Na letošnjem Terraneu bo prvič vzpostavljen tudi poseben oder
Na letošnjem Terraneu bo prvič vzpostavljen tudi poseben oder "Kino Šiška stage", kjer bo vzporedno z glavnim programom potekal tudi program koncertov aktualnih slovenskih izvajalcev po izboru in v produkciji Kina Šiška. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Poleg izvajalcev po izboru Kina Šiške se bodo na festivalu predstavili tudi zasavski dolgoprogaši Icarus Down, ki so si nastop zaslužili s sodelovanjem na letošnjem Slovenskem tednu glasbe. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Prodigy
Med prvimi imeni letošnjega festivala boste letos našli legende elektronske glasbe The Prodigy. Foto: EPA
Wu Tang Clan
Potem ko se je preteklo leto pri nas mudil le GZA, zdaj v našo neposredno bližino prihaja celotna zasedba Wu Tang Clana. Foto: EPA
GZA
Duhovni vodja klana hiphop Wu Tang Clan je Slovenijo obiskal februarja lani. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Potem ko so pred tedni nastopili v ljubljanskem Kinu Šiška, bodo čez nekaj dni My Bloody Valentine stali na odru Terranea. Foto: Kino Šiška

Tretja izvedba festivala, ki ga je do zdaj po besedah organizatorjev obiskalo že več kot 50.000 obiskovalcev, bo letos postregla z imeni, kot so legende elektronske glasbe The Prodigy, velikani hiphopa Wu-Tang Clan (član njihove zasedbe GZA je pri nas nastopil lani), kultni alternativci My Bloody Valentine, ostrobesedna mojstrica rim Azealia Banks, soulpevec Aloe Blacc itd.

Osrednja novost letošnje izvedbe je, da se festival širi na morje, natančneje v v nekdanjo vojašnico Minerska na vstopu v šibeniški kanal. Tam bo potekalo dnevno festivalsko dogajanje na t. i. plaži Terranea, kjer bo poskrbljeno za celodnevni program, nad katerim bodo bdeli različni didžeji.

Nekaj besed o samem programu in navzočnosti slovenskih izvajalcev na festivalu smo izmenjali z direktorjem festivala Lukom Pavićem.


Kaj je pripomoglo k odločitvi, da letos postavite na festivalu oder za slovenske izvajalce?
Večina slovenskih izvajalcev nastopa v sklopu sodelovanja z našim slovenskim partnerjem - Kinom Šiška. Tako smo se dogovorili, da oni organizirajo program za 9. avgusta na enem izmed naših odrov in tako bo večina slovenskih izvajalcev nastopila skupaj na isti dan. Poleg njih pa na naš festival prihaja še skupina Icarus Down, ki bodo nastopili že dan pred drugimi, tako da vse slovenske skupine le niso na enem kupu.

Kaj si sami obetate od teh nastopov? Računate na več slovenskih obiskovalcev?
Zagotovo nam Slovenija predstavlja zelo zanimivo in pomembno tržišče. Slovenci so naši bližnji sosedi, s katerimi smo vedno imeli odlične odnose. Pot iz Ljubljane do festivala traja manj kot štiri ure vožnje z avtomobilom. In vsako leto upamo na čim večji obisk iz Slovenije. Tako je tudi sodelovanje s Kinom Šiška in vabilo slovenskim izvajalcem na Terraneo način, s katerim želimo povečati popularnost in zanimanje za festival pri vas.

Za slovenski Punk Rock Holiday in MetalDays velja, da ga obišče več tujcev kot domačih obiskovalcev. Kakšno je kaj razmerje na Terraneu?
Za zdaj večino tvorijo domači obiskovalci. Število tujcev pa je pretekla leta naraščalo v primerjavi s prvim letom. Naš dolgoročni cilj je, da bo razmerje med domačimi in tujimi obiskovalci približno enako. In prav s tem smo se letos začeli intenzivneje ukvarjati, ko smo povečali promocijo festivala na tržiščih, kot so Velika Britanija, Skandinavija, Italija, Avstrija ...

Pretekla leto so festival obiskala imena, kot so The Roots, The xx, The Vaccines ..., letos pa ste ponudili še pestrejši nabor izvajalcev hiphopa, ko smo pri velikih imenih z Wu Tang Clan, Azaleo Banks ... Potem imamo tu še The Prodigy ... Zakaj?
Že od samega začetka se trudimo, da imamo v programu tudi zastopnike plesne, črnske 'groove' glasbe. Tako je prvo leto pri nas nastopila Janelle Monáe, lani so prišli v Šibenik člani zasedbe Roots in na primer DaM KunK. Letos pa bodo nastopili Wu Tang Clan, Azealia Banksin Aloe Blacc.
Skratka ne gre za nobeno novost v programu, se je pa enostavno zgodilo, da so se zložile karte, da imamo nekoliko več večjih imen tovrstne glasbe. Mislim, da ni slabo, če program vsako leto rahlo poudari določeno glasbeno smer. Sicer pa lahko na Terraneu vedno slišite rock, predstavnike alternative, indieglasbe in kakovostne elektronike z vsemi njenimi podžanri. Tako je logično, da so drugi nosilci letošnjega festivala poleg Wu Tang Clana kultni altrockerji My Bloody Valentine in legende elektronske glasbe The Prodigy.

Kaj je bilo glavno merilo, ko ste izbirali, katero skupino boste povabili in katero ne, še posebej ko ste se odločali o osrednjih skupinah?
Vedno začnemo sestavljati seznam želja, koga bi radi videli na festivalu, še preden se lotimo klicanja za rezervacije. Nato pa odloča dostopnost posameznih skupin in naše finančne zmožnosti. Počasi se tako oblikuje festivalski program. Pri "bookiranju" takoj vemo, kateri izvajalec bo nosilni in kateri ne. Pri sami izbiri pa se odločamo glede na kakovost izvajalcev znotraj posameznih žanrov, ki počasi postajajo zaščitni znak festivala. Tako nam je vedno pomembno, da imamo na festivalu mlada, aktualna in kredibilna imena svetovnega glasbenega prizorišča in da hkrati vsako leto gostimo stare, uveljavljene izvajalce.

Koliko boste še razvijali koncept festivala? Kje je črta - če sploh -, kdo ne ustreza na vaše odre?
Veste, kako pravijo: le nebo je meja (smeh). A počasi. Gremo leto za letom. Ni lahko graditi novega festivala, ki si je že v samem štartu postavil visoke standarde glede programa in realizacije. Trudimo se, da bi bili boljši iz leta v leto in da bi ponudili našim obiskovalcem nepozabno festivalsko izkušnjo, ki je začinjena z norim letovanjem na prelepem Jadranu. In kdo ni dovolj dober za naš oder? Če je izvajalec kakovosten, je vsak dober, samo počakati mora, kdaj bo na vrsti (smeh).

Koliko je za mlajši festival težje, da vztraja v teh časih, kot na primer tisti, ki imajo za sabo že 10-letno kilometrino ali več?
To so zelo težki časi za začetke kakršnega koli posla in tako tudi festivala. Na eni strani imate svetovno gospodarsko krizo in to, da vsi zelo pazijo, kam vložijo svoj denar. Po drugi strani pa obstaja prava inflacija poletnih festivalov na Jadranu. Letos festival organiziramo že tretje leto in prepričani smo, da imamo še dovolj adutov, ki bo naš festival razlikoval od drugih. Imamo odličen glasbeni program, bogate obfestivalske dejavnosti, okolico, sonce, morje in termina festivala, zato nas ne čudi, da so nas mediji, kot so Daily Telegraph, Forbes in portal Net-a-Porter že uvrstili med deseterico najboljših evropskih in svetovnih festivalskih destinacij.