Romuni so letos izbrali za svojega predstavnika Ovidiuja Antona. Foto: EPA
Romuni so letos izbrali za svojega predstavnika Ovidiuja Antona. Foto: EPA

TVR je v soboto posvaril, da Romunija mogoče ne bo del letošnjega izbora. "Predstavniki EBU-ja - največje svetovne organizacije javnih televizij - so izrekli ustni opomin predstavnikom TVR-ja zaradi dolgov, ki so se nakopičili v zadnjih osmih letih. Zaradi njih bodo sprožili novo fazo sankcij," so zapisali predstavniki televizije v svoji uradni izjavi.

Romunija tako tvega, da njihov predstavnik ne bo stopil na evrovizijski oder, prav tako pa v primeru strožjih sankcij ne bodo imeli pravic do satelitskega signala. Po podatkih TVR-ja jim ni uspelo prepričati EBU-ja, da bodo v celoti poplačali dolg, čeprav so plačali pravočasno članarino in prav tako del dolgov (250.000 evrov so plačali januarja).

Vse predstavnike letošnje Evrovizije lahko preverite s pomočjo posebnega interaktivnega zemljevida.

EBU je zaprosil državo za jamčenje plačila dolga. Romunski premier Dacian Ciolos je po poročanju spletne strani Balkan Insight izjavil, da iščejo načine, kako bi preprečili izključitev države z letošnje Evrovizije. "Pogovorili se bomo o tem in našli rešitev," je dejal Ciolos.

Iz TVR-ja so ob tem še sporočili, da se bodo morali, če ne bodo prejeli države pomoči, odpovedati prenosom tudi preostalih večjih televizijskih dogodkov, kot so evropsko prvenstvo v nogometu in olimpijske igre v Riu de Janeiru.