Britney Spears se je vrnila na oder VMA in ponudila še en zametek zgodbe o veliki vrnitvi. Foto: Reuters
Britney Spears se je vrnila na oder VMA in ponudila še en zametek zgodbe o veliki vrnitvi. Foto: Reuters
Beyoncé
Največ nagrad je domov odnesla Beyoncé. Foto: AP
Beyoncé
Beyoncé je na rdečo preprogo prišla s glavnimi zvezdami svojega avdiovizualnega albuma Limonade. Foto: AP
Rihanna in Drake
Rihanna in Drake sta še bolj podžgala govorice, da sta par tudi v zasebnem življenju. Foto: Reuters
Madison Kocian, Aly Raisman, Laurie Hernandez in Simone Biles
Madison Kocian, Aly Raisman, Laurie Hernandez in Simone Biles so imele priložnost, da srečajo svoje idole tudi v živo, toda na oder VMA so prišle kot podeljevalke nagrade za najboljši ženski video, ki je na koncu pristala v rokah Beyoncé. Foto: Reuters
DNCE
Novinci leta so postali DNCE. Skupina, v kateri je glavno ime Joe Jonas. Foto: Reuters

Pred samo podelitvijo se je veliko govorilo o vrnitvi Britney Spears in o nagradi za življenjske dosežke (oz. nagrado Michaela Jacksona Video Vanguard) Rihanni, toda ko je Beyoncé stopila na rdečo preprogo skupaj s svojo hčerko Blue Ivy ter Wando Johnson, Gwen Carr, Sybrino Fulton in Lesley McSpadden-Head (vse ženske so se pojavile v pevkinih videih, ki so bili del vizualne podobe albuma Limonade), je postalo jasno, kdo bo prvo ime večera.

Novemu političnemu sporočilu (prvega odmevnejšega je podala na nastopu med odmorom letošnjega Super Bowla) je 34-letna zvezdnica dodala še močno električno predstavo na odru, ko je v petnajstih minutah izvedla več skladb z zadnjega albuma in tako rešila precej nedorečeno podelitev letošnjih VMA-nagrad.

Dodajmo temu še, da je pobrala glavno nagrado večera za video leta. Videospot za skladbo Formation je prejel še štiri odmevnejše nagrade, medtem ko je za videospot za skladbo Hold Up dobila nagrado za najboljši ženski video.

MTV v krizi
Letošnja podelitev je ostala v marsičem ostala kot osnutek predstave, ki jo je MTV ponudil v preteklih letih. Ni jim uspelo ponuditi spektakla, prav tako pa jim ni uspelo, da bi s preprostostjo obdržali svoj čar. Ko je Rihanna prejela nagrado za življenjske dosežke, ni dobila svojih 15 minut za slavo, kot so pretekla leta dobili Justin Timberlake, Beyoncé in Kanye West. Timberlake in Beyoncé sta svoje minute izkoristila za spektakularne poklone svojima karierama z nizanjem uspešnic, medtem ko je West seveda raje izkoristil tiste minute za monolog.

Rihanna je v nasprotju z njimi na oder stopila štirikrat in s tem predstavila precej razdrobljeno podobo tistega, zaradi česar je sinoči prejela nagrado. Vmes so lahko gledalci spremljali precej bled nastop Nicka Jonasa, prisrčno, toda nič kaj navdihujočo predstavo Ariane Grande v povezavi z Nicky Minaj ob skladbi Side to Side in neskončne komične vložke.

Nagrado je na koncu prejela iz rok raperja Draka (tudi prejemnika za najboljši moški video), s katerim naj bi bila že nekaj časa v ljubezenski zvezi, toda novice še nista potrdila. "Ona je nekdo, v katero sem zaljubljen od svojega 22. leta," je dejal ob podelitvi nagrade in dodal: "Ona je ena izmed mojih najboljših prijateljev na svetu. Ona je živa legenda industrije."

Letošnja podelitev je v nasprotju z zadnjimi leti ostala brez voditelja (prvič se je to zgodilo leta 2004), kar se je po lanskem vodenju Miley Cyrus zdela dobra ideja pred sinočnjim večerom. Vlogo nadomestnih voditeljev sta tako prevzela tudi komika Keegan-Michael Key in Jordan Peele, toda precej neposrečeno. Po treh urah vtisa ni popravil niti Jimmy Fallon, ki se je vživel v lik Ryana Lochteja (malce prepozno, da bi rešil podelitev). V vloge povezovalcev večera pa so se vživeli tudi resničnostna zvezdnica Kim Kardashian, raperja Sean Combs in Jaden Smith ter pevka Rita Ora.

Z veliko večjim navdušenjem so gledalci in obiskovalci Madisone Square Gardna pozdravili prihod olimpijskega prvaka Michaela Phelpsa in članice The Final Five oz. z zlatimi olimpijskimi medaljami ovenčane telovadke Laurie Hernandez, Simone Biles, Aly Raisman in Madison Kocian brez Gabby Douglas, ki je morala v bolnišnico zaradi okužbe, posledica pretekle poškodbe.

Močno opevana vrnitev Britney Spears je bila zgolj promocija sodelovanja, ki sta ga v skladbi Make Me ... predstavila z raperjem G-Eazyjem. Brez dvoma je popravila vtis iz leta 2007, ko se je osmešila s svojo predstavitvijo skladbe Gimme More. Toda njen nastop ni upravičil pričakovanja, ki so ga ustvarili (predvsem ameriški) mediji.

Podelitev brez Adele in Bieberja
Toda vseeno je zapolnila vrzel, ki je nastala ob odsotnosti nominirancev za glavne nagrade, med katerimi sta najbolj izstopala Justin Bieber in Adele. Je pa bil tam zato West, ki je znova postregel z maratonskim govorom o ideji za videospotom Famous (MTV mu je naklonil približno štiri minute) in tudi tokrat ni šlo brez omenjanja Taylor Swift. "Ljudje hodijo k meni in me spodbujajo, naj zrušim Taylor. Vou. Rad jo imam. Zato sem jo poklical," je znova izpostavil klic med njim in popprinceso, katerega delčke je njegova žena Kim Kardashian objavila na spletu. Za konec je West predstavil še nov videospot, v katerem se sploh ne pojavi.

Čeprav ima West vso pravico, da pove, kar mu leži na duši, pa s tem ni naredil kakšne večje usluge MTV-ju. West se še kako dobro zaveda, da mu ni treba nastopati na podelitvi nagrad VMA, da bi pustil pečat. Druge velike zvezde se sploh ne pojavijo, razen če ne dobijo 15 minut zagotovljenega časa za svoje predstave. Tako da letos z izjemo Rihanne in Beyoncé ni bilo nobenega nastopa, ki bi se zapisal med večne. Preprosto: dnevi, ko je MTV predstavljal odskočno desko za promocijo izvajalcev, so minili.

In še seznam nagrajencev.

Nagrada Michaela Jacksona Video Vanguard: Rihanna

Skladba poletja: Fifth Harmony - All In My Head (Flex)

Najboljši video hiphopa: Drake - Hotline Bling

Najboljši moški video: Calvin Harris feat. Rihanna - This Is What You Came For

Najboljši vizualni učinki: Beyoncé - Formation

Najboljša koreografija: Beyoncé - Formation

Najboljša montaža: Beyoncé - Formation

Najboljša režija: Beyoncé - Formation

Najboljše sodelovanje: Fifth Harmony feat. Ty Dolla Sign - Work From Home

Najboljši ženski video: Beyoncé - Hold Up

Najboljši novinec: DNCE

Video leta: Beyoncé - Formation