Bro predstavlja album Smoods. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Bro predstavlja album Smoods. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Bro in Polona Leben
Družbo na plošči in na nastopu sinoči v Ch0 mu je delala Polona Leben. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Trkaj
Ustavil se je tudi raper Trkaj. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
- Rub It In
- Lunanai (feat. Trkaj)
- Rasta (feat. Polona Leben)
- Runaway
- This B the Song
- U Got 2 Steal The Towel
- Iznad neba
- Bass in the Face
- Them Belly Full/So Much Truble (Bob Marley miks)
- Sanis
- All I Want (feat. Mojca Zalar)
- Nights of Highstonia (priredba Muse - feat. Mojca Zalar)
- Nuff Respect
- Nočem te nazaj
- Universe
- Bag of Weed
- Surprispring
----------------------
- Loodown Stealah
- Master Blaster (Jammin')
Bro in Mojca Zalar
Večino spremljevalnih vokalov na albumu je 'zakrivila' Mojca Zalar - tudi gostja koncerta v Ch0. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Prvi mož za besedo Bro je Mate Brodar - glasbenik, ki že vrsto let deluje kot spremljevalni vokalist in član inštrumentalnih zasedb različnim domačim izvajalcev - se je širši javnosti najbolj vtisnil v spomin kot polovica (na začetku še) dueta Da Phenomena.
Tam nekje med Nočem te nazaj in Pejdap se je prav na albumu Da Phenomena pred leti skrival zametek tega, kar je Brodar s pomočjo priznanih glasbenikov nadgradil v obliko Smoods - oz. obliko drugega studijskega albuma. ¸V nasprotju s prvencem Serious Reggae Deviations, ki je izšel leta 2009 kot priloga (danes že "pokopane") glasbene revije RSQ, je tokrat Brodar vpeljal vokalne nadgraditve. Inštrumentalno pa se je obrnil proti stari šoli, kar je dokazal tudi na sinočnji predstavitvi novega studijskega projekta v Ch0 na Metelkovi.

Bas, boben, kitari in klaviature na matrici so osrednje jedro, s katerega črpa Brodar na svojih živih nastopih, ko Bro poleg njega tvorijo še trije člani mariborske reggae zasedbe Siti Hlapci. Matej Horvat na bobnih in Samo Pečar na basu gradita reggaejsko podlago, ki se je ne bi sramoval noben prekaljen maček jamajških ritmov. Svoje pečate - predvsem v izletih v svojo smer stran od začrtane poti - pa pušča predvsem prva kitara Sitih hlapcev - Beno Soršak.
Gostje za dopolnitev
Prve karte je Brodar razkril že mesece pred izidom albuma in sinočnjo predstavitvijo. Priredba Siddhartine Lunanai je morda še najzgovornejša mešanica tega, kar glasbenik nosi v sebi: srce reggaeja in rockersko dušo. Dodatek Trkaja, ki vskoči s svojimi rimami proti koncu, pa je končni dokaz, da gre za več kot priredbo. Sinoči je poleg Lunanai začel svojo predstavitev nekaj minut čez enajsto z ritmi, ki so se že zapisali nekam v podzavest obiskovalcev. Med izbranimi pa sta zagotovo izstopali Rasta, pri kateri mu je na pomoč priskočila pevka Polona Leben (stara znanka tudi s plošč Emkeja in Gheta) in Runaway. "To je ta 'beat', po katerem gredo Severini brisalci," se je šalil v nagovoru Bro.

Sinoči je od slovenskih glasbenikov, ki gostujejo na Brojevemu albumu manjkal le Buda iz Elvis Jackson - zaradi zimskega dopusta.
Izmed gostov večera pa je poleg Trkaja in Polone svoj pečat pustila tudi Mojca Zalar - sicer osrednja spremljevalna vokalistka na novem albumu. Na njem je vokalno harmoničnost z Brodarjem pustila pri skladbi All I Want. Za sladokusce pa je sinoči z Brodarjem pripravila Musovo priredbo Nights of Highstonia, kjer spomin na Bellamyjev glas uniči predvsem vokalno ujemanje obeh glavnih akterjev in kitarska samovoljnost.

Mešanica vsega in vseh
Brodar - ki je zastavil projekt Bro tudi kot "one man band", katerega lahko obvlada sam s posnetimi matricami in ob prenosniku - se elektronskim napravam tudi z nastopi skupaj s skupino inštrumentalistov ne odreka v popolnosti. Prenosnik je pred njim, v njegovih rokah pa nepogrešljiva kitara, ki jo odloži le za redke priložnosti. Če že ne drugje, dobi poslušalec jasno sporočilo, da gre za izdelek šolanega klarinetista in džezvokalista v strukturah solaž in mestih, kjer jim daje prostor.

Mnoge primesi, skupni imenovalec - reggae
Glasbenik se je sinoči z razponom novega materiala, starih "zimzelenih" skladb in priredb pokazal v vseh možnih lučeh. Vsem je bil skupen pester vokalni razpon, ki je vključeval od pripovednih "hitrostrelnih" besednih ponavljanj zlogov do poseganja po visokih tonih do zadnje meje dobrega okusa.

Inštrumentalno gre Bro - ki je bil letos izbran za nastop na festivalu Sziget preko udeležbe na Slovenskem tednu glasbe - v vse sfere. Prav zato, ob vprašanju: "Ali boste lahko zdržali še kakšno uro in pol?" Ni veliko zmajevanja z glavo. Brodar prepušča del "garanja" okostju Sitih hlapcev. A pušča svoj pečat: svojevrsten lak na surovosti reggaeja.

Na račun elektronike vpeljuje v stare vzvode reggaeja prvine drum'n'bassa, celo duba in dubstepa. Universe - nosilna skladba njegovega prvenca - tako ob predstavljenih skladbah z novega albuma zveni kot upočasnjena balada, ki je čakala na nadgradnjo vse do izida Smoods.

Pogovor z Brodarjem pred koncertom in utrinke z njega si lahko pogledate spodaj.

- Rub It In
- Lunanai (feat. Trkaj)
- Rasta (feat. Polona Leben)
- Runaway
- This B the Song
- U Got 2 Steal The Towel
- Iznad neba
- Bass in the Face
- Them Belly Full/So Much Truble (Bob Marley miks)
- Sanis
- All I Want (feat. Mojca Zalar)
- Nights of Highstonia (priredba Muse - feat. Mojca Zalar)
- Nuff Respect
- Nočem te nazaj
- Universe
- Bag of Weed
- Surprispring
----------------------
- Loodown Stealah
- Master Blaster (Jammin')