Pred samim prihodom članov skupine na oder sta dekleti poskrbeli za čistočo dveh velikanskih jajc na odru. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Pred samim prihodom članov skupine na oder sta dekleti poskrbeli za čistočo dveh velikanskih jajc na odru. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Zmelkoow
Rdeča nit koncerta je bila predstavitev njihovega zadnjega albuma Čista jajca?, ki so ga izdali pred nekaj več kot letom in pol. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Walter Flego
Kot predskupina so nastopili Walter Flego. Foto: MMC RTV SLO/K. K.

Besedila, ki segajo od samo "odštekanih" do naravnost morbidnih; melodična širina, ki sega od garažnega "žganja" do meketanja; ko združimo vse to skupaj in dodamo še kanček norosti, dobimo Zmelkoow.
Okoli 600 obiskovalcev (po podatkih organizatorjev) se je sinoči zbralo v precej nenavadnem prostoru za koncerte skupine Zmelkoow, in sicer v katedrali Kina Šiške. Center urbane kulture je tako gostil "konceptualni" koncert, kakor so svoj nastop poimenovali člani skupine.

Rdeča nit je bila poleg "zafrkancije", preprosto smešnih rim, ki mejijo že na genialne - sicer vemo, da je meja med norostjo in genialnostjo zelo tanka -, njihov zadnji album. Nekoč udarni trio z osnovnim setom glasbil (kitara, bas, bobni), prepevajoč uporniške himne in zasidran v izključno rockerskih vodah se je z leti spreminjal in tudi v Kinu Šiška se je predstavil kot ustaljena sedemčlanska zasedba.
Poleg že povsem ustaljenih Gogovih vokalnih vložkov in distorzirano usmerjene kitarske linije, ki nemalokrat pričara vonj po garažnem rocku, je posebnost zadnjega albuma ženski vokal, ki se občasno popolnoma osvobodi spremljevalnih vložkov in pride v ospredje.

Tako je bilo tudi sinoči, ko sta Aleksandra in Eva pokazali, da nista le dami v ozadju, ampak osrednji figuri skupine. V kombinaciji z multitalentirano Anušo (poleg klaviatur je z enako lahkotnostjo udarjala po bobnih, pihala v flavto in igrala kitaro) je Zmelkoow postal ne le bend, ampak izkušnja. Zasedbi sta se na odru kot posebna gosta pridružila še Gaber Radojević na kitari in Katja Panger na violončelu.

Od mladenk do nagradne igre
A kljub pomanjkljivo oblečenima mladenkama, ki sta za uverturo v njihov nastop temeljito očistili velika jajca na odru, nagradni igri, kjer so se najpogumnejši preizkušali v svoji sreči pri razbijanju jajc na svoji glavi (tisti, ki je naletel na trdo kuhano jajce, je odnesel domov manjšo darilno vrečko, tisti, ki pa si je razbil pravo jajce na čelu, pa je odnesel domov večjo darilno vrečko), si je bila večina zbranih enotna: prišli so zaradi njihovih zimzelenih uspešnic.

Te so tudi dobili - toda v spremenjeni obliki. Batman je bil obogaten s prepevanjem v slogu Beach Boysov. "Ba, ba, ba ..." je kmalu postala Barbara Ann in nato spet Batman. V pankritmih so predstavili težko pričakovano Bit. Vmes pa so zbrani (med katerimi so številni neučakano vzklikali: "Hočemo evergrine!") poslušali skladbe, ki jih je pevec Goga opisal z besedami: "Niso znane, so pa dobre."

Večer neresnosti in humorja so sklenili v svojem slogu in dali vedeti, da po 18 letih delovanja še ne nameravajo le živeti od starih dosežkov, kot to počnejo številni njihovi "sovrstniki".

Nekaj utrinkov s koncerta si lahko pogledate tudi v spodnji galeriji.