Bruno Mars s svojim zajetnim kupom zlatih gramofončkov. Foto: Reuters
Bruno Mars s svojim zajetnim kupom zlatih gramofončkov. Foto: Reuters
Edina ženska izvajalka z eno od vidnejših nagrad - Kanadčanka Alessia Cara je dobila nagrado za najboljšo novinko. Foto: Reuters
Eden odmevnejših nastopov je uspel pop zvezdnici Keshi, ki je z doživeto izvedbo svojega singla Praying opozorila na spolne zlorabe. Foto: Reuters
Tudi grammyji niso mogli mimo kritike na račun Trumpa - izbrani posamezniki so med podelitvijo prebirali odlomke odmevne knjige Fire and Fury, v kateri je avtor Michael Wolff razkril nič kaj laskavo ozadje Trumpove Bele hiše. Foto: Youtube
Zmagovalec grammyjev je Bruno Mars

Nagrade mu je prinesel album 24K Magic, na katerem je tudi zmagovalna pesem That's What I Like. Skupno je sicer Mars sinoči pobral kar šest grammyjev - poleg omenjenih še za najboljši r'n'b nastop (That's What I Like), najboljšo r'n'b pesem (That's What I Like) in najboljši r'n'b album (24K Magic).

Prvi favorit Jay-Z, ki je prišel na podelitev z največjim številom nominacij (osem), je ostal praznih rok, kot tudi nalezljiva poletna pesem Despacito portoriškega izvajalca Luisa Fonsija (3 nominacije), bolje jo je odnesel Kendrick Lamar, ki je od sedmih nominacij pobral štiri grammyje, in sicer za najboljši rap nastop, najboljši rap nastop s pesmijo, najboljšo rap pesem in najboljši glasbeni video (vse za Humble).

Posthumno nagrajen Leonard Cohen
Najboljši pop album je posnel Ed Sheeran (Divide), ki ima tudi najboljši pop solo nastop (Shape of You), najboljša rock pesem je Run (Foo Fighters), najboljši rock album A Deeper Understanding skupine War on Drugs, najboljši alternativni album pa Sleep Well Beast skupine The National.

Najboljši country album je posnel Chris Stapleton (From a Room), najboljši rap nastop je uspel Kendricku Lamarju za pesem Loyalty, ki jo odpoje z Rihanno, svojega že 19. grammyja pa je osvojil domačin, 91-letni Tony Bennet, in sicer za najboljši tradicionalni pop album.

Grammyja je posthumno prejel tudi kanadski kantavtorski veteran Leonard Cohen, in sicer za najboljši rock nastop za njegov zadnji singel You Want it Darker. 82-letni Cohen je umrl novembra 2016.

Vidna odsotnost žensk
Za najboljšo novo glasbenico je bila proglašena Kanadčanka Alessia Cara, ki pa je bila sinoči tudi edina ženska izvajalka, ki je prejela katero izmed glavnih nagrad.

Akademija je tako gladko spregledala zvezdnice, kot so Lady Gaga, Kesha, Lorde in SZA, v ženske roke pa je šlo le 17 nagrad od skupno 86. V luči neofeminističnega gibanja "Time's Up" so si tako grammyji prislužili veliko črno piko.

Neuravnoteženost je bila še posebej kričeča na večer, ko sta bili kampanji "Time's Up" in "Me Too" v ospredju. Večina nastopajočih je na podelitev prispela z belo vrtnico v podporo gibanjema, ki se lotevata spolnega nadlegovanja in neenakosti med spoloma.

Tako je bil eden odmevnejših in bolj čustvenih nastopov Keshin - pevka je zbranim v dvorani v Madison Square Gardnu v spremljavi zborčka ženskih izvajalk v belem postregla z močno, ganljivo izvedbo svojega singla Praying, ki naslavlja njene lastne izkušnje z zlorabami.

Ženske v belem je predstavila Janelle Monae, ki je dejala, da je čas za tiste, ki jih želijo utišati, potekel. "Ne dogaja se le v Hollywoodu, ne dogaja se le v Washingtonu, ampak tudi v naši industriji," je opozorila Monaejeva.

Kritike na račun Trumpa
Podelitev je odprl Kendrick Lamar s plesalci, oblečenimi v ameriške vojaške uniforme, ko padajo po tleh pod streli. Pridružili so se mu Bono, Dave Chapelle in The Edge, skupina U2 je igrala pred Kipom svobode, Sting pa je ameriško politiko zbadal z izvedbo svoje uspešnice iz leta 1987 Englishman in New York, ki govori o priseljencu v ZDA.

Letošnje grammyje so zaznamovali še drzni nastop Rihanne, protest novozelandske pop zvezdnice Lorde, ker ji Akademija kot edini ženski izvajalki, nominirani za album leta, za razliko od moških kolegov ni ponudila samostojnega nastopa, in zbadanja na račun predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Izbrani posamezniki so tako v posnetku brali odlomke do Trumpa kritične knjižne uspešnice novinarja Michaela Wolffa Ogenj in bes (Fire and Fury), med njimi tudi nesojena zmagovalka predsedniških volitev Hillary Clinton, kar je bilo deležno kar nekaj polemik. Trump grammyev očitno ni spremljal, saj do konca prenosa ni bilo nobenega žaljivega tvita, se pa je čez političnost glasbenih nagrad na Twitterju pritožila ameriška veleposlanica pri Združenih narodih Niki Haley.

Prireditev je sicer vodil britanski komik in voditelj James Corden.

Zmagovalec grammyjev je Bruno Mars