Norveški je leta 2009 zmago na Evroviziji v Moskvi pripel mladi Alexander Rybak. Foto: Reuters
Norveški je leta 2009 zmago na Evroviziji v Moskvi pripel mladi Alexander Rybak. Foto: Reuters

Tako je že gotovo, da v Oslu konec maja 2010 ne bo predstavnikov San Marina, Madžarske in Češke. Podobno naj bi se zaradi gospodarske krize in krčenja izdatkov odločile še baltske države. Državni izbori za predstavnike na Evroviziji so večinoma namreč odvisni od državnega proračuna in tako so bile nekatere države zaradi krize prisiljene sodelovanje na finalnem izboru odpovedati, piše srbski portal Blic in dodaja, da Beovizija (sicer v nekoliko skromnejši obliki) vendarle bo.

Slovenija bo imela svojega predstavnika
Zagotovo pa bomo v Oslu imeli svojega predstavnika tudi Slovenci. Razpis za sodelovanje na Emi je bil objavljen v oktobru, tekmovalci pa se lahko za sodelovanje prijavijo do 14. decembra. Kot je takrat za MMC pojasnila urednica projekta Ema 2010, Dijana Štraus Svetlik, datum festivala še ni natančno določen, znano pa je, da bo RTV tudi letos k sodelovanju povabil do sedem uveljavljenih avtorjev.

In še letošnji novosti? O zmagovalcu bodo odločali le gledalci in poslušalci s telefonskim glasovanjem (ob morebitnih težavah nadomestna žirija), izbranec po volji občinstva pa bo Slovenijo v Oslu zastopal z besedilom v slovenščini.