Dream Theater, ki so nastali leta 1985, danes sestavljajo ustanovni člani James LaBrie na vokalih, John Myung na basu, John Petrucci na kitari in vokalih ter pozneje pridružena Mike Portnoy na bobnih in vokalih in Jordan Rudess na klaviaturah. Foto: Master of Metal
Dream Theater, ki so nastali leta 1985, danes sestavljajo ustanovni člani James LaBrie na vokalih, John Myung na basu, John Petrucci na kitari in vokalih ter pozneje pridružena Mike Portnoy na bobnih in vokalih in Jordan Rudess na klaviaturah. Foto: Master of Metal
Dream Theater: Black Clouds & Silver Linings
Dinamičnost in nenehna presenečenja, ki jih Dream Theater že več kot dve desetletji in pol pripravljajo na vsakem nastopu, vedno znova prepričajo in potrjujejo njihov status ene skupin z najboljšimi nastopi v živo. Tokrat prihajajo v Ljubljano 'v službi' novega albuma Black Clouds & Silver Linings. Foto: Roadrunner Records
Opeth
Napredno razmišljujoči švedski gigantic Opeth, ki na učinkovit način v svoji glasbi mešajo metal, klasičen rock, prog, folk, svojo večletno tradicijo nadaljujejo na zadnjem albumu Watershed. Čisti perfekcionizem, glasbena popolnost, intenzivnost in pa seveda humoristične zgodbice, s katerimi nas med komadi zabava vodja Mikael Akerfeldt, vam bodo na ljubljanskem koncertu odprli nov pogled na progresivni metal današnje dobe, obljubljajo organizatorji. Foto: Master of Metal

V soboto, 31. oktobra, se bo v ljubljanski Hali Tivoli zgodil "progresivni metal spektakel", kot napovedujejo organizatorji. V sklopu turneje Progressive Nation (ustanovitelj in idejni vodja turneje je sam Mike Portnoy, bobnar skupine Dream Theater), ki se bo letos prvič zgodila tudi na tej strani oceana, bosta pri nas nastopili dve vrhunski skupini, ki sta vsaka po svoje zaznamovali pomen izraza "progressive".

Dream Theater v Slovenijo prihajajo že tretjič, a bodo gotovo spet presenetili oboževalce, saj se koncertne set liste na njihovih nastopih nenehno spreminjajo. Skupina je znana po izjemnem tehničnem obvladovanju instrumentov - trije ustanovni člani so se šolali na slovitem bostonskem kolidžu Berklee -, njeni člani so dobili že številne nagrade stroke.

Že deset let v popolni zasedbi
Leta 1992 so se Dream Theater s ploščo Images And Words (ta velja tudi za njihovo najbolje prodajano, op. a.) prvič zares prebili v "mainstream" medije, videospot za pesem Pull Me Under je kraljeval MTV-lestvicam in še danes uživa ugleden status na televizijskih postajah. Images And Words, Awake, Falling Into Infinity, Metropolis Pt.2: Scenes from a Memory, Six Degrees of Inner Turbulence, Train Of Thought in Octavarium so mojstrovine, ki so skupino Dream Theater za vedno zasidrale v srca mnogih oboževalcev skupine po vsem svetu.

Leta 1991 se je skupini, ki je nastala sredi 80. let, pridružil pevec James LaBrie, 1999 pa še klaviaturist Jordan Rudess in od tedaj se zasedba Dream Theater ne spreminja: našli so popolnost, h kateri ti šolani glasbeniki stremijo od samega začetka glasbenega ustvarjanja.

Po 24 letih v "fantastični dobi ustvarjanja"
Black Clouds & Silver Linings je naslov desete studijske plošče enega najbolj priznanih in cenjenih kvintetov v prog rock in metal vodah in prav ta izdelek bodo predstavljali v Ljubljani.

"Trenutno se Dream Theater nahajamo v fantastični dobi našega ustvarjanja, saj imamo popolno svobodo, ko gre za našo kreativnost in nove albume," pripoveduje Mike Portnoy, bobnar zasedbe. "Danes lahko izdamo album točno v takšni obliki, kakršno smo si zamislili in se istočasno zavedamo, da imamo pri tem popolno podporo naše založbe (Roadrunner Records, op. a.) in naših oboževalcev. Nove albume izdajamo praktično zase in seveda za naše oboževalce, brez dodatnih skrbi, kaj si bodo o albumu mislili vsi drugi. Da smo dosegli to stopnjo, je res trajalo 24 let, vendar je danes ta občutek zares neverjeten. Zelo smo zadovoljni," sporočajo člani zasedbe.

Tudi Opeth že tretjič v Sloveniji
Švedski prog death metal psihadeliki Opeth, ki bodo ogreli prizorišče ljubljanskega koncerta, pa veljajo za eno najbolj inovativnih skupin zadnjih let. Dvakrat so že nastopili in navdušili na odru tolminskega festivala Metalcamp. Njihova zadnja studijska albuma Ghost Reveries in Watershed sta požela kup nagrad, so še zapisali organizatorji koncerta.

Spodaj prilagamo še najnovejši videospot skupine Dream Theater za skladbo A Rite Of Passage.