Nušo Derenda glasba spremlja že od otroštva. Leta 1998 je zmagala v oddaji Orion, in sicer s skladbo Vzemi me veter. Leto zatem se je njena želja po prvencu uresničila, saj je izdala album z istoimenskim naslovom. Leto 1999 je bilo, poleg izdaje albuma, tudi sicer zelo uspešno, saj je na Slovenski popevki prvič prejela nagrado za najboljšo pevko, na festivalu MMS pa je s pesmijo Boginja Urše in Matjaža Vlašiča ter Boštjana Grabnarja osvojila 2. nagrado občinstva. Foto: Jani Ugrin
Nušo Derenda glasba spremlja že od otroštva. Leta 1998 je zmagala v oddaji Orion, in sicer s skladbo Vzemi me veter. Leto zatem se je njena želja po prvencu uresničila, saj je izdala album z istoimenskim naslovom. Leto 1999 je bilo, poleg izdaje albuma, tudi sicer zelo uspešno, saj je na Slovenski popevki prvič prejela nagrado za najboljšo pevko, na festivalu MMS pa je s pesmijo Boginja Urše in Matjaža Vlašiča ter Boštjana Grabnarja osvojila 2. nagrado občinstva. Foto: Jani Ugrin
GLASBA: ŽIGA PIRNAT, ANDRAŽ GLIHA
BESEDILO: ŽIGA PIRNAT
ARANŽMA: ŽIGA PIRNAT
Nuša Derenda
V sodelovanju z istimi avtorji je aprila 2000 vnovič zmagala v oddaji Orion, in sicer s skladbo Čez dvajset let, že drugič pa je bila tudi nagrajena kot najboljša pevka. Prej imenovana avtorska zasedba jo je spremljala tudi na festivalu MMS 2000, kjer je za pesem Ne kliči me že drugič prejela nagrado občinstva. Istega leta novembra je Nuša na prvem Hitovem festivalu zmagala s pesmijo Ni mi žal, decembra leta 2000 pa je pri ZKP-ju RTV Slovenija izdala tudi zgoščenko s tem naslovom. Foto: Jani Ugrin
Nuša Derenda
S pesmijo Ne, ni res/Energy se je v Köbenhavnu uvrstila na odlično sedmo mesto. Leta 2001 je prejela tudi posebno nagrado ministrstva za kulturo za najboljšo interpretacijo na romunskem mednarodnem festivalu Golden Stag. Istega leta je strokovna žirija njeno pesem Ako moj je grijeh na Zadarfestu uvrstila na drugo mesto, prejela pa je tudi nagrado za najboljše besedilo. Uspehov v letu 2001 še kar ni bilo konec, saj je Nuša prejela viktorja popularnosti in zlatega petelina za pesem Ni mi žal. Nuša pa je bila ena izmed kandidatk za laskavi naslov Slovenka leta 2001. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Nuša Derenda
Leto 2002 je zaznamovala z zmago na Slovenski popevki s pesmijo Pesek v oči, na začetku meseca decembra pa je izšla že tretja samostojna plošča z naslovom Na štiri oči. V letu 2003 je na 3. Hitovem festivalu zmagala s pesmijo V ogenj zdaj obleci me. Aprila 2004 je izdala zgoščenko Največje uspešnice 1998–2003. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Nuša Derenda
Septembra istega leta se je udeležila tudi 3. mediteranskega festivala Megahit 2004 in s pesmijo Devil zasedla odlično 3. mesto. V februarju 2005 se je znova odločila za sodelovanje na Emi. Čeprav pesem "Noe, Noe" na Emi ni zmagala, so jo poslušalci odlično sprejeli. Februarja 2006 je izvedla zelo uspešen prvi samostojni koncert v Cankarjevem domu, kjer je nastopala skupaj s Simfoničnim orkestrom in Big Bandom RTV Slovenija ter uglednima gostoma, Ditko Haberl in Johnnyjem Loganom. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Nuša Derenda
Leta 2008 je ob podpori avtorja in producenta Raaya izdala zgoščenko Prestiž. Leta 2012 je znova slavila, tokrat na Melodijah morja in sonca (Za stare čase) ter na Slovenski popevki v duetu z Markom Vozljem (Naj nama sodi le nebo). Na Melodijah morja in sonca je leta 2014 osvojila drugo mesto (Blues in vino). Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

vse stavi na pesem Tip Top.

Vajeni smo jo spremljati po festivalih, kot so Ema, Slovenska popevka, Melodije morja in sonca ... Ampak Derenda poudarja, da preprosto obožuje glasbo, zato prek nje še naprej z veseljem deli svoja občutja z občinstvom.

Na MMC-ju predstavljamo vse izvajalce letošnje Eme po abecednem redu, in sicer 17., 18., 22., 23. in 25. februarja. Vsak dan dva.

Prvič je nastopila na Emi leta 1999 s pesmijo Nekaj lepega je v meni, nato je zmagala s pesmijo Ne, ni res. Leta 2003 se je vrnila na izbor in s pesmijo Prvič in zadnjič osvojila drugo mesto. Podobno kot pri Ne, ni res ter Prvič in zadnjič je tudi v četrtem poskusu za njo stal avtorski dvojec Urša in Matjaž Vlašič, ko se je predstavila s pesmijo Noe, Noe. Zadnjič pa smo jo videli na Emi leta 2010 s pesmijo Sanjajva, pod katero se je podpisala Neisha.

Priprave pred izborom lahko spremljate na družbenih omrežjih Eme:

- Na uradni strani Facebooka,

- Instagramu

- in Twitterju.

"Enostavno rada pojem in nastopam in tu leta niso važna, pomembna je energija, ki jo oddajam in posledično tudi prejemam," pravi Derenda.

Cel pogovor z njo si lahko preberete spodaj.


Po navadi bi vas tak čas klicali za mnenja in spomine na Evrovizijo, toda tokrat se znova vračate v osrednji vlogi. Zakaj? Kaj vas je prepričalo?
(Smeh) Ko mi je avtor pesmi Žiga Pirnat poslal demoposnetek, sem rekla: "Pišuka, ta komad je pa za Evrovizijo." In če bi še šla kdaj na Emo, bi šla s takšno pesmijo. Šele na to mi je povedal, da si s soavtorjem Andražem Gliho predstavljata samo eno pevko, ki bi jo lahko zapela - mene. To mi je dalo misliti … In ni dolgo trajalo, da sem se odločila: "Ja, s to pesmijo pa grem na Emo, najverjetneje pa je to zadnjič!" Skratka, prepričala me je pesem, če pa me vsaj malo poznate, veste, da imam rada nove izzive!

Zelo je tudi pomembno, da se dobro ujameš z avtorji, da začutiš obojestransko spoštovanje in dobro ustvarjalno energijo. Vedno me prepričajo projekti, ki so presežek nečesa, kar sem že naredila. Menim, da v svoji karieri še nisem pokazala vsega, čeprav sem na sceni že skoraj 20 let. Enostavno rada pojem in nastopam in tu leta niso važna, pomembna je energija, ki jo oddajam in posledično tudi prejemam.

Je nuja, da je glasbenik vsestranski izvajalec?
V mojem primeru, da. Že od sedmega razreda osnovne šole prepevam različne žanre. No, opere res nisem nikoli pela, ker se nisem nikoli videla v tej zvrsti. Tudi narodno-zabavne glasbe sem se od začetka izogibala, vendar je v skupinah, kjer sem prepevala, vedno bila tudi ta na repertoarju.

Zdaj sem hvaležna za to, ker sem se tudi na ta na način kalila kot vsestranska pevka.
Če živiš od glasbe v Sloveniji, ti vse, kar znaš, pride prav. Tudi igralski talent, če hočete, tudi če znaš zajodlati, pa tudi, če znaš dobro izvajati priredbe itd. Seveda moraš biti pri tem prepričljiv in iskren.

Če glasbo primerjamo s športom: koliko odstotkov je tu pomembna tehnika in koliko talent?
Ja, na neki način lahko najdemo vzporednice med športom in glasbo. Talent je v glasbi zelo pomemben, pa tudi ljubezen do glasbe, vendar je ravno tako kot pri športu pomembno piljenje tehnike in seveda "kilometrina", izkušnje ... Te so v odstotkih najpomembnejše. Ne bi se izražala v številkah, ker je glasba le nekaj drugega kot šport.

Izdali ste samo štiri redne studijske albume. Zadnjega, Prestiž, leta 2008. Kaj mora imeti skladba, da vas prepriča?
Leta 2005 sem izdala tudi album Nuša za otroke, pa leta 2012 album Za stare čase z istoimensko zmagovalno skladbo z MMS-a ter Slovenske popevke, Naj nama sodi le nebo v duetu z Markom Vozljem.

No, bolj kot to, koliko albumov sem izdala, je pomembno, da sem in bom še imela možnost sodelovati z odličnimi avtorji. To je zame najpomembneje. Ne morem opisati občutkov, ko ti avtor ponudi skladbo, ki ti požene kri po žilah in se ti "naježi" koža. Takrat veš, da je pesem dobra in da jo bo tudi občinstvo sprejelo.

Spomnim se, kako so pred tremi leti na Švedskem v Evroklubu vrteli cel niz evrovizijskih uspešnic in edina pesem, ki je bila slovenskega izvora, je bil Energy. Kako zvesti ostanejo oboževalci z Evrovizije, ko se izvajalčev mandat konča?
Po Evroviziji na Danskem leta 2001 sem prejela še nekaj povabil, da nastopim na zabavah evrovizijskih oboževalcev in sem jih tudi z veseljem sprejela. Nikoli ne bom pozabila nastopa v Kölnu, ko me je po nastopu pričakala dolga vrsta oboževalcev in vsi so čakali na moj podpis. Zelo hvaležno občinstvo. Prav zanimivo je, kako si te oboževalci Evrovizije zapomnijo. In, ko jim je skladba všeč in jim zlezeš pod kožo, te ne pozabijo kar tako, pa lahko med tem mine kar nekaj let …

Spomnim se tudi, kako ste po zmagi na Melodijah morja in sonca s pesmijo Bluz in vino kmalu po slavju morali zapustiti Portorož, saj vas je čakal še nastop na eni poroki. Kje boste nastopili po Emi?
Ja, tudi po zmagi na MMS-ju 2012 sem morala še na koncert v Hotel Bernardin. Včasih se pač stvari tako poklopijo, tak je pač show biznis (smeh). No, tokrat ni nič v načrtu. Je pa res, da sem odpovedala smučanje, ker bi morali z družino odpotovati ravno v tednu priprav na Emo. Rezervirali pa smo, še preden sem sploh vedela, da grem na DSZG in Emo … Ampak, bomo že nadoknadili.

Kakšna so pričakovanja za Emo?
Upam samo, da bo občinstvu skladba všeč, tako kot je meni, in da jo bom dobro predstavila. Vse drugo je v "božjih rokah" (smeh).

GLASBA: ŽIGA PIRNAT, ANDRAŽ GLIHA
BESEDILO: ŽIGA PIRNAT
ARANŽMA: ŽIGA PIRNAT