Ruby Wood je odlično zapolnila čevlje Bajke in Andreye Triane. Foto: Jani Ugrin
Ruby Wood je odlično zapolnila čevlje Bajke in Andreye Triane. Foto: Jani Ugrin
Simon Green, 'možganski trust' zasedbe Bonobo, na nastopih v živo največ pozornosti posveča baskitari. Foto: Jani Ugrin
Na pihalih je svoje mojstrsko obvladovanje glasbil pokazal Mike Lesirge. Foto: Jani Ugrin
Polna šišenska Katedrala je bila očarana. Foto: Jani Ugrin

Na nedeljskem koncertu v Kinu Šiška je namreč multiinštrumentalist, ki deluje pod umetniškim imenom Bonobo (kot didžej pa je znan tudi kot Barakas), z zasedbo dokazal, da "chill out" ni le glasba, primerna za predvajanje utrujenim glavam "žurerjem" po celonočnih zabavah v klubih, trendovskih kavarnah ali, še huje, recepcijah in dvigalih.

MMC-jev intervju s Simonom Greenom preberite tukaj.

Ne, zvrst, ki je vrhunec priljubljenosti dosegla pred leti in jo na policah najdemo tudi pod oznako "downtempo", je lahko tudi (ali, v primeru Bonoba, predvsem) sinonim za odlične glasbenike.

Bonobo v živo nastopa s skupino izjemnih posameznikov, ki izvajajo skladbe z njegovih albumov. Začrtanim vzorcem s studijskih posnetkov, na katerih vse inštrumente odigra Green sam, kitarist, klaviaturist, bobnar in pihalec sicer zvesto sledijo, a jim v živo dodajo "tisto nekaj".

Še posebej izstopa pihalec Mike Lesirge, ki obvlada tako flavto, klarinet kot saksofon, proti koncu koncerta pa je mojstrsko obvladovanje svojega inštrumenta v daljšem solovložku pokazal tudi bobnar Jack Baker. Simon Green na odru večinoma iigra baskitaro, se pa ukvarja tudi z elektronskimi vložki in sede za klaviature.

Ljubljansko občinstvo, ki je Bonoba v drugačni, didžejevski vlogi, spoznalo že leta 2007 v Klubu K4, je zasedbi pripravilo toplo dobrodošlico, še posebej pa se je Kino Šiška razživel med prepoznavnejšimi pesmi, kot so The Keeper, Eyes Down, Between the Lines, Days To Come, Stay the Same ... Vsem naštetim je skupno, da inštrumentalno sozvočje dopolnjuje eteričen ženski vokal.

Namesto napovedane znanke ljubljanskega občinstva (januarja je nastopila v Klubu CD-ja in z nami tudi poklepetala) Andreye Triane, osrednje vokalistke na Greenovem zadnjem albumu Black Sands, je tokrat na odru stala Ruby Wood, katere glas je odlično dopolnjeval usklajeno zasedbo na inštrumentih.

Poleg "Trianinih" pesmi z albuma Black Sands je poustvarila tudi tiste, ki jih je na Bonobovem tretjem albumu Days to Come odpela gostujoča vokalistka Bajka. Dovolj je bilo prostora tudi za številne solovložke in džezovsko improvizacijo.

Po dobri uri so se Green in druščina poslovili, a se nato, iskreno zadovoljni nad odzivom občinstva, vrnili za kratek bis.

Skratka, kljub zapletenim glasbenim kompozicijam, kakršnim je po navadi naklonjeno občinstvo, ki prisega na resno glasbo (pa smo spet pri med glasbeniki tako osovražnem "predalčkanju"), je bil nedeljski večer z Bonobom prijetno sproščujoč in je tako več kot dosegel izvorni namen "chill out" godbe. A z dodanim presežkom, ki ga lahko pričarajo le inštrumenti.

Po koncertu si je Green vzel čas tudi za druženje z obiskovalci in podpisoval avtograme. Nekaj utrinkov s koncerta, na katerem sta dvorano ogrevala slovenska didžeja Borka in Danaja, ter z druženja po njem, si oglejte v fotogaleriji.

Alenka Klun, foto: Jani Ugrin (z dovoljenjem Kina Šiška)