V karieri se je večkrat ustavil v Sloveniji, kot pravi, se je vedno dobro zabaval pri nas. Foto: EPA
V karieri se je večkrat ustavil v Sloveniji, kot pravi, se je vedno dobro zabaval pri nas. Foto: EPA
Zucchero je v svet glasbe vstopil v sedemdesetih in se počasi uveljavljal v različnih zasedbah. Na prelomu osemdesetih je s skupino Taxi dosegel prve vidnejše uspehe in začel svoj pohod po vrhovih italijanskih glasbenih lestvic. Po osvojitvi domačega občinstva je nastopil čas za širitev na mednarodno prizorišče … To mu je leta 1991 uspelo s pesmijo Senza una donna / Without the Woman, ki jo je posnel s Paulom Youngom. Foto: EPA
Sledili so dueti s svetovno uveljavljenimi glasbeniki, kot so Sting, Luciano Pavarotti, B. B. King, Tom Jones, Andrea Bocelli, Elton John, Eric Clapton in Bono, če naštejemo le nekatere. Med drugim pa je sodeloval tudi s svojim idolom Joejem Cockerjem. Foto: EPA

Oktobra je bil eden izmed izvajalcev na velikem dunajskem dobrodelnem koncertu Voices for Refugees, ki bi se po mnenju moral zgoditi že veliko prej. "V preteklosti sem nastopil na številnih dobrodelnih koncertih in vedno sem rad dal svoj glas med tiste, ki so ga cenili," je za MMC dejal Zucchero. Tam je nastopil tik za lansko zmagovalko Evrovizije Conchito Wurst. "Na svetu je prostor za izvajalce in pevce v vsakem žanru. Ko sem ga srečal, se mi je zdel zelo prijetna oseba," je Italijan opisal srečanje z Wurstovo.

Pravi, da uživa, ko poje o življenju. Predvsem se v skladbah, kot so Che destino sei, Bacco Perbacco, Chocabeck, Come il sole all'improvviso, Così celeste, Cuba libre, Dune Mosse, vztrajno pojavlja motiv sonca. "Obožujem ga - sonce vse osrečuje," je dejal Zucchero. Še vedno išče odgovor na vprašanje, na verz, s katerim konča skladbo Il suono della domenica, kateri zvok ustvari nedeljo pri posamezniku. "Še vedno je to vprašanje, ki vznemirja domišljijo," je dejal za MMC.

Njegove opazke o svetu in življenju so v preteklosti dvignile na noge tako Katoliško cerkev kot različne politične institucije. "Jaz nisem tisti, ki dela zamere," je na vprašanje, koliko časa po navadi traja, da se poleže prah okoli spornih besed, odgovoril Zucchero. A marsikatera skladba vsebuje splošne resnice, ki so aktualne še danes. Tako v skladbi Come Il Sole All'Improvviso začne z verzom: "Po svetu bom hodil tako dolgo, da me bodo bolele noge." Sam pravi, da bodo na svetu vedno obstajale krivice. "Vedno bodo ljudje izkoriščali druge na trgu dela. Zelo je težko na njem," je dodal pesnik.
Zagovornik pristnega stika z občinstvom
Za njim je zavidljiva koncertna kilometrina, toda eden izmed koncertov, ki še posebej izstopa, je dobrodelni koncert v Havani pred 70.000 ljudmi. "Zelo sem rad nastopal na Kubi in Kubanci so čudovito občinstvo, ki se radi predajo zabavi," je opisal svoje izkušnje.

Hkrati je dodal, da na turnejah spozna veliko oboževalcev, s katerimi se trudi vzpostaviti dobro povezavo že med samimi nastopi. "Menim, da se strast v glasbi izraža ne glede na jezik," je na vprašanje, ali ga kdaj zmoti, da obiskovalci na njegovem koncertu ne vedo, o čem prepeva, odgovoril Zucchero.

In še večna dilema: Beatli ali Rolling Stonesi? Zucherro odgovarja: "Oboji!"