Najbolj odmevno sojenje stoletja v ZDA se je zaradi pomanjkanja dokazov končalo z oprostilno sodbo. Foto: EPA
Najbolj odmevno sojenje stoletja v ZDA se je zaradi pomanjkanja dokazov končalo z oprostilno sodbo. Foto: EPA
Michael Jackson
Michael se je zaradi pedofilije prvič v zaporu znašel leta 1993. Foto: EPA
Hugh Grant
Hugh je v družbi Divine Brown užival v oralnem seksu v avtomobilu v parku. Foto: EPA
Winona Ryder
Winona si je s krajo v trgovskem središču prislužila sloves kleptomanke. In zapor, seveda. Foto: EPA
Martha Stewart
Martha Stewart je morala zaradi poslovne prevare pet mesecev preživeti v zaporu. Foto: EPA
Naomi Campbell
Naomi se je morala zaradi svojega temperamenta večkrat zagovarjati na sodišču. Foto: EPA

tudi drugi zvezdniki.

Biti slaven in bogat včasih ni tako zelo dobro, saj zvezdnike paparaci spremljajo na vsakem korake, zato se mimogrede znajdejo na naslovnicah časopisov v kočljivih položajih, kar pa seveda pritegne tudi pozornost policije.

Večina za rešetkami pristane zaradi prehitre vožnje in vožnje pod vplivom opojnih substanc, zaradi posedovanja drog, kršenja javnega reda in miru in podobnega. Tipične predstavnice te skupine so trenutno najbolj oblegane zvezdnice Paris Hilton, Nicole Richie in Lindsay Lohan. Nekatere pa bremenijo tudi resnejše obtožbe - spomnimo se samo O.J.-ja Simpsona, Bobbyja Browna, Marthe Stewart in Mela Gibsona.

Dvomi o njuni krivdi ostajajo
Eden najbolj odmevnih primerov je bila aretacija O.J.-ja Simpsona, igralca ameriškega nogometa, ki je bil leta 1994 obtožen, da je umoril svojo nekdanjo ženo Nicole Brown Simpson in njenega prijatelja Ronalda Goldmana. Zelo javno sojenje je pritegnilo ogromno pozornosti, in kljub premnogim dvomom o njegovi nedolžnosti so ga leto pozneje oprostili.
Vsi najbrž veste, česa je bil obtožen pevec Michael Jackson - obtožbe zaradi pedofilije so se od leta 1993 naprej kar vrstile - in prav tako tudi aretacije. Do zdaj je njegovim odvetnikom vsakič uspelo prepričati poroto, da ni kriv. Zgodilo pa se je tudi, da so se tožniki iznenada premislili in pozabili, česa ga pravzaprav obtožujejo.

Stari znanec policije - Robert Downey Jr.
Eden izmed tistih, ki se vedno znova vračajo na kriva pota, je brez dvoma Robert Downey Jr., ki je bil prvič aretiran leta 1996, ko so policisti v njegovem avtu našli kokain, heroin in pištolo. Tri leta pozneje so ga obsodili na tri leta zapora, ker je kršil pogojno kazen, a so ga po enem letu izpustili. Ko so že vsi mislili, da je Downeyja izučilo - spet je začela cveteti tudi njegova kariera: dobil je vlogo v tv-nanizanki Ally McBeal -, pa so ga policisti spet "povabil" na dopust v zapor.

Zanimiva je tudi zgodba igralca Matthewa McConaugheyja, ki so ga leta 1999 aretirali zaradi motenja javnega reda in miru. Sosedje so poklicali policijo zaradi neznosnega hrupa, ki je prihajal iz njegove hiše. Izkazalo se je, da je Matthew gol, menda pod vplivom opojnih substanc, igral bobne. Obenem je bil obtožen tudi posedovanja drog, a so te obtožbe pozneje ovrgli.

Hugh se je v javnosti "nespodobno obnašal"
Leto 1995 ni bilo najboljše leto za britanskega igralca Hugha Granta, saj so ga losangeleški policisti ujeli med oralnim seksom s prostitutko Divine Brown na javnem mestu in ga obtožili nespodobnega obnašanja v javnosti.

Raperski zvezdnik Eminem je le eden izmed slavnih, ki je v zaporu pristal zaradi posedovanja orožja brez dovoljenja - poleg njega je zaradi istega prekrška noč za rešetkami preživel tudi Al Pacino leta 1961. Keanu Reeves in Nick Nolte sta prenočila v zaporu zaradi vožnje pod vplivom alkohola, najstniškega zvezdnika filmov Sam doma, Macaulayja Culkina pa so aretirali zaradi posedovanja marihuane.

Kleptomanka Winona in pretepačica Carmen
Znana zvezdniška jetnica je tudi igralka Winona Ryder, ki so jo ujeli, ko je kradla v supermarketu. Malokdo pa ve, da ima tudi najbogatejši človek na svetu, Bill Gates, policijsko kartoteko - pri 22. letih so ga aretirali, ker se je med vožnjo nespodobno obnašal in zmerjal preostale udeležence v prometu. Manjši škandalček je izbruhnil tudi leta 1999, ko se je razvedelo, da so policisti aretirali Playboyevo zajčico Carmen Electro, ker se je fizično znesla nad možem Denisom Rodmanom. Kmalu po dogodku sta se razšla.

George Michael in njegovi "obiski" zapora
Britanski glasbenik George Michael je že kar star znanec policije, saj so ga že večkrat aretirali - prvič leta 1997, ker je policista pod krinko Marcela Rodrigueza nagovarjal k spolnemu odnosu, pozneje pa je še nekajkrat noč preživel na policijski postaji zaradi vožnje pod vplivom drog, posedovanja drog in podobnega.

Malo drugačnega zločina pa je bila obtožena najslavnejša ameriška kuharica Martha Stewart, ki je morala zaradi nezakonitega trgovanja z vrednostnimi papirji, zlorabe notranjih informacij in poslovne prevare pet mesecev preživeti v zaporu, še dodatnih pet mesecev pa je preživela v hišnem priporu.

Mel Gibson je v navzkriž z zakonom prišel zaradi vožnje pod vplivom alkohola, potem pa je s protijudovskimi izjavami napadel policista.

Kaj imata skupnega Russel in Naomi?
Čeprav na prvi pogled tega ni moč opaziti, pa imata Naomi Campbell in Russel Crowe eno veliko skupno lastnost - oba napadata svoje uslužbence. Russel je v asistenta vrgel telefon in ga zadel v glavo, Naomi pa je bila večkrat aretirana, ker je fizično napadala svojo asisatentko, hišno pomočnico in čistilko.

T. K.