Laka je leta 2008, ko je zastopal BiH na izboru za Evrovizijo, prejel še MTV-jevo nagrado Best Adria Act. Foto: MMC RTV SLO
Laka je leta 2008, ko je zastopal BiH na izboru za Evrovizijo, prejel še MTV-jevo nagrado Best Adria Act. Foto: MMC RTV SLO
Koncert Lake v Kinu Šiška
Pozabite na običajno 'setlisto' - Laka je svoj program odvodil s pomočjo majhnega listka, ki ga je po vsaki zapeti skladbi izvlekel iz svojega hlačnega žepa. Foto: MMC RTV SLO

Čeprav smo si Lako najbolj zapomnili po njegovem evrovizijskem nastopu iz leta 2008 in po pesmi Pokušaj, dve leti po naskakovanju evrovizijskega prestola poizkus spreminja v ustaljeno prakso. Trzljaji na vsak močnejši kitarski rif in vokalni premori, nabiti z eklektičnostjo. "One man show", pomnožen z dve, vpet v skorajda rock'n'roll ritme spremljevalne skupine je gostoval v centru urbane kulture Kinu Šiška.

Prvi toni Lakinega power popa so okoli pol polnoči v dvorano le zvabili še vse tiste, ki jih nastop makedonske četverice Bei the fish s samosvojo mešanico sodobnega elektro-popa in akustičnega instrumentarija niso ravno prepričali, da bi ostali pod odrom ves čas. In tiste, ki so si po zapustitvi odra kranjskih Miss.Bee vzeli nekajurni predah na še enem mesečnem dogodku Kino Šiške - Yu Go.

Laka v opravi dežurnega "ranjenca" (na kar je spominjala njegova oprava) je z neprestano komunikacijo in z naivno iskrivimi pesmimi, kot sta Piškila in Medjed, razlagal svoje težave edinim "zdravnikom", ki ga vedno razumejo – občinstvu.
Pokušaj razpel vse zbrane
Bosanski alterpop fenomen iz Goražda, ki si je širšo prepoznavnost pridobil leta 2008, ko je v koreografiji Braneta Potočana zastopal BiH na Evroviziji, je sprva zadržano občinstvo zvabil v svojo past s pesmimi Nista, Zec, Ružo, Glup, Proteza in Đemper. Razživel jih je s Pokušaj in razplamtel z njegovim najnovejšim singlom Brko.

Lakovo navidezno odsotnost v popolni koncentraciji na nastop je kot vedno dopolnjevala njegova "jin-jang" polovica, sestra Mirela. Lahkotna v svoji breztežnosti, z gibi ujeta v svoj svet, je bila vse tisto, kar njen brat ni, ali drugače: vse kar ona je in Laka ni.

Namreč, medtem ko se Laka lahko hipnotizira tudi ob stoječem mikrofonu, postane oder eno veliko igrišče za Mirelo. Lahkotni tek v visokih petah na mestu, plavanje po suhem in po zraku, ples lutke, ki so ji popustile vse vrvice in povrh vsega še glas, ki pa se zaradi malce slabšega ozvočenja ni razživel v pravih dimenzijah.

Mirela in Laka - popolna kombinacija
V dobri uri in pol sta brat in sestra ob plesnih igrah, sinhronih poskokih, prikazu veščin aerobike predstavila vse svoje največje uspešnice in navdušila zbrane do te mere, da sta se morala vrniti nazaj na oder.

Več pa si lahko pogledate v spodnji galeriji.