Kraljica Elizabeta II. s snaho Camillo. Foto: AP
Kraljica Elizabeta II. s snaho Camillo. Foto: AP

Do zdaj so se porajala ugibanja, ali bo Camilla prevzela naziv princese, kraljičina sobotna napoved pa ji tlakuje pot do "kraljice Camille". Kraljičino sporočilo, podano ob obletnici njenega vzpona na prestol leta 1952, neposredno naslavlja nerešeno vprašanje glede Camillinega naziva. "Moja iskrena želja je, da bo, ko pride čas, Camilla znana kot kraljica," je zapisala Elizabeta II.

Predstavnik para je dejal, da sta valižanski princ in vojvodinja Cornwallska "ganjena in počaščena". "Globoko se zavedava časti, ki jo predstavlja želja moje matere," je dejal princ v izjavi. "Ko sva si skupaj prizadevala služiti in podpirati Njeno Veličanstvo in ljudi v naših skupnostih, mi je bila moja draga žena vseskozi v oporo," je dejal princ Charles.

Sorodna novica Kraljica Elizabeta II.: umirjena avtoriteta sedi na prestolu že sedem turbulentnih desetletij
Princ Charles in Camilla sta bila v razmerju tudi, ko sta bila oba še poročena. Foto: AP
Princ Charles in Camilla sta bila v razmerju tudi, ko sta bila oba še poročena. Foto: AP

V preteklosti so obstajale različne prakse glede moških partnerjev monarhinje – tako je bil zdaj že pokojni soprog kraljice Elizabete II. oklican za princa Philipa, soprog kraljice Viktorije pa princ Albert. Pri soprogah monarhov je precedens sicer, da jih okličejo za kraljice, a pri Camilli je to zaradi negotovosti glede javnega mnenja to viselo pod vprašajem, poroča BBC.

Zakon dveh ločencev

Charles in Camilla sta bila oba ločenca, ko sta se leta 2005 s civilnim obredom poročila. 73-letni Charles je bil pred tem poročen s princeso Diano, s katero sta se ločila leta 1996, leto dni pred njeno smrtjo v prometni nesreči v Parizu.

S Camillo je imel sicer Charles že pred tem dolgoletno razmerje, ki je trajalo tako med njegovim kot med njenim zakonom s častnikom Andrewem Parkerjem Bowlesom, zaradi česar ji ni bila javnost nič kaj naklonjena.

Kraljičino posredovanje pomeni, da so bile odpravljene vse ovire, da Camilla postane kraljica in ob Charlesu opravlja vse kraljeve naloge.

Kraljičina osebna in izrecna podpora prihaja po njeni novoletni napovedi, da bo Camilla postala članica najvišjega viteškega reda Garter. 74-letna Camilla se v zadnjih letih vse bolj ukvarja z vrsto dobrodelnih dejavnosti, vključno s podporo žrtvam nasilja v družini.