V prvem krogu Špil lige sta bila strokovna žirija in glas občinstva enotna - prvo mesto sta skupaj pripisala zasavski skupini Koala Voice, ki jo sestavljajo pevka in kitaristka Manca Trampuš, bobnar Miha Prašnikar, kitarist Domen Holc in baskitarist Tilen Prašnikar. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
V prvem krogu Špil lige sta bila strokovna žirija in glas občinstva enotna - prvo mesto sta skupaj pripisala zasavski skupini Koala Voice, ki jo sestavljajo pevka in kitaristka Manca Trampuš, bobnar Miha Prašnikar, kitarist Domen Holc in baskitarist Tilen Prašnikar. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Sober Assault
Na končno zmago pa lahko še vedno računajo tudi Sober Assault. Mlado ljubljansko metalzasedbo sestavljajo David Woodoo (kitara in vokal), Enej Lamovšek (kitara in vokal), Rok Lukavečki (bobni) in Rok Novak (baskitara). Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Od tekmovanja pa se je poslovila ljubljanska indierockovksa zasedba Lynch. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Tekmovanje dijaških skupin, ki poteka pod okriljem Kina Šiške, je sinoči doživelo svojo prvo epizodo. Na malem odru Kina Šiške so se prvi predstavili zasavski rockerji Koala Voice, ljubljanski metalci Sober Assault in izpadli ljubljanski rockerji Lynch. Vsak izmed nastopajočih je imel dvajset minut časa, da je prepričal strokovno žirijo (v sestavi Izak Košir, Žiga Klančar, Melanija Fabčič – Melée in gostujoči član žirije Gušti).

Odločitev je bila po besedah Melée presenetljivo težka. "Mogoče nas občinstvo ne bo popolnoma razumelo," je dejala pred razglasitvijo izidov, potem ko je vsaka od skupin v 20 minutah predstavila repertoar, ki so ga morale sestavljati avtorske skladbe (dopolnjevale pa so jih priredbe).

"Za prvo mesto smo se odločili, da si ga zaslužijo Koala Voice, ker so daleč najbolj inovativni. Idejno vsekakor zmagajo, nastop pa - moramo biti pošteni in iskreni - je bil najslabši," je dejala pevka in pojasnila, da bo skupina morala izpopolnjevati glasbeno dovršenost in samozavest. "Hočemo videti, kaj se bo razvilo," je dejala Melée.

Za Sober Assault pa so se odločili, ker so se predstavili z najbolj srčnim nastopom. "Tudi tehnično so bili najbolj dovršeni od vseh nastopajočih. So žanrsko najbolj opredeljeni, ampak mi ne smemo diskriminirati na osnovi, da je nekdo zelo žanrsko usmerjen - znotraj tega je zelo dober -, toda ne kaže presežne inovativnosti. To smo upoštevali, zato si zaslužijo drugo mesto," je še pojasnila pevka WereFox.

Različna mnenja občinstva in stroke
Drugi del glasov pa je prispevalo občinstvo z glasovanjem prek prenosnih telefonov. Favorit obeh so bili Koala Voice, medtem ko je bilo občinstvo bolj na strani Lynchov (podelili so jim 45 odstotkov svojih glasov, Sober Assaultu devet odstotkov), a na koncu je prevladala odločitev žirije.

Špil liga se nadaljuje prihodnji mesec - natančneje 22. novembra -, ko se bo predstavil nov sklop tekmovalnih skupin. Pet tekmovalnih večerov bo na koncu prineslo deset polfinalistov, ki jih bosta izbrala občinstvo in žirija. Deseterica najboljših se bo pomerila prihodnje leto v dveh polfinalnih večerih in na sklepnem, finalnem večeru, ki bo potekal v veliki dvorani Kina Šiška.

Zmagovalec bo za nagrado dobil možnost, da brezplačno posname tri skladbe in nastopi kot predskupina na enem izmed koncertov v Kinu Šiška.

Spodaj si lahko pogledate predstavitvene videe vseh nastopajočih in fotogalerijo z njihovih nastopov v Komuni Kina Šiške.

Koala Voice - uvrščeni v nadaljnje tekmovanje
Sober Assault - uvrščeni v nadaljnje tekmovanje
Lynch - izpadli