Evrovizija
Evrovizija
Salvador Sobral je svoji državi s pesmijo Amar Pelos Dois prinesel prvo zmago. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Evrovizija
Zmaga ne bo pretirano spremenila njegovih načrtov za preostanek leta. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Evrovizija
Pomembno vlogo je odigrala tudi njegova sestra Luisa, ki je sicer avtorica pesmi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Evrovizija
Evrovizijski oboževalci se bodo naslednje leto prvič zbrali na Portugalskem. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
VIDEO
Pesem Evrovizije 2017
VIDEO
Portugalska: Salvador Sob...

Dodaj v

Salvador Sobral: Zmaga ne bo spremenila mojih načrtov

Evrovizijski zmagovalec vseeno upa na spremembe
14. maj 2017 ob 09:09,
zadnji poseg: 14. maj 2017 ob 09:57
Kijev - MMC RTV SLO

Pesem Amar Pelos Dois je prepričala tako strokovne žirije kot gledalce po celi Evropi ter 27-letnemu Salvadorju Sobralu in Portugalski prinesla prvo evrovizijsko zmago.

Pesem Amar Pelos Dois (For the Both of Us) je napisala njegova sestra Luisa Sobral, ki je po razglasitvi izidov s Salvadorjem tudi stopila na oder ter z njim še enkrat zapela skladbo. Po končani uradni prireditvi so Sobrala na poti na novinarsko konferenco nagradili z bučnim aplavzom. "V bistvu sploh nisem čisto razumel glasov," je pojasnil zmagovalec 62. izbora. "Potem pa je nekdo naši ekipi povedal, da smo zmagali."

Pojasnil je, da evrovizijska zmaga ne bo spremenila njegovih načrtov za poletje. "Najprej me čaka turneja po Portugalski, nato pa bom zgolj nadaljeval svoje življenje." Ob tem se je pošalil, da čeprav je vse to zelo zabavno, pa ne smemo pozabiti, da danes morda lahko zmagaš, a se te že jutri nihče več ne spomni. Prav tako je dejal, da bo preostanek leta izkoristil za pripravo druge studijske plošče. Prvi album Excuse me je izdal avgusta lani.

"Nikoli nisem napisal skladbe, ki bi se vrtela na radijskih postajah," je pojasnil. "Ta festival bo omogočil, da bodo ljudje lahko bolje spoznali tako mene kot to čudovito skladbo, in všeč mi je, da se je vse skupaj razvilo na takšen način."


"Upam, da bo moja zmaga prinesla kakšno spremembo v samem tekmovanju in tudi v popglasbi,"
pa je dejal o željah za prihodnost evrovizijskega izbora. "Če lahko s tem prinesem še kakšno spremembo v popglasbo in svet na splošno, bom več kot zadovoljen. Zdi se mi, da zadnje čase preveč poslušamo glasbo, ki jo v nas vržejo radijske postaje."

Poudaril je, da zmaga njegove skladbe resnično pomeni praznovanje različnosti. "Pesem je čudovita ravno takšna, kakršna je, in enostavno ne bi bilo prav, če bi bila v angleščini," pa je pojasnil, zakaj je besedilo v materinščini in ne v angleščini.

"Resnično hvalažen sem vsem, ki so podprli skladbo, za vsa sporočila, ki sem jih prejel iz Portugalske, iz celotne Evrope ter iz preostalih delov sveta." Na vprašanje, ali se mu zdi, da bo s to zmago postal nacionalni junak, pa je v šali odgovoril: "Vedno sem mislil, da je naš junak Cristiano Ronaldo." V smehu je nadaljeval, da si sicer želi mirnega življenja. "Na začetku bo morda malo več dogajanja, a tudi to se bo umirilo."

Priložnost po zmagi je izkoristil tudi za to, da se je za vso pomoč javno zahvalil sestri Luisi, ki je bila pomemben del letošnje portugalske delegacije. "Zdi se mi, da je pesmi zmago morda prinesla preprostost, saj je bila drugačna od vseh drugih, včasih pa se nagibam tudi k temu, da je odločila Salvadorjeva interpretacija," je po zmagi dejala Luisa Sobral. "Med nastopom so bila jasno vidna vsa njegova čustva in bilo je čudovito."

Na splošno pozitivni odzivi na skladbo
"Zmagovalec je čudovit, atmosfera letošnjega izbora je bila precej pozitivna, glasbeni standard pa je bil precej višji kot prejšnja leta," so zapisali pri The Telegraph.

"Njegova pesem je čudovita," pa je dejal hrvaški predstavnik Jacques Houdek, ki je imel že od samega začetka občutek, da bo šla letošnja zmaga na Portugalsko. "Drugačna je in polna ljubezni." Pohvalil jo je tudi drugouvrščeni bolgarski predstavnik Kristian Kostov. "Salvador si zasluži vse najboljše. Odličen je bil. S tem, da ne počne nič, v bistvu hkrati počne čisto vse." Nekateri drugi letošnji tekmovalci so celo dejali, da so stavili na letošnjo zmago Portugalske.

Slovenija v torek predzadnja
Sobral je v finalu skupno zbral 758 glasov, drugouvrščeni Bolgari so jih zbrali 615, tretjeuvrščena Moldavija pa 374.

Po koncu finala in razglasitvi zmagovalcev so objavili tudi izide obeh predizborov. Slovenski predstavnik Omar Naber je izmed 18 nastopajočih v prvem predizboru zasedel predzadnje, 17. mesto. Zbral je 36 točk – strokovne komisije so mu jih namenile 16, gledalci pa 20.

P. B., foto: Sandi Fišer
Prijavi napako
Komentarji
Krimsky
# 14.05.2017 ob 09:53
Včeraj se je zgodilo nekaj lepega.
~
Glasovali smo za nekoreografijo, neognjemete, neangleščino, neplesalke, neakrobate, ... glasovali smo za – glasbo.

Mogoče nam vsa nebistvena krama že kar malce preseda, mogoče se celo na obzorju svita nov dan ...
stewie
# 14.05.2017 ob 09:23
Mu prav privoščim zmago - pel je v svojem jeziku, povsem minimalistično in tudi povsem skromno sprejel zmago. Za 90% izvajalcev tega pač ne moremo trditi.

Zdaj pa malo zanimivosti - ponovil se je scenarij izpred 12 let, ko je na Evroviziji, ki jo je gostila Ukrajina (in na kateri je Slovenija z Omarjem obstala v polfinalu), slavila država, ki je eno leto prej (torej takrat, ko je Ukrajina zmagala) slavila na EP v nogometu po zmagi nad gostitelji turnirja v finalu z 1-0. Leta 2004 je to bila Grčija po zmagi nad Portugalsko, 12 let zatem pa prav takratna poraženka Portugalska po zmagi nad Francijo. Le da je Grčija tedaj pela v angleščini, naš predstavnik pa v slovenščini, sedaj pa se je to obrnilo.
Aja, Grčija je par mesecev to zmagi na Eurosongu slavila še na EP v košarki, to pa Portugalska niti teoretično ne more, ker je ne bo na letošnjem Eurobasketu, pa čeprav bo tekmovalo kar 24 držav, torej tudi take, za katere še sam nisem vedel, da sploh imajo reprezentanco v košarki.
BACK
# 14.05.2017 ob 09:25
Komadič mi je takoooj bil všeč, nisem pa si misli, da bo zmagal...in ker je zmagal, imam še upanje v človeštvo ;)
ti-ne
# 14.05.2017 ob 10:09
Meni je duet s sestro super, drugače govor je bil antologijski. Hud udarec za mekdonalds sceno.
Deep_G
# 14.05.2017 ob 09:53
Čestitke Omarju Naberju za odlično 17. mesto v prvem polfinalu!
313
# 14.05.2017 ob 09:48
"Upam, da bo moja zmaga prinesla kakšno spremembo v samem tekmovanju in tudi v pop glasbi," pa je dejal o njegovih željah za prihodnost evrovizijskega izbora. "Če lahko s tem prinesem še kakšno spremembo v pop glasbo in svet na splošno, bom več kot zadovoljen. Zdi se mi, da zadnje čase preveč poslušamo glasbo, ki jo v nas vržejo radijske postaje."

To sem tudi sam pomislil, ko sem slišal zmagovalno skladbo.
Želim si Eurosong s čimveč glasbe in s čimmanj specialnih učinkov, pozerstva kiča in ostalega "showa", ki ne bi smelo soditi zraven. Pa orkestre vrniti.
slešer
# 14.05.2017 ob 09:39
Letos je bil absolutno višji nivo. Zmaga je šla v prave roke. Tudi bolgar je bil super.
1-2-3
# 14.05.2017 ob 11:51
Mene zanima, kako naša komisija v finalu evrovizije vedno glasuje tako kot ostale komisije, nekako sinhrono, ko pa komisija glasuje oz. izbira na emi pa izberejo človeka, ki se mu komisije po Evropi smejijo.
niceasmay
# 14.05.2017 ob 10:38
Zaradi folka, ki pljuva po portugalski pesmi, je instant bruhalna muska, s katero nas bombardirajo po radiih in youtube taka, kot je - poden. Potegnejo od nekje enga, ali eno ki dobro zgleda, mu iz vzorcev posemplajo komad, ga potegnejo skoz autotune, napucajo in vržejo masi, ki itak vse požre, še mcdonaldove burgerje.
Celine
# 14.05.2017 ob 10:53
Čutna skladba v domačem jeziku...neprecenljivo! Bravo!
Kemik
# 14.05.2017 ob 09:44
No, upam, da to res pomeni nek prelom v Evroviziji v smislu videnja ljudi, da so pesmi v maternem jeziku oz. nacionalnem jeziku države res bolj avtentične, kot če bi bile odpete v angleščini. Tudi to se strinjam, da je končno zmagala glasba in ne razne pompozne stvari z ozadjem in drugimi specialnimi efekti. Resnično privoščim zmago Portugalski, ki je zares čudovita dežela, nanjo imam seveda tudi lepe spomine.Palača Pena v Sintri

Zelo zanimiva pa sta mi bila seveda tudi eksperimenta Romunije (z jodlanjem v modernejši izvedbi) in Hrvaške s pop in opera glasom v enem izvajalcu.
Snežinkica
# 14.05.2017 ob 11:18
Ta zmaga je dokaz, da so vsi standardni izgovori Slovencev o majhnosti, cirkusu, kuhinji, disapori, marketingu etc.etc. PRAZNI.
smeško 562
# 14.05.2017 ob 10:48
Portugalec je bil tako pristen, iskren in čudovit, da so ga ljudje proglasili za čudnega. Ker normalno je čudno za današnji svet.
Robiland
# 14.05.2017 ob 10:10
Ne poznam zmagovalne psemi, ce je res pel v Portugalscini in so to ljudje prepoznali kot pozitivno, potem je se upanje za svet.

Anglesko naj pojejo anglezi.
stewie
# 14.05.2017 ob 10:00
Če še ne veš, je to tekmovanje že od samega začetka pred ca. 60 leti bilo mišljeno kot povezovanje od vojne razbite Evrope skozi pesmi, ne pa zato, da bi se sproducirali neki novi hiti.
Kakšno usodo bi pa morala pesem doživeti, da bi bil ti zadovoljen? Da se bo še celo poletje vrtela po diskačih? Saj morda se ponekod tudi bo. Če pa pogledaš, je le redkokateri pesmi uspelo postati veliki hit po zmagi na Eurosongu, v glavnem so vse zmagovalke pozabili že do naslednjega leta, če ne še prej.
majchika
# 14.05.2017 ob 11:00
Eni še vedno ne razumete...letos je zmagala GLASBA in čisto nič drugega. Cilj tega komada niti približno ni, da bi postal nek hit, ampak je Portugalec s tem komadom izlil svoja čustva in se na čudovit način dotaknil naših duš. V tem je izpostavil prvobitnost in najbolj osnovni namen glasbe. Tisti, ki pa tega ne znate ceniti pa pojdite vsako soboto v kakšen diskač "izplesavat" in bo tudi vaša duša potešena.
ti-ne
# 14.05.2017 ob 10:31
nuLanuLa

# 14.05.2017 ob 10:21
Prijavi neprimerno vsebino Tole pa zgleda in zveni, kot da bi mladenič, ki niti ne ve dobro, če je moški ali ženska, imel težave z želodcem na odru. Nekaj za hipsterje očitno.
::::::::::::::::::::::::::::::::.

Temu se reče fado ( recimo portugalski blues) in je precej starejši od hipsterjev.
smeško 562
# 14.05.2017 ob 10:46
Salvador hvala da si povrnil zaupanje v glasbo.
pazi_mina
# 14.05.2017 ob 10:08
Cestitke Homerju Naberju za izvrstno uvrstitev !
miha_lj
# 14.05.2017 ob 10:01
Če je uspelo Moldavcem, zakaj ne bi nekoč uspelo Slovencem. Nekoč!
Ambroise
# 14.05.2017 ob 14:14
Menfreya Če te pa ne vrtijo, ti pa tudi zmaga na Eurosongu ne bo pomagala. in Tao3 Me zanima koliko od vas, ki komad hvalite, si ga boste dnevno vrteli in kupili CD od tega tipa. Ma nobeden, tudi če boste tako napisali ... to je zmazek. To ni Evrovizijska pesem.:

Ne morem se bolj nestrinjati z vama. Njegova zmaga, v bistvu pa že njegov nastop na Evrospngu me je napeljal na to, da sem ga poiskal na Spotifyju in si ga že cel dan vrtim. Ne samo zmagovalne skladbe ampak njegov cel album Nem eu / Excuse me. Spoznal sem rahločutnega in občutljivega umetnika, ki se me je dotaknil. Za razliko od pulih Taylor Swift, Serene Gomez in Katy Perry.... Njegov cilj je torej dosežen. Njegova umetnost se širi.
Pa še to Tao3: napisal si, da je zmazek. Utemelji, prosim.

A propo še to: ABBA in njihov Waterloo, to ni njihov najboljši komad, jim je pa dal Evrosong sijajno odskočno desko za mednarodno kariero in pleado izjemnih ablumov. Drugač bi bilo mogoče znani le na Švedskem.
cannex
# 14.05.2017 ob 11:19
Omar s povsem realno uvrstitivjo. Hvala slovenska strokovna žirija in čestitke Portugalski!
Grof_von_Baron
# 14.05.2017 ob 11:07
Zmagovalec iz relativno majhne države, ze ENIM SAMIM sosedom in še pel v svojem jeziku.

Po mnenju slovenskih "evrosongologov" se kaj takega ne more zgoditi. Aja, to je samo opravičilo za večno luzerstvo, ki ga moramo poleg tega obvezno financirati.
Nadja92
# 14.05.2017 ob 10:31
Prelepa pesem iz prelepe države. Velik dan za Portugalsko, dva nova svetnika plus zmaga na Evrosongu.
stewie
# 14.05.2017 ob 10:20
Tao3
# 14.05.2017 ob 10:06
Me zanima koliko od vas, ki komad hvalite, si ga boste dnevno vrteli in kupili CD od tega tipa. Ma nobeden, tudi če boste tako napisali ... to je zmazek. To ni Evrovizijska pesem.


Ta pesem je zmagovalna evrovizijska pesem. Tako so odločile strokovne žirije in tako je odločil narod s televotingom. Če pa imaš ti svoje definicije za to, kakšen komad velja za evrovizijskega, kakšen pa ne, je pa to izključno tvoja stvar, ne stvar ostalih :)
zelda
# 14.05.2017 ob 11:32
Portugalski vilin nam je pripravil nekaj čudovitega. Ne spomnim se, da bi med petjem kdaj bila taka tišina v dvorani, da so ljudje hoteli slišati vsako nianso v glasu. Bilo je čarobno kot v pravljici.
Zdaj pa: ne razumem, da ljudje, ki pljuvajo svojega kandidata, ne najdejo zanj lepe besede in mu želijo vse najslabše, potem pričakujejo celo njegovo dobro uvrstitev. Šokantno je, koliko hudobije se je vse te tedne razlivalo naokoli in glas o tem je pljusnil tudi po Evropi. Zakaj teorej dati glas nekomu, ki ga niti domača država ne podpira. Hejterji, sramujte se. Omar je svojo nalogo opravil več kot dobro, se mu je pa poznalo v glasu, da je zadržan in se ne more razpeti, kako bi se le. Izvedba v Eminem finalu je bila boljša, bil je vrhunski, zato sem tudi glasovala zanj (Nika ali Omar je bila moja izbira). Onadva brata sta bila sicer všečna, vendar potrebujeta še nekaj kilometrine.
Če za tem pljuvaštvom po YuoTube res stoji Ray, sem globoko razočarana. Bile so mi všeč vse tri njegove pesmi (Alya, Nika in BQL), še posebej Nika, ampak da ne zmore športno prenesti poraza (navsezadnje je tudi on že bil na Evrosongu), to pomeni, da nima dolgega dometa. Marjetka je bila kao favoritinja, pol je pa prišla na oder ko ena birmanka iz sosednje vasi in se izgubila. Kdo je odgovoren za njen scenski nastop in garderobo, ne vem, vendar si je v trenutku, ko je stopila na oder zapravila uvrstitev, čeprav je bila v finalu. Podobno je bilo z Manuelo.
Omar pa ima kljub vsemu sovraštvu, ki ste ga zlivali nanj, na YouTube odlične komentarje, pohvale in obžalovanja, da se ni uvrstil. Mnogi menijo, da bi moral priti v finale. In našo državo je zelo dostojno zastopal. Bravo Omar, odličen si!
simonc27
# 14.05.2017 ob 14:17
Če bi kdo v Sloveniji prijavil podobno pesem,kot je včeraj zmagala, na našo EMO, jo naši "strokovni" glasbeni "veleumi" v komisiji nebi niti uvrstili na festival.
21.12.2012
# 14.05.2017 ob 12:48
Omar ni razočaral s svojim nastopom.
Zmagovalna od Portugalske je ok, ampak nič pretresljivega.
Morda za koga, ki je do zdaj poslušal in vedel le za komercialno glasbo.
Je pa glasba res lahko zelo raznolika in mora takšna biti tudi na tekmovanju.
Alchemist
# 14.05.2017 ob 12:44
Zmagala je pesem, ki je najbolj izstopala. V slogovnem in kvalitativnem smislu. Povsem zasluženo. Privoščil si jo bom kot uvod v lenobni in romantični poletni čas. :)
Gautama
# 14.05.2017 ob 12:00
Ljudje, ki govorijo, sa nocejo placevati za tale sov:

Tale sov je eden najbolj donosnih sovov, ki jih nasa televizija predvaja.
In brez skrbi, da ima nasa televizija s tem dobicek in ne gre vasega denarja za to prav nic oz. se vsak vlozek povrne!

Vsako leto isto tezenje, bedno, nihce ne gleda, ni kvalitetno.
A hkrati najvecji in najbolj gledani ne-sportni/politicni dogodek leta.

CE TI NI VSEC, NE GLEJ.
Aja, v bistvu te zanima. Te je sram priznati?
Vse bo se dobro, nihce te ne obsoja, obljubimo.

Samo mir nam daj.
mateycica
# 14.05.2017 ob 11:14
Čestitke vsem, ki so peli v materinščini.
Francesco Gabbani pa je eden redkih, ki resnično obvlada oder.
IchIch
# 14.05.2017 ob 09:48
Mene osebno veseli, da je zmagal lep šanson in mlad par (brat in sestra) s Portugalske.
Me pa ne veseli, da se naš Omar Naber ni uvrstil niti v finale. Če bi bil Nemec, Anglež ali Italijan, bi bil v finalu zagotovo visoko uvrščen.
Sicer pa srčno upam, da je s telovadno, skakanjem in kričanjem (*scenografija*) na odru definitivno konec. Naj bo glasba.
vijolca21
# 14.05.2017 ob 09:34
Zadnji odstavek članka je tako lepo zapakiran, včasih je bil posebej članek, kako se je uvrstila Slovenija v polfinalu, zdaj ni vredno svojega članka? ... :D
coffeecup
# 14.05.2017 ob 13:32
Portugalska rešila duh Evrovizije. Aranžma, in izvedba ne potrebujeta prevajalca. V duetu je izvedba še 50% boljša.
smeško 562
# 14.05.2017 ob 11:23
hahaha Veza ti dejansko misliš da je nasral celo Evropo s tem ko je bil kao bolan. A si lahko še večji kreten?
Eesti
# 14.05.2017 ob 14:48
Priznam, da mi ni najljubsa zmagala.A to ne pomeni, da je ne cenim, pac ni moj zanr glasbe, privoscim mu pa zelo, se bolj pa Portugalski, ki je kljub vec kot 45 letom sodelovanja brez zmage vztrajala in tudo zmagala- dokazala je da lahko prav vsaka drzava zmagala (pravtako Bolgarija 2. - njen najbolsi rezultat in Moldavija, ki je najrevnejsa drzava v Evropi 3.) in da politka v Evrovizijo igra manjso vlogo. Kar se tice tega da Juliya iz Rusije ne sodeluje je da ji je Ukrajina, kot drzava prepovedala vstop, saj je krsila zakon - gre za provokacijo Rusije le zakaj bi iz 1000 pevcev, ki jih imajo izbrali nekoga ki je na vozicku in je krsil zakon, ki ga dobro poznajo (nastopala je na Krimu leta 2015, in 3 leta ne sme v Ukraijno) tut ni slo da ji EBU oz NTU(ukrajinska TV) ne bi dovolila, zato vas vecina narobe sklepa. Kar se tice neke kuhinje ki sploh ne obstaja, se vam mogoce ne zdi cudno, da ce obstaja noben ni predstavila nobengega dokaza ali vira... to se neka sklepanja in to o majhnosti, zmagala so ze Estonija, Latvija, Izrael . Azerbaijan in druge ki so se manjse in majo se manjso politicno vlogo v Evropi kot Slovenija. In da je ta glasba slaba, za moj okus je 3 cetrtine na evrovizije od leta 2010 bolsih kot vecina na radijh in morate upostevat da je vse peto v zivo in ni autotuna. in da je Omar si zasluzil priti naprej? js sm od trenutka ko je zmagal vedel da ne bo sel naprej v finale, zakaj balade stare 10 let, pa tudi ce dobro zapete ne pridejo naprej, enostavno niso zanimive oz. neizvirne ( enako je bilo letos z Malto, izjemna vokalistka, a staromodna balada). in to da sploh ne sodelujejo Evropske drzave, toliko da vete Azerbaijan, Gruzija in Armenija so vse clanice evropskega parlamenta in se lahko vkljucijo v Evropsko unijo, vse tri so kulturno bolj podobne Evropi kot Aziji ali Afriki, Gruzija in Azerbaijan imata nekaj ozemlja v Evropi, medtem ko je Armenija kultruno pripadna Evropi, Izrael kot veste je zelo podoben Evropi in sodeluje v vseh evropskih priredtitvah. Avstralija je ubistvu celotna Evropska in obozujejo Evrovizijo. In vsi ki pravijo da tega noben ne gleda, evrovizije gleda vsako leto okoli 200 miljonov ljudi , ne samo iz sodelujocih drzav ampak tudi iz drugih evropskih drzav ( Ferskih otokov, Slovaske, Bosne in Herzegovine, Turcije, Kazahkstana in drugih mikro drzav) ter v Novi Zelandiji, ZDA, Kanadi, Kitajskem in Juzni Afriki. Upam da tudi razumete pomen Evrovizije, zdruzuje ceprav se na trenutke zdi politicna, Ukraijinska TV se je zelo trudila da bi Rusija sodelovala, a se vlada i strinjala, ima velik socialni vpliv ( manjsine, LGBT, romske) Vsi ki se pritozujejo nad LGBT, ce sodeluje en gej a to pomeni da je slabo, ali pac pomeni da festival vkljucuje vse ljudi, in kaj ce jo gleda veliko ljudi ki so geji, nogomet gleda veliko ljudi ki so hetero, se kdo pritozuje nad tem? ne. Pogosto vidis tudi to ko se Rusi in Ukrajinci druzino skupaj ali pa Armenija in Azerbajdzan sodelujeta skupaj na koncertih. Pravtako je to tekmovanje 26 drzav v finalu, pa se nikoli se niso med sabo stepli ker je nekdo zmagal temvec so se veselili, za razliko kot pri nogometu. Upam da zdaj razumete festival in ni tako brezvezen in kuhinja kot se zdi navadnemu gledalcu.:)
Damyy
# 14.05.2017 ob 10:18
Vse skupaj je en biznis, vsaka država vloži pač kolikor denarja ima. Vsak dodaten scenski nastop stane tudi veter , ki ti ga pošiljajo v ksiht ko poješ. tako da ne boste mislili, da je vse tako lepo kar tako. Zanimivo da bo naslednje leto verjetno rekel nasvidenje sodelovanju Izrael včasih večni finalist , saj je Netanjahu njihov predsednik odpovedal oz prekinil državno financiranje televizije, ki je bila članica EBU in tako bo Izrael ostal brez predstavnika. Razen Rusije , ki je tudi veliko denarja zmetala za svojo promocijo tudi ni že nekaj časa bogatega Luxemburga , Monaca. Letos tudi ni bilo Bosne , Slovaške. Je pa dobro, da so zmagali Portugalci saj niso dodatno zapravljali denar za scenske efekte na majhnem odru. EBU se zdaj verjetno drži za glavo, ker če bodo takšen recept naslednje leto uporabljali sodelujoči ne bo dodatnega denarja za scenski kič na odru. Torej še 1 x moje mišljenje vse se vrti oz se je do zdaj vrtelo okoli denarja in pompa, ki ni toliko vreden. Kok se pa kaj posluša se pa itak da videt in slišat preko interneta. Hvala bogu za internet.
Untamle
# 14.05.2017 ob 10:11
Če pustim zmagovalca ob strani, mi ni jasno 2. mesto Bolgarije ali 3. Moldavije. Ne štekam.
Belgija je bila fantastična - v bistvu največji F.U. letošnjemu Eurosongu, saj pevka ni izstopala z nastopom, stala je pri miru in zažgala s pesmijo. Za razliko od zmagovalca, tudi ni nosila raznih političnih majic, itd.
Moja zmagovalka.
prim00z
# 14.05.2017 ob 10:11
Še enkrat se je dokazalo da pristnost zmaga nad puhlim kičem, za katerim stoji komisija RTVja
stewie
# 14.05.2017 ob 09:39
Lahko bi vsaj napisali, da je bil Omar višje od predzadnjega mesta od vseh udeleženk, še več - bil je med 40 najboljšimi!

Leta 2005 je bil v polfinalu med 25 državami vsaj na visokem 12 mestu, torej sta ga samo 2 mesti ločili od uvrstitve v finale. Letos pa 2 mesti od povsem zadnjega :)
antitrust
# 14.05.2017 ob 16:38
Pobegnil iz pogreba, vmes pa še enga ali dva zapohal. To je najboljši povzetek mojih včerajšnjih občutkov ob ogledu.
tedy123
# 14.05.2017 ob 15:25
...sedaj sem poslušal zmagovalno... ??? No comment... bi rekel, da pač nimam pojma za nek splošen okus, a, ne vem, po radiu poslušam kar je popularno... !!? In, poslušal sem tisto "prepovedano" rusko... neprimerljiva že ta s to zmagovalno !!? In, če bi ta folk cenil neke vrednote, bi bojkotirali sodelovanje zaradi prepovedi nastopa te rusinje !!!
el CARTEL
# 14.05.2017 ob 12:07
letos so: italijan, francozinja (delno), madžar, portugalec in pač britanka peli v svojem jeziku.

ostalo je bolj kot ne za odpad. že samo ker ne cenijo svojega jezika.

recimo madžara nisem zatopil niti besede, pa so se videla vsa čustava. pri portugalcu tudi. in to je point.
ne pa nek kič v angleščini

velja tudi za naše predstavnike
smeško 562
# 14.05.2017 ob 11:52
Portugalec je bil tako pravilen, da bi lahko autotune popravljal. Preprosto se nismo več vajeni ustaviti in užvati ob glasbi. Zato tudi toliko kritik na to glasbo. Pač ljudje pozabijo, da glasba vpliva predvsem na tisti čustven del.
slovenka333
# 14.05.2017 ob 11:42
Meni pa ni jasno kako je možno, da ob toliko skladbah in toliko različnih okusov ljudi, skoraj vse države največ točk dajo eni skladbi. Men to preprosto ni jasno!
Deep_G
# 14.05.2017 ob 10:59
Večina vas hvali Portigalca. Lepo. Zanima pa me, kje so tisti, ki so preko televotinga dali 12 pik Hrvatu? Zgleda da so televotingi tud zrežiran.
Menfreya
# 14.05.2017 ob 10:02
Starinsko zveneča pesem in preprost nastop sta bila po svoje kar osvežilna. Žal pa ta pesem ne bo imela kaj veliko življenja izven Eurosonga - kot lanskoletna zmagovalna pesem. Ukrajina je zmagala, Švedska je imela pa najuspešnejšo pesem.

In Salvador, radio je glavno sredstvo promocije v popularni glasbi. Če te komercialni radio masovno predvaja, ljudje pesem slišijo in imaš uspešnico. Če te pa ne vrtijo, ti pa tudi zmaga na Eurosongu ne bo pomagala. In en sam izvajalec definitivno ne bo prinesel sprememb v delovanju radia.
Eesti
# 14.05.2017 ob 17:52
@cartekmedo no povejte mi natanko zakaj to tekmovanje ni fer? to da si drzave glasujejo med sabo? ne zarad tega kr mamo tudi mi veliko taksnih drzav ki glasujejo za nas. ker smo majhni? zmagovali so ze manjsi narodi, in ce lahko Latvija in Estonija zmagajo verjamem da lahko tudi mi, sploh ce je Moldavija (najrevnejsa drzava v Evropi) prilezla na 3. mesto. Ker nimamo dobolj denarja sem omenil ze prej situacijo, a vi dejansko mislite da smo najrevnejsa drzava v Evropi? pa smo 34. najbogatejsa drzava na svetu in ne v Evropi!(na prebivalca) ker ne bi mogel gostit? mislim da smo sposobni, saj imamo pomoc drugih drzav pravtako, Ukrajina in Azerbaijan sta si veliko pomagala z Svedi in Nizozemci... Slovenija na zalost se ni imela zmagovalne pesmi, in govorit kire bi morale zmagat, ker enostavno niso bile zmagovalne.
cartekmedo
# 14.05.2017 ob 15:29
Bravo tedy 123 za ta komentar.
stewie
# 14.05.2017 ob 14:36
Simonc27, saj Voranc Boh (ta, ki je igral enega od dijakov v filmu Razredni sovražnik) se je lani prijavil na Emo s komadom Jutro v Tivoliju, podobna zvrst kot letošnji zmagovalec. Jasno, da ga niso niti uvrstili med 10 finalistov. Ne, morali so poriniti neko slovensko verzijo Taylor Swift, ki je pela pač o tem, kako se ne splača mešanje barv.
Kazalo