Petkovo dogajanje je privabilo največ obiskovalcev letošnjega Rock Otočca. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Petkovo dogajanje je privabilo največ obiskovalcev letošnjega Rock Otočca. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Mi2
Glavna vloga je pripadla zasedbi Mi2. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
NYPC
NYPC so prinesli sabo kratko žanrsko osvežitev. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Kultur Shock
Za začetno veseljačenje so poskrbeli Kultur Shock. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Crossfire
Ljubitelji dolenjske glasbene produkcije so lahko uživali v nastopu Crossfire. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Eightbomb
Duh Cleavelanda pa so na Otočec pripeljali domači Eightbomb. Foto: MMC RTV SLO/K. K.

Po ogrevanju z Gogol Bordello, Hladnim pivom, Movits!, Manouche in ostalimi četrtkovmim nastopajočimi so se tudi drug večer glasbeno-festivalskega dogajanja ob reki Krki na odru zvrsteli tuji in domači nastopajoči.

- Sprehod po "raju" s Francijem Kekom: Vabljeni k ogledu videov.
- Četrtkovo dogajanje: Rock Otočec - izgubljen(o) s prevodom

Osrednje tuje ime petkovega dogajanja - britanski pop alt ambasadorji New Young Pony Club (NYPC) so kljub novemu materialu, ki ga pripravljajo za tretjo ploščo, pripravili podobno ozračje, kot so ga pred dvema letoma v Centru urbane kulture Kinu Šiška, a mnogim opazovalcem, se je zazdelo, da jih je veličina prizorišča kar posrkala vase. 300 obiskovalcev v klubu namreč ponudi popolnoma diametralno sliko v primerjavi z druščino največjih oboževalcev in radovednežev pred ograjo Rock Otočca (za boljšo predstavo vabimo k ogledu posnetka njihovega nastopa spodaj).

Karizmatična, a sinoči vidno utrujena pevka Tahita Bulmer (člani skupine so prileteli naravnost na prizorišče), basist in mojster ritma Andy Spence in prva dama črno-belih tipk v skupini Lou Hayter so sinoči prišli brez svoje bobnarke Sarah Jones. Spence tako ni bil edini moški član zasedbe sinoči, saj sta mu družbo delala kitarist in bobnar.

New wave-plesno-elektronska-poprock, ki jo mnogi poznajo po njihovi (do zdaj) največji uspešnici Ice Cream, je postregla s precejšnjo osvežitvijo na festivalu, kjer letos prevladuje žanrska in kulturna raznolikost. Toda novost so zbrani bolj ali manj sprejeli zadržano - z izjemo prvih vrst. Kar se je poznalo tudi na nastopu NYPC, ki so postregli z enournim "napadom", okrepljenim s spogledovanjem z d'n'b. Ta jih je malce bolj približal električnemu vzdušju, ki ga je s sabo pred njihovim nastopom pripeljala multikulturna zasedba Kultur Shock.

Kulturno oplemeniten Rock Otočec
"To je javno naznanilo. Nehajte f**** v šotorih in pridite ven. Prej ne začnemo z nastopom," je bil neposreden pevec zasedbe Srđan Jevđević. Zmes balkanskega melosa - ki ga soustvarjata violina in saksofon - vpeljana v zakonitosti punka in metala, je spravila Otočec v gibanje. Prostora za skakanje je bilo na pretek in "kulturno šokiranje" se je le stopnjevalo. Kot je v navadi za skupino, se kaotično dogajanje na odru, ko je Jevđević s svojim hreščečim glasom enkrat na kolenih, drugič - ob svojih spoštljivih letih - v skoku, prenese med občinstvo. Ko še on poprime za svoj boben in basista ter saksofonistko dobesedno razganja, se pristen učinek glasbe preprosto ne izgubi.

Domače pa je (še vedno) najboljše
Pa vendar obema osrednjima tujima gostoma sinoči ni uspelo to, kar je starim znancem festivala Mi2 in kasneje za njimi še Orlekom. Rockersko vzdušje so sicer že na samem začetku gradili rock'a'billy ambasadorji Eightbomb, domači upi Crossfire in Momento ter hrvaški gostje Džem. Toda zavreščalo je nekaj čez enajsto uro zvečer - kot so predvidevali številni. Peti nastop v petnajstih letih (kot je na odru opomnil zbrane Kregar) je Mi2 na Rock Otočcu povzdignil v status garancije za rajanje. Jernej Dirnbek - Dimbek in Tone Kregar - Tonč sta bila na vokalih (Dirnbek še na kitarah) skupaj s kitaristom Egonom Hermanom - Srajco, baskitaristom Robertom Novakom - Flikom in bobnarjem Igorjem Petrom Oračem - Malijem tisti del sestavljanke, ki je manjkal vse do sinoči in je fotografijo vsaj za nekaj minut spravil v spodobno obliko.

Umirjeno ogrevanje s Sladka kot med je razživelo Otočec. Uspešnice, kot so Štajersko nebo, Sveta Margareta, Zbudi me za 1. maj, Najrajši sn pa s teboj pil, Brigita z ulice maršala Tita, Čakal sn te ko kreten, Ko bil sn še mali pizdun, so tekle po grlih zbranih kot močno potrebno pivo (ki je stalo 2,5 evra) na vroč večer ob Krki. "Ni prave veselice, če ne gremo kam? kam," se je ob odhodu spraševal Kregar in Otočec popeljal v toplice.

Orleki so tako - kljub začetnim tehničnim težavam - dobili precej lahko delo, saj so ogreto publiko - tisto, ki že ni odšla takoj po Mi2 iz parterja spodaj - morali le še popeljati do šotorov. In zasavski knap'n'roll je zazibal dolenjski raj v nov dan.

Nov dan že v polnem zamahu
Danes se tako obiskovalci že kopajo v sončnih žarkih. Na voljo so poleg enodnevnih vstopnic tudi letos prvič dvodnevne. Avtobusi iz Novega mesta vozijo na samo prizorišče v časovnem obdobju ene ure. Glavnina dogajanja poteka ob reki Krki in na malem odru, kjer se bosta med drugim ustavila tudi Jonas Žnidaršič in Jure Godler z njunim stand up vložkom. Manjkala ne bo niti tradicionalna Improleptika (ki poteka vsak dan). Obeta pa se tudi novo tekmovanje mis mokre majce in igre v blatu. Nocoj na glavni oder prihajajo Vlado Kreslin, Bajaga i Instruktori ter Kiril Džajkovski.

Več fotoutrinkov iz petkovega dogajanja si lahko ogledate spodaj. Prav tako pa vabljeni k ogledu nastopa NYPC (Ice Cream) in Mi2 (Pojdi z menoj v toplice)