Jared Leto je na račun svoje stranske vloge v drami Dallas Buyers Club postal redni gost rdečih preprog filmskih nagrad. Foto: EPA
Jared Leto je na račun svoje stranske vloge v drami Dallas Buyers Club postal redni gost rdečih preprog filmskih nagrad. Foto: EPA
Jared Leto
Pred dnevi je prepričal še združenje ameriškega igralskega ceha. Foto: EPA
Jared Leto
Leto med svojim nastopom. Foto: EPA
Jared Leto
Kljub nagradam Leto še vedno ne razmišlja o popolni vrnitvi v svet filma. Foto: EPA
Zlati globusi, Jared Leto
Leto se je številnim vtisnil v spomin po vlogah v filmih, kot so Rekvijem za sanje, Ameriški psiho in Klub golih pesti. Foto: EPA

Že skoraj naveličan enega in istega odgovora je Leto medijsko pozornost, ki je je bil deležen na rdečih preprogah in ob prejemu zlatega globusa, nagrade ameriškega združenja filmskih kritikov in ameriškega igralskega ceha (Screen Actors Guild Awards) za najboljšo stransko vlogo, izkoriščal, da se je zahvaljeval vsem, ki so mu pomagali ob vrnitvi na velika platna.

Kritike je do zdaj prepričal s svojo vlogo transseksualca Rayona v drami Dallas Buyers Club (Klub zdravja Dallas), posneti po resnični zgodbi, ki prikazuje življenje samozavestnega Rona (upodobil ga je Matthew McConaughey), ki je leta 1985 soočen z diagnozo aidsa. Hkrati pa je s tem postal resen kandidat za osvojitev oskarja.

Igralec in pevec alternative rockskupine 30 Seconds to Mars je tako prišel znova v ospredje filmskih novic, toda leto 2014 se bo še naprej vrtelo okoli glasbe. Film pa še vedno ostaja na stranskem tiru. Že lani je večino časa preživel na poti, saj je bil s skupino na turneji po Aziji, Avstraliji in Evropi. Leto 2013 je za 30 Seconds to Mars označil za najuspešnejše do zdaj.

"Vsakič ko narediš nov album ali greš na oder, deliš del sebe z ljudmi. To je ta stvar v glasbi, ki je res posebna - gre za skupinsko izkušnjo. Res družabna izkušnja," je dejal 42-letni glasbenik in igralec v nedavnem pogovoru za CBS News. 30 Seconds to Mars bodo že februarja nadaljevali turnejo, ki podpira marca lani izdan album Love Lust Faith + Dreams.

Poleg albuma je skupina izdala tudi kratek film, ki se vrti okoli Los Angelesa, kakor ga vidijo Kanye West, Steve Nash, Lindsay Lohan, Selena Gomez, Shaun White, Ashley Olson in številni drugi. "To je zgodba o upanju in sanjah. Je zgodba o ljudeh, ki uresničujejo svoje sanje - pa naj bo to Kanye West, James Franco ali otrok, ki živi na ulicah Hollywood Boulevarda. Je zgodba o preživetju in o tem, kaj res potrebuješ, da postaneš to, kar si želiš," je pojasnil Leto, ki se je pod film podpisal kot režiser.

Dokumentirani boj za glasbo
A ne le kratek film, posnel je tudi dokumentarec Artifact, s katerim je ovekovečil sodni boj skupine 30 Seconds to Mars z njihovo nekdanjo založbo EMI (skupina je zdaj pod okriljem založbe Virgin). Film je debitiral na filmskem festivalu v Torontu leta 2012 in si med drugim tam prislužil nagrado ljudstva za dokumentarni film.

"Artifact je zgodba 30 Seconds to Mars o sodnem boju z založbo EMI za 30 milijonov ameriških dolarjev. In o boju - našem boju -, da ostanemo živi. Borili smo se za naše sanje, za našo glasbo, za naše kreativno življenje in kariero. In vsak trenutek intenzivnega boja smo posneli na trak. Je zgodba o Davidu in Goljatu, o umetnosti in trženju ... Ponudi redek vpogled v to, kako stvari delujejo," je pojasnil Leto.

Spogledovanje na rdečih preprogah
Tako je zanj leto, ki se je začelo s filmskimi nagradami, le nadaljevanje starega - glasbeno. A 42-letnik se ne otepa pozornosti, ki je prišla z njegovim vnovičnim filmskim udejstvovanjem. Tako se je na primer na rdeči preprogi nagrad ameriškega igralskega ceha, kamor je prišel z mamo, sproščeno spogledoval z zvezdnico Igre prestolov Emilio Clark, ki ji je pred intervjujem za E! dejal, da si še ni ogledal njene serije, ampak da ve, da so ljudje obsedeni z njo. Clarkova se mu je prikupila z izjavo, da posluša njegovo glasbo in da si je ogledala njegov zadnji film.

"Ste jo pogledali kdaj v oči? So absolutno nore," je nadaljeval v pogovoru Leto, potem ko 26-letnice ni želel spustiti iz svojega objema. Leto je sicer pozneje v pogovoru razkril, da ima precej težav s sledenjem aktualnih serij. "Pred časom sem na enem izmed svojih nastopov zavpil sredi stadiona: 'Kaj pa Skrivnostni otok?' In mi je takoj postalo jasno, da sem za časom," je še priznal v pogovoru za E!.