Križankam so lani zavladale žive barve, zagotovo bo tako tudi tokrat. Foto: MMC RTV SLO
Križankam so lani zavladale žive barve, zagotovo bo tako tudi tokrat. Foto: MMC RTV SLO
Umek
Umek, ki se ga je prijel vzdevek 'fotr', se je vrnil na slovenska tla. Foto: MMC RTV SLO

Oba omenjena didžeja se lahko pohvalita, da sta bila med petimi nominiranci za priznanje "Best Techno Artist '10".

Tako kot v zadnjih treh letih se torej tudi letos sezona glasbenih festivalov na prostem začenja z Dnevom elektronike (s podnaslovom 1605 Music therapy), praznikom plesnoelektronske glasbe in spremljajoče kulture, ki se je v ljubljanskih Križankah začel ob 14. uri.

Dolga vrsta nastopajočih
Prireditev, katere cilj je dokončna umestitev sodobne plesne elektronike ob bok orkestralni in bandovski glasbi, je obenem tudi rojstnodnevna zabava slovenskega "globalnega junaka" DJ Umka in njegove založbe 1605. Po stari navadi bodo obiskovalci tudi letos lahko prisluhnili vrsti največjih svetovnih mojstrov elektronske glasbe, med katerimi bosta izstopala že omenjena Umek in Christian Smith.

Ob gostitelju so občinstvo razgibavali grammyjevski nominiranec Nic Fanciulli, na krilih velikega hita Balkamaniac se v Slovenijo vrača Francoz Sebastien Leger, v Križankah je bil tudi vroči povratnik, že omenjeni Christian Smith. Alan Fitzpatrick, Reset Robot, Loco & Jam, Spektre, Dave Vega in Piatto pa so zadovoljili okus tudi najbolj izbirčnih poznavalcev avantgardne klubske glasbe.

Posebno zahtevno nalogo sta si zadala člana ekipe IntoSomethinG, Royter & Fedja, ki sta skušala nadgraditi lanski maratonski ep v preddverju Križank, domače barve pa sta branila še Matthew Hoag in obalni studijski guru Tomy DeClerque. Osrednji del glasbene "terapije" bo končan ob polnoči, "težji pacienti" pa bodo lahko blagodejne 1605 učinke do jutra preizkušali še v enem izmed ljubljanskih klubov.

Pestro pa ni bilo samo ob mešalni mizi, pač pa tudi na drugi stani zidu. Zaživel je park pred Križankami, kjer so se mladi zbirali, da bi si pred napornim plesnim večerom še osvežili grlo. Precej opravka so si dali tudi z "obvezno" opremo za party - plišastimi ušeski in utripajočimi lučkami.