Tarja je za slovo od občinstva v Kinu Šiška pomahala s slovensko zastavo, ki ji jo je na oder vrgel eden izmed njenih oboževalcev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tarja je za slovo od občinstva v Kinu Šiška pomahala s slovensko zastavo, ki ji jo je na oder vrgel eden izmed njenih oboževalcev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tarja Turunen s spremljevalno skupino
Na turneji What Lies Beneath Tarjo spremlja petčlanska spremljevalna inštrumentalna skupina. Po bobnih je udarjal stari znanec slovenskega občinstva Mike Terrana. Prav tako sta se v Slovenijo s Tarjo vrnila na kitari Alex Scholpp in na violončelu nekdanji član Acopalyptice Max Lilja. Prvič pa smo lahko za Tarjo spremljali na klaviaturah Christiana Kretschmarja in na baskitari Kevina Chowna. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tarja Turunen
Pretežni del njenega repertoarja v Kinu Šiška je temeljil na skladbah z njenega zadnjega albuma What Lies Beneath. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
- Anteroom of Death
- Lost Northern Star
- Naiad
- I Walk Alone
- Dark Star
(bobnarski solo)
(instrumental Little Lies)
- Little Lies
- Underneath
- The Phantom fo the Opera (feat. Sergej Škofljanec)
- The Reign
- (akustika) Rivers of Lust/Minor Heaven/Montanas de Silencio/Sing for Me/I Feel Immortal
- Never Enough
- In for a Kill
----------------------------
- Where Were You Last Night (vložki Heaven is a Place on Earth/Living on a Prayer)
- Die Alive
- Until My Last Breath
Tarja Turunen
Tarji se je med izvajanjem 'coverja' The Phantom fo the Opera pridružil pevec skupine, ki je lani praznovala svojo 18. obletnico delovanja, Requiem: Sergej Škofljanec. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tarja Turunen
Tudi tokrat se je Tarja sprehodila med svojimi oboževalci, kot je to storila že v ljubjanskih Križankah leta 2009. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

"Zelo sem srečna, da sem spet tukaj. Ljubljana je čudovito mesto. Včeraj (v soboto op. a.) je bil veličasten sončen dan. K sreči smo naleteli na lep dan. Šli smo teč in na lepotni sprehod po mestu. Zelo mi je všeč mesto, zelo je čisto," je v ekskluzivnem pogovoru za MMC sinoči pred koncertom razlagala Tarja, kako srečna je, da je znova v Sloveniji in med slovenskimi oboževalci.

Ekskluzivni MMC-jev pogovor s Tarjo Turunen si boste lahko pogledali kmalu.

Nekdanji prvi glas finske metalske senzacije Nightwish se je že tretjič vrnil na slovenske odre na svoji samostojni poti, na katero je pevka stopila, potem ko se je moški del Nightwishev leta 2005 odločil, da nadaljuje brez nje. Danes Tarja s skupino, ki jo je postavila na glasbeni zemljevid, nima osebnih stikov. A kot zanimivost omenimo, da je decembra lani helsinško sodišče ovrglo tožbo Tarjinega moža, ki se je nad Nightwish spravil zaradi zapisov v avtorizirani avtobiografiji skupine.

"S člani skupine Nightwish nimam nobenih stikov. Toda ne moti me, če me organizatorji koncertov predstavljajo kot nekdanjo članico Nightwishev, ker – to je dejstvo. To bo vedno del moje zgodovine. Velik del moje zgodovine. Tu sem začela in spoznala glasbo. Danes je moja glasba radikalno drugačna. Cela moja perspektiva, kako se spopadati s stvarmi, je popolnoma drugačna. Ampak zdaj sem zelo srečna," je za MMC pojasnila Tarja, hkrati pa se pohvalila, da do nje še vedno pristopajo isti oboževalci, kot so včasih, ko je pela pri Nightwish. "To je neverjetno. Ostajajo z mano," je vesela Tarja.
Tarja : skupina – 2 : 1
Sinoči so jo po nastopih predskupin Scala Mercalli in (skoraj preveč energičnih za stoječe občinstvo) Sylpheed pričakali res tisti njeni najzvestejši, ki so sicer bili zadržani še na samem začetku. Sopranistka – z ljubeznijo do metala – se je v Kinu Šiška ustavila v sklopu turneje What Lies Beneath, na katerem predstavlja svoj istoimenski tretji studijski album. Ob njej sta se v inštrumentalnem zaledju poleg že zaščitnega znaka spremljevalne skupine, bobnarja Mika Terrana, predstavili so se še stari znanci iz njenih solonastopov pri nas: kitarist Alex Scholpp, na klaviaturah Christian Kretschmar in na violončelu nekdanji član Apocalyptice Max Lilja. Prvič pa smo za Tarjo spremljali na baskitari Kevina Chowna.

"Dober večer, Ljubljana!"
je v slovenščini začela svoje uro in pol dolgo koketiranje Tarja po padcu velike prosojne zavese, ki jo je ob samem prihodu na oder ločevala od občinstva. Predrzno in neposredno, s simfoničnometalsko Bohemian Rhapsody, kakor bi lahko opisali njeno najbolj udarno skladbo Anteroom of Death z zadnjega albuma, je "napadla" z vseh višin. Poslušalec je bil takoj soočen s pevkino podkovanostjo s klasično glasbo, v kombinaciji z neštetimi spremembami ritma – tam nekje na meji med komorno glasbo in metalom ter zborovskimi vzorci v ozadju za podkrepitev vokala (četudi je že sam dovolj močan).
"Pogrešala sem vas, ljudje," se je še dopolnila, v angleščini, po prvi skladbi večera in začela svoja vokalna popotovanja po verzih z njenih samostojnih albumov. Tisti, ki so pričakovali konkretno mero njenih vokalnih linij ob prepevanju največjih uspešnic Nightwishev, so se pošteno zmotili. Lost Northeren Star je začrtala potek koncerta, na katerem so prednjačile predvsem balade in Tarjin vokal, ki je na trenutke tako izrazit, da je vsakršna glasbena podlaga odveč. Zato tudi pevka sama priznava – to je potrdila tudi v pogovoru za MMC – da je ustvarjanje glasbe za njen glas poseben izziv.

Nad njeno pojavo in svojevrstnimi kretnjami je občinstvo na samem začetku bolj kot ne obstalo odprtih oči in ušes. I Walk Alone, ki se je vtisnila v ušesa poslušalcev med njenim nastopanjem na turneji World Storm, je ogrela prva grla.
Posebni gost – pevec skupine Requiem
Pri skladbi Dark Star je svoj mikrofon odstopila basistu, ki je nadomestil glas Phila Labonteja (ki v izvorniku tvori duet s Tarjo pri tej skladbi), nato pa je Tarja v celoti prepustila oder svojim moškim. Medtem ko se je sama preoblačila v zaoderju (v Kinu Šiška se je predstavila v treh garderobah), je na odru odmeval kan-kan, Tarranu pa je občinstvo jedlo iz roke zaradi njegove ekshibicije na bobnih.
Do svojih minut je že ob vrnitvi Tarje na oder prišel Lilja na violončelu pri Underneath. Za prav posebno dopolnitev koncerta pa je poskrbel pevec domače skupine Requiem Sergej Škofljanec, ki je s Tarjo zapel The Phantom of the Opera. Dramaturško zastavljena priredba skladbe Andrewa Lloyda Webberja, je služila kot uvertura v baladni The Reign in intimnejši del koncerta, kjer so skladbe Rivers of Lust, Minor Heaven, Montanas de Silencio, Sing for Me in I Feel Immortal zaživele v akustični izvedbi. Hkrati pa je bila to tudi priložnost gledati Tarjo po udarjanju črno-belih klaviaturskih tipk.
Glas, ki preglasi vse
Med samo turnejo, na kateri je pevka od leta 2010, so nastali tudi zametki nove plošče. Delček tega, kar ripravlja za prihodnje, je predstavila s skladbo Never Enough (močan in udaren inštrumental, njen vokal in znova tisti občutek nekje na sredini skladbe, ko poslušalec posluša Tarjin glas in se vpraša, kaj se je zgodilo z glasbeno spremljavo).
Predzadnji odhod z odra je Tarja končala z vzklikajočim občinstvom: "In for a Kill!" Po vrnitvi pa je le postregla sladokuscem Nightwishev s prearanžirano Where Were You Last Night (ob vložkih Heaven is a Place on Earth in Living on a Prayer), nato pa končala v višavah, ki bi lahko bile usodne za kakšno krhko steklo, in s slovensko zastavo v roki, ki je priletela iz občinstva.
Za vse tiste, ki so odkorakali iz Kina Šiške z neizpolnjeno mero Nightwishevih uspešnic, bo poskrbljeno že 8. maja, ko originalna zasedba z novo pevko prihaja v Slovenijo. Vse tiste, ki so natančno vedeli, kaj se skriva za pretrgano vstopnico Tarje Turunen, pa zdaj čaka čakanje na novo turnejo in ostaja spomin na njene besede slovesa: "Hvala, ker ste moj vihar. Vsak dan."

Tarjino sporočilo svojim oboževalcem in več fotoutrinkov s koncerta si lahko ogledate spodaj.

- Anteroom of Death
- Lost Northern Star
- Naiad
- I Walk Alone
- Dark Star
(bobnarski solo)
(instrumental Little Lies)
- Little Lies
- Underneath
- The Phantom fo the Opera (feat. Sergej Škofljanec)
- The Reign
- (akustika) Rivers of Lust/Minor Heaven/Montanas de Silencio/Sing for Me/I Feel Immortal
- Never Enough
- In for a Kill
----------------------------
- Where Were You Last Night (vložki Heaven is a Place on Earth/Living on a Prayer)
- Die Alive
- Until My Last Breath