Glasba
Green Day
"Devetnajst let je minilo, odkar smo bili nazadnje tu. Ne gremo nazaj domov, naš novi dom je Ljubljana." Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Green Day
Govoru o političnem dogajanju se na koncertih še vedno poskušajo izogniti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Green Day, Rancid
Občinstvo v Stožicah je pred težko pričakovanim nastopom skupine Green Day ogrevala zasedba Rancid. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Green Day
Očitno je bilo, da v koncertu kljub redkobesednosti uživata tudi Tre Cool in Mike Drint. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Green Day
Komunikacijo z občinstvom je v celoti prevzel Billie Joe Armstrong. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Green Day
Na oder so sinoči povabili tri oboževalce. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Green Day
Zbrani v Stožicah so bili odlično razpoloženi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Dodaj v

Green Day: Nocoj nismo na čajanki; to je rokenrol!

MMC na koncertu Green Day v Stožicah
7. junij 2017 ob 07:03
Ljubljana - MMC RTV SLO

Bolj kot se je bližal večer, bolj so se nad Ljubljano zgrinjali temni oblaki, ki so tik pred začetkom koncerta prinesli večji naliv in s tem napovedali težko pričakovani nastop zasedbe Green Day v ljubljanskih Stožicah.

"Devetnajst let je minilo, odkar smo bili nazadnje tu. Ne gremo nazaj domov, naš novi dom je Ljubljana," je Billie Joe Armstrong po videouvodu s pomočjo projekcije pozdravil (skoraj) polno dvorano Stožice. "Energija v tem prostoru je neverjetna. Nocoj imamo drug drugega, zloba je ostala zunaj dvorane. Nocoj smo vsi eno."

Kot je pevec nedavno poudaril, se želijo kot skupina politiki na koncertih izogniti, kolikor je to le mogoče. Oboževalcem želijo namreč omogočiti pobeg od aktualnega dogajanja ter jim ponuditi nekaj drugačnega. In tako je bilo tudi sinoči v Ljubljani - razen nekaj klasičnih političnih omemb, brez katerih si njihov koncert že težko predstavljamo, ter znamenitega "j*bi se, Donald Trump", večjega govora o aktualnih temah ni bilo.

Dvorana na nogah že od začetka
Na oder dvorane Stožice so stopili že nekaj minut po osmi uri zvečer in občinstvo z bolj in manj množično znanimi skladbami razvajali skoraj dve uri in pol. Za ogrevanje je poskrbela zasedba Rancid, ki je lani izdala deveto studijsko ploščo, Green Day pa spremljajo na celotni turneji.

Sicer zadržano slovensko občinstvo je sinoči pokazalo, da se ob primernem vzdušju lahko dokaj hitro sprosti. Tako je zbrane na noge dvignila že uvodna skladba Know Your Enemy. "To ni čajanka, to je rokenrol," je pred prehodom v Bang Bang dejal Armstrong, in to je bilo dovolj, da je prepričal tudi tiste na tribunah, ki do konca koncerta niso več pogledovali proti sedežem.

Še vedno glasni poki na koncertih
Glasbo so pospremili s pestro pirotehnično spremljavo in ognjenimi zublji. Glasni poki pa kljub povsem nedolžnemu namenu morda vseeno niso imeli učinka, kot bi ga morali imeti - mnogi v dvorani so se namreč ob glasnih pokih vsakič nehote zdrznili in začeli pogledovati okrog sebe, šele nato pa so se lahko znova posvetili glasbi. Čeprav Green Day nedavnih dogodkov niso neposredno omenjali, pa je spomin na napad v Manchestru, ki se je zgodil po koncertu ameriške pevke Ariane Grande, še vedno živ tudi med slovenskimi ljubitelji koncertov.

Organizator je ravno zaradi tega napovedal strožje varnostne ukrepe, ki jih je tudi izvajal. Na vhodu je bil tako vsak precej bolj natančno pregledan, kot smo bili v Stožicah sicer vajeni. Prav tako so zaostrili tudi pravila glede tega, kaj se v dvorano lahko prinese in česa ne - med drugim nobena torba v dvorani ni smela biti večja od A4 formata. Čeprav smo bili sinoči morda priča pankrokovskemu spektaklu, pa je bilo strogo varovanje pred vhodom vse prej kot podobno rokenrolu.

Po skladbi Revolution Radio, ki je del istoimenske aktualne plošče, je sledila uspešnica Holiday, takoj zatem pa še Letterbomb in Boulevard of Broken Dreams. "Veste, kaj je čudovito?" je zbrane med koncertom še nagovoril Armstrong. "Da nikjer ni videti telefonov. Prav je, da živite v tem trenutku in jih ne shranjujete za pozneje." In imel je prav. Telefoni so se zasvetili zgolj med baladami, ko so jih oboževalci dvignili v zrak in jih izkoristili kot svetilke - vžigalnikov, kot se je to počelo nekoč, v zraku ni bilo videti. Armstrong je bil sicer pred časom vpleten v incident, ko je ravno zaradi tega burno nagovoril oboževalca v prvi vrsti. "Če me gledaš skozi zaslon telefona, me ne vidiš," mu je dejal in pojasnil, da se s telefonom lahko ukvarja 24 ur na dan, a da mora tisti večer ostati brez njega.

Repertoar za vse okuse
Tistim, ki jih spremljajo že od samega začetka, so namenili skladbe, kot sta Longview in 2000 Light Years Away, trije oboževalci pa so imeli priložnost, da so se zasedbi pridružili tudi na odru. Ena izmed njih je z njimi med skladbo Knowledge (v izvirniku jo sicer izvaja zasedba Operation Ivy) celo igrala na kitaro, ki jo je nato lahko odnesla tudi domov. Kot so že večkrat v smehu poudarili, imajo pač zelo dobro pogodbo s priznanim izdelovalcem kitar. Tako si lahko na vsakem koncertu privoščijo, da enega oboževalca nagradijo s čisto novo podpisano kitaro.

Poleg priredbe pesmi Knowledge so med drugim zaigrali še odseke pesmi Always Look on the Bright Side of Life, (I Can Get No) Satisfaction in Hey Jude. "Ne bomo se pustili razdeliti, vedno bomo stali skupaj. Želimo si pravice in dosegli jo bomo z glasbo in ljubeznijo. Verjamem v boljši svet. Politiki ne bom pustil, da me odvrne od ljubezni do drugih ljudi," je bil morda še najbolj politični govor večera, ki se je prevesil v skladbo Still Breathing. Predtem pa je Armstrong poudaril še, da verjame, da rokenrol lahko spremeni svet. "To verjamem od šestega leta starosti."

"Slovenija je čudovita"
Komunikacijo z občinstvom je v celoti prevzel pevec, med repertoarjem pa je večkrat poskušal tudi spregovoriti slovensko - od tega vsaj približno razumljivo zgolj besedo "hvala". Dotaknil se je tudi lepote Slovenije in Ljubljane, ki je navdušila celotno zasedbo - tudi bobnarja Treja Coola, basista Mika Drinta in njihovega dodatnega kitarista za nastope v živo Jasona Whita. "Včeraj smo ves dan preživeli v Ljubljani. Resnično je čudovita." Tre Cool pa je na družbenem omrežju Instagram izrazil tudi navdušenje nad Bledom. "Gradovi in otoki z ladjicami in cerkvami. Ta kraj je zakon!"

Izmed najbolj znanih uspešnic na koncertu niso manjkale niti St. Jimmy, Basket Case, She, že omenjena Holiday, Jesus of Suburbia in American Idiot. Tako so na svoj račun prišli tudi tisti, ki morda ne poznajo celotne diskografije zasedbe do potankosti. Nazaj na oder so se vrnili dvakrat, Armstrong pa je pester repertoar sklenil s soloizvedbo Good Riddance (Time of Your Life).

Green Day so sicer v Sloveniji leta 1996 in 1998 tresli Halo Tivoli, od takrat pa jih v Sloveniji ni bilo. Kljub temu je sinoči postalo jasno, da imajo po dvanajstih studijskih ploščah med slovenskim občinstvom še vedno precej privržencev - tako tistih, ki jih spremljajo od samega začetka, kot tistih, ki v času njihovih začetkov sploh še niso bili rojeni.

Polona Brajkovec, foto: Sandi Fišer
Prijavi napako
Komentarji
seeblue123
# 07.06.2017 ob 07:59
Wow, že samo ko fotke pogledaš, vidiš kako cool folk tudi živi v Sloveniji. Ne pa razni Thompsoni in Cece fani. Bravo.
1-2-3
# 07.06.2017 ob 07:25
Lepo da so v zadnjem času Stožnice vedno dokaj polne, mogoče nas končno obišče kaj več glasbenikov :)
Ehehe
# 07.06.2017 ob 07:38
Nisem nek velik pristas komercialnih zasedb, ampak Green Day uceri res nad pricakovanji. Dobesedno odgarali so 2 uri brez predaha in brez mlatenja prazne slame. Malo se mi je vleklo vmes ko so imeli tisti vencek evergeenov drugih izvajalcev, ampak hej, malo so morali prelomiti koncert nekje... Na dalec se jim vidi da jim v karieri ni blo nic podarjeno in so kjer so zaradi njihovih žuljev. Res super koncert, tudi publika se mi je zdela super cool, pa tudi uni k so zlezli na oder haha, dobro so se odrezali, bejba si je odnesla domov kitaro hehe :)
mesqueunclub
# 07.06.2017 ob 07:26
Super je bilo! 2 uri 13 min na polno!
Ocelot
# 07.06.2017 ob 08:32
Sem dal že kar veliko koncertov skozi, ampak take energije, ki jo iz sebe spravijo Green dayi, pa še nisem videl. Armstrong je vsekakor eden najboljših frontmanov na rock sceni. Celo dvorano so skoraj 2,5h držali na nogah, vsi smo peli, skakali in na polno uživali. Ne bom spet čakal skoraj 20 let na njihov koncert, v to so me prepričali!
peglezn
# 07.06.2017 ob 08:50
Meni so bli vedno malo preveč zašminkirani pop-punk ... ampak včerajšni koncert je bil pa super.

Publika neverjetna. Kapo dol.

Kako je možno, da ob toliko fajn ljudeh v Sloveniji vedno na površje izplava nek kakec, ki celo sceno zaserje? Se bomo morali metalci in panksi skupaj vzet in vse skupaj ven nabrcat.
Jurčič
# 07.06.2017 ob 08:30
mularija, mobitele iz rok, pa poslušat in žurat!!!!
GORILA
# 07.06.2017 ob 09:02
@SFO100
Zakaj pa ni slike, ko je pevec ogrnjen v slovensko zastavo?

A je domoljubje prepovedano na RTV SLO?


...če se američan ovije v slovensko zastavo, ni v tem nobenega domoljubja!
popaj16
# 07.06.2017 ob 08:36
Top. Brez besed. Eden najboljsih koncertov. 2h in še malo na polno. Do konca. Noro.
luminus
# 07.06.2017 ob 07:55
Polona, ne vem med kakšnimi strahopetci si ti sedela/stala, ampak ne vem, če sem opazil eno osebo, ki se je "zdrznila" med pirotehniko :) Koncert je bil pa top!
kleman3
# 07.06.2017 ob 07:59
Še dobro da so dokaj "mlad" band, da se še kdaj vidmo. Billie je res garač, fenomenalen frontman. Res dober koncert!
kar_nekdo
# 07.06.2017 ob 10:35
Ja, očitno je bilo res noro...
Čeprav sem sam generacija, ko smo na Basket case noreli že takrat, ko se tukaj polovica dvorane očitno še ni rodila, ampak hvala bogu, da je tako... Da tudi mladi poslušajo dobro glasbo...
Drugače pa fotka 12... luknjaste kavbojke... lepa pupika...
Scouser268
# 07.06.2017 ob 10:28
Top koncert, nora energija, še več podobnih v SLO.
ziphen
# 07.06.2017 ob 08:56
akreditirani fotografi lahko fotografirajo samo prvih par komadov, potem pa morajo stran...v zastavo se je pa verjetno ovil kasneje....tako, da kar mirno...domoljubje oziroma tujinoljublje v njegovem primeru, še ni prepovedano!
lfcfan
# 07.06.2017 ob 08:42
2. najboljši koncert letos. Za Depeche Mode :)
TCF
# 07.06.2017 ob 09:24
Bilo je fenomenalno. Takoj bi ponovila.

Med koncertom nisem niti enkrat dala ven telefona in to zato, ker sem tako uzivala, da niti pomislila nisem na to, da bi karkoli posnela. Res je bilo super.
Dori
# 07.06.2017 ob 08:24
No ja.. všeč mi je, kar je rekel glede telefonov. Njihovih komadov - razen Basket Case, ne poznam. Izgleda, da je bilo zabavno :)
politik kritik
# 07.06.2017 ob 07:59
Zanimivo, da je precej veliko publike stare pod 20 let....
cebelici
# 07.06.2017 ob 14:23
Sicer zadržano slovensko občinstvo

Očitno novinarka še ni bila na dosti koncertih. Poglej v Avstrijo ali Italijo, tam je šele zadržano, pri nas pa daleč od tega...
klko
# 07.06.2017 ob 11:38
Obžalujem, ker mi okoliščine niso dopustile biti del tega koncerta! Sem pa super vesel, ko vidim, koliko mladih je bilo na koncertu!

Rock On!!
izo
# 07.06.2017 ob 10:20
S tisto ameriško zastavo na kitari pa tudi glasnik imperialistične politike.

če bi malo bolje pogledal, bi videl, da gre za črno-belo zastavo, najbrž ni treba preveč razlagat simbolike. so nasploh precej podobno nastrojeni proti zda, kot je tudi ostali svet, vendar jasno so tudi sami del te mašine, proti kateri tulijo na koncertih. koliko se tega zavedajo, pa je drugo stvar, tako kot njihova publika..
Ni_Nicka
# 07.06.2017 ob 10:05
Top koncert! Nič šminkerskega, žganje na polno! Dvorana čez dve uri v ekstrazi, carsko!
Olorin
# 07.06.2017 ob 09:52
Bil tam, Rancid so bili super, ceprav zelo kratki.
ure
# 07.06.2017 ob 08:03
bryan adams na sliki 55 ;)
smeško 562
# 07.06.2017 ob 22:53
Da se v Sloveniji ne posluša balkanske muske? to pa res čudno, mogoče pa radiji ne vidijo koliko ljudi zbere Green day. Še na veliko takih koncertov.
ukulelica
# 07.06.2017 ob 20:54
@Optimist99
Js sm bla učeri in sm stara 17, bla v prvi vrsti tako kot večina deklet in fantov, ki so bli stari vsaj nekje do 20 let. A ni fajn, da se tut mladi lahk kdaj sprostimo in zažuramo? ;)
bustard
# 07.06.2017 ob 11:12
folk je še zmer tečn s temi telefoni. Pejt poslušat al pa doma ostan
rowky
# 07.06.2017 ob 19:34
@Optimist99
sploh ne, okoli sebe imel tudi nekaj takšnih ki bi jim dal 40+. Nekaj mlečnozobih, večina pa verjetno res med 20 in 30.
zogg
# 07.06.2017 ob 10:48
Bilo je noro!
Optimist99
# 07.06.2017 ob 23:09
@rowky
Tisti, kateri jih poslusamo, smo pac starejsi. Sem razmisljal v smeri, da je vedno manj studentarije, studij je krajsi, manj vecnih studentov, prej se folk zresni (ga sistem prisili)

@ukulelica
Fino in fajn. Podpiram glasbeni okus. Kdaj boš eksperimentiral z n-stvarmi, če ne, ko si mlad.
UK4EVER
# 07.06.2017 ob 16:48
najbolsa noc... res so dobri.... vec kot 2uri odlicne glasbe
nuLanuLa
# 07.06.2017 ob 10:18
Punk ni mrtev. Postal je velik posel. S tisto ameriško zastavo na kitari pa tudi glasnik imperialistične politike.
UK4EVER
# 08.06.2017 ob 06:14
@optimist99 res ne bla vecina publike do 25 :)
Optimist99
# 07.06.2017 ob 18:14
a se meni zdi zelo mlada publika (najstniki do 24 max?)?
VanDame
# 07.06.2017 ob 19:20
"cebelici
# 07.06.2017 ob 14:23
Očitno novinarka še ni bila na dosti koncertih. Poglej v Avstrijo ali Italijo, tam je šele zadržano, pri nas pa daleč od tega..."


cebelici: avstrija ja, vendar Italija!?!? Italijani so eni najboljših občinstev v Evropi in tudi glasbeniki jih cenijo in se tja radi vračajo. Recimo koncerti na San Siru pa koncerti po Toskani... Sem bil že kar na nekaj rock koncertih v Italiji (in Avstriji), tako da vem kaj govorim.
Poglej si dokumentarec Immagine in Cornice (Pearl jam).
Flegica
# 07.06.2017 ob 07:20
A se samo meni zdi al zgleda Armstrong na par fotkah isto k Donny iz Brady bunch?
papi43
# 07.06.2017 ob 10:16
Nikakor ne bi zganjal negative, sploh ne v povezavi z dozivetim super koncertom in tudi zelo dobrim clankom.

Ampak neka meja zdravega razuma pa mora biti. Od 7. ure zjutraj, ko je bil clanek objavljen, me ze zvija v trebuhu, ker obozevalec/novinar ne ve, da gospodu basistu ni "ime" Mike Drint pac pa Mike Dirnt. :-/
Mike1825
# 07.06.2017 ob 09:16
Predskupina je pa bolj slabo ogrela publiko, 3/4 jih je raje še za šankom blo, od ostalih, ki so bili tam jih je pa 10% kazalo nekega navdušenja nad njimi po pol ure so pa tak že nehal špilat.
Sicer nisem neki ljubitelj te zvrsti niti ne skupine Green day ampak mi je bil koncert dober, bi pa rekel, da malo neuravnotežen. Prva polovica koncerta je bila zakon, potem so se pa kar malo izgubili, za zaključek imam pa sam vedno rad kaj bolj "poskočnega"...
dimmukomun
# 07.06.2017 ob 12:57
Mladina pa tolk uštimana,da je prav grdo zgledalo.Kje so pravi...??
SF0100
# 07.06.2017 ob 08:48
Zakaj pa ni slike, ko je pevec ogrnjen v slovensko zastavo?

A je domoljubje prepovedano na RTV SLO?
Diego Armando
# 07.06.2017 ob 09:51
Kvazi-šminkeraj-komeršal-pank. Rancid izvzeti.
Branko57
# 07.06.2017 ob 08:47
to ni noben rock n roll, to je navaden pop za čajanke.
bojler1234
# 07.06.2017 ob 08:40
šminkerji
Nove note
link
Imset: Med slovenskimi glasbeniki ne čutimo rivalstva
17
14. november 2018 ob 09:38 Zasedba Imset, ki je pred kratkim izdala glasbeni prvenec z naslovom Persona, pravi, da z njimi na slovensko glasbeno sceno, ki je že potrebna prevetritve, prihaja nova, bolj mladostna energija.
Več novic ...
Kazalo