj apartma v stavbi Dakota v New Yorku, se mu približal in ga celo prosil za avtogram. Nekaj ur pozneje, ko se je Lennon vračal domov, je nanj sprožil pet strelov v hrbet in ramo. Izkrvavel je, preden je prišla zdravniška pomoč. Chapman je počakal na aretacijo, obsodili so ga na 20 let zaporne kazni.

River Phoenix, umrl 31. 10. 1993, vzrok: prevelik odmerek mamil
River je pri 23 letih zaradi mešanice heroina in kokaina umrl pred hollywoodskim nočnim klubom Viper Room, solastnik katerega je bil takrat igralec Johnny Depp. Na noč, ko je mladi talentirani igralec umrl - to je bila noč čarovnic -, je s prijatelji preizkušal različna mamila. Ko sta na oder prišla Depp in kitarist skupine Red Hot Chilli Peppers Flea, je River opotekajoče zapustil klub. Pohitela sta za njim, a le še videla, ko se je zgrudil na pločnik. Ob njem je bil brat Joaquin in Riverjevo dekle Samantha Mathis. Vsako leto 31. oktobra je Johnny Depp v njegov spomin zaprl Viper Room.

A. P.