Ljubljanska hardcore punk skupina Joko Ono je po prihodu Zidarjeve, ki je tudi pomenil razpad skupine Intimn Frizurn, postala zagotovilo za atraktivne nastope -  tako v glasbenem kot animacijskem smislu. Nič drugače ni bilo na Metelkovi. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Ljubljanska hardcore punk skupina Joko Ono je po prihodu Zidarjeve, ki je tudi pomenil razpad skupine Intimn Frizurn, postala zagotovilo za atraktivne nastope - tako v glasbenem kot animacijskem smislu. Nič drugače ni bilo na Metelkovi. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Čao Portorož
Čao Portorož so nadaljevali promocijo svojega drugega albuma, ki so ga izdali lani. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
30 stopinj v senci
Za ljubitelje domače indierock produkcije so sinoči skrbeli tudi 30 stopinj v senci. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Dogajanje pred Channel Zero je bilo v zadnjih dveh dneh zaznamovano z glasbenim maratonom, za katerega so si organizatorji izposodili naslov pri angleškem filmu 24 Hour Party People. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Noge so bile že trudne, ko se je dogajanje na odru prevesilo v zadnjo šestino koncertnega maratona. Redki vztrajneži, ki Metelkove niso zapustili od odprtja vrat v petek ob enajsti uri zvečer, so ob našem prihodu počasi strnjevali vtise. Ideja, ki je prvič zaživela leta 2012, je čez dve leti doživela svoj evolucijski proces. 21 domačim izvajalcem so se tokrat pridružili trije tuji. Začelo se je s hrvaško superskupino ABOP (After je bolji od partija s člani skupin, kot so Elemental in Lollobrigida), končalo z gosti iz Hrvaške Vlasto Popić in ameriško poslastico VAZ.

V ospredju pogovorov so bili letos nastopi domačih mojstrov alternative: od elektronike, panka, post-metala, indierocka, stonerja, rokenrola, bluza in eksperimentiranja. Suvereno je v sobotno jutro vkorakal prekmurski mojster črno-belih tipk Kleemar.

Po nastopih na tujih odrih (nazadnje na festivalu Waves Vienna) so se na domačem odru takoj za njim znova ustavili Your Gay Thoughts in vse do pete ure so bili v ospredju "synthizirani" zvoki, ki so jih proizvajali Blaž. ter Wanda & Nova deViator. Dve izmed nepredstavljivih dogodivščin 24-urne zabave sta bili nastop hiperproduktivnih "rock tricikel" Dandelion Children ob osmih zjutraj in metalcev The Canyon Observer le dve uri pozneje.

Poleg omenjenih so tokratni dogodek zaznamovali še Some1Else, Loutseau, The KOJN, Inhibis, Omega Sun, Atila Boštjančič, Litostrojska Darkbluz Experyment, oOo, 12, Žiga Murko, All Strings Detached in Človk!.

MMC je pod drobnogled vzel tri domače skupine, ki so zaznamovale sobotni večer. Največja uganka vseh 24 ur je bila zasedba 30 stopinj v senci. Mladi trio je poosebljenje kitarskega garažnega zvoka, ki je milejša različica zvoka, ki ga ustvarja na primer posavska zasedba Karmakoma.

"Jaz se samo derem," je nestrpnost občinstva pred nastopom skupine Joko Ono, ki je zvečer še najbolj napolnila Channel Zero, zmanjševala pevka Živa Zidar Borja. Ljubljanska zasedba je z dinamično mešanico panka, hardcora in kričeče vokalne interpretacije služila kot adrenalinska injekcija pred koncem, tudi z netipično "balado" Globalisti. Člani Čao Portorož so izmed vseh treh omenjenih skupin stavili na suvereno kitarsko predstavo, saj so v ospredje postavili predvsem skladbe z njihovega drugega istoimenskega albuma - na čelu z Ljubavno in Ću. A vse to je bila predpriprava na goste večera, ki so pripeljali maraton pred polnim klubom do konca.

Maratonska izkušnja za redke
Miha Šajina
, član skupin Ewok in Moveknowledgement, ki so nastopili na dogodku 24h Party People pred dvema letoma, je takrat vtise strnil z besedami: "Če bi na koncu pobrisali oder, bi dobili švic cele domače scene."

Znoja in truda ni manjkalo niti tokrat, medtem ko je na trenutke v oči bodel precej prazen prostor Channel Zero. Nekateri krivdo za to prepisujejo preveč žanrsko razgibani glasbeni sestavi, drugi preveč zgoščeni glasbeni ponudbi tudi v drugih ljubljanskih glasbenih postojankah (sinoči so se na primer v Ljubljani ustavili tudi britanski mojstri crossoverja Enter Shikari), spet tretji pa so predvsem čez dan pogrešali občinstvo, ki ga imajo sodelujoče zasedbe na svojih najbolj obiskanih nastopih.

Več utrinkov sobotnega večernega dogajanja si lahko pogledate spodaj.