Deseterica postavnih tenorjev je ljubljanskemu občinstvu pripravila operni spektakel, ki se je spogledoval z rockom in popom. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Deseterica postavnih tenorjev je ljubljanskemu občinstvu pripravila operni spektakel, ki se je spogledoval z rockom in popom. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
The Ten Tenors
The Ten Tenors so se prvič ustavili v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Postavni tenoristi, ki jih nekateri šaljivo imenujejo kar tenorski Chippendales (čeprav je edini kos, ki ga odvržejo med predstavo suknjič, pa še to v sklepu predstave), so v malo dvorano Hale Tivoli privabili okoli 3.000 privržencev opere, ki se spogleduje s popom in drugimi glasbenimi žanri. Za svojo vstopnico so morali odšteti od 39 (tribune) do 59 evrov, zatorej so bila njihova visoka pričakovanja povsem upravičena.

Petnajst minut čez osmo uro zvečer se je osvetlil klaviaturist in na oder so prikorakali David Kidd, Luke Kennedy, Chad Hiligus, Jared Newall, Jordan S. Pollard, Graham Foote, Ben Stephens, Thomas David Birch, Keane Fletcher, Boyd Owen in Paul Gelsumini. S klasičnim opernim uvodom so ozračje sprostili ob ritmih Besame Mucho. A prve minute nastopa so pripadle ogrevanju z Il Glad in Anvil Chorus.

Deseterica pevcev iz Avstralije se je pri nas ustavila v okrivu svetovne turneje Double Platinum. A kot so se lahko obiskovalci prepričali sinoči, njihovi nastopi niso le neumorno prepevanje in tekmovanje, kdo bo zadel višjo višino, namreč fantje so se izkazali tudi kot spretni govorci. Potem ko so poudarili, kako lepo je nastopati v božičnem času v Evropi (ko božične skladbe vsaj dobijo smisel, saj je v Avstraliji takrat okoli 30 stopinj), so prikazali tudi svoje znanje slovenščine. "Pri vas sta nam všeč tudi kuhano vino in potica," kjer so kuhano vino in potico izgovorili v slovenščini.

Uglajeni gospodiči so se v več kot dveh urah (z vmesnim 15 minutnim odmorom) prelevili iz interpretatorjev gledaliških uspešnic do poprock klasik. Prikazali pa so tudi svojo plat nežnih romantikov ob skladbah Wind of Change (Scorpions) in Hallelujah (Leonarda Cohena). A občinstvo je najbolj k življenju spravil adrenalin, ko iz desetih tenorskih grl zazveni Queenova Bohemian Rhapsody in I Would do Anything for Love, ki jo v originalu prepevata Meat Loaf. Kot pa je za njihove nastope običajno, pa so tudi tokrat sklenili svoje operno spogledovanje z rockom in popom ob skladbi Hey Jude.

Nekaj utrinkov pa smo zbrali v spodnji galeriji.