Slovensko death metal zasedbo Noctiferia, ki deluje že več kot deset let, sestavljajo Gianni Poposki, Igor Nardin, Uroš Lipovec, Mathias Gergeta in Roman Files. Foto: Luka Kaše
Slovensko death metal zasedbo Noctiferia, ki deluje že več kot deset let, sestavljajo Gianni Poposki, Igor Nardin, Uroš Lipovec, Mathias Gergeta in Roman Files. Foto: Luka Kaše
In Flames
Noctiferia na turneji spremlja zasedbo In Flames. Foto: EPA
In Flames (Peter Iwers na basu in Jesper Strömblad na kitari)
Obe skupini prihajata 28. septembra v ljubljanski Kino Šiška. Foto: EPA

"Turneje v takem ali podobnem obsegu smo že imeli, je pa res, da agencija in bend, s katerim smo na turneji, pomenita čisto drugo organizacijo in pogoje na sami turneji. Vse od promocije do 'cateringa', dvoran in ekipe je na izredno visoki ravni," je za MMC pojasnil basist Uroš Lipovec.

Koncerta Noctiferie in skupine In Flames v Kinu Šiška se lahko udeležite tudi vi. V sodelovanju z organizatorjem vam podarjamo dve vstopnici. Vse, kar morete storiti, je, da postanete oboževalec MMC Zabave na Facebooku in na zid napišete pravilni odgovor na vprašanje:
Iz katere države prihajajo In Flames?
a) Švedske.
b) Finske.
c) Norveške.
Nagradna igra bo potekala do srede, 21. septembra, do 15.00.

"Občinstvu bomo ponudili to, kar najbolje znamo. Udaren, temačen šov, na katerem damo od sebe 110 odstotkov, brezpogojno, brez usmiljenja," je bil jasen basist skupine, ki je lani izdala svoj četrti studijski album Death Culture. To je bil tudi prvi pravi konceptualen album skupine. Ploščo so začeli snemati lani pozimi v studiu DB Recordings v Radovljici, pesmi pa so nato potovale v legendarni Abyss studio na Švedskem, kjer je producent Peter Tagtgren poskrbel za dokončen miks plošče (Noctiferia je s Tagtgrenom sodelovala že na prejšnji plošči – Slovenska morbida).
.
"Poudarek na koncertih bo na zadnji plošči, bomo pa v program vključili tudi nekaj pesmi s Slovenske morbide. Vsak večer igramo 45 minut in v tem času skušamo predstaviti bend čim bolj celovito," je za MMC pojasnil Lipovec.

"Vsaka turneja je učna ura, nova nepozabna doživetja in velika življenjska šola. Prisotni smo pri večji produkciji, kot smo je vajeni do zdaj, in to se bo odražalo tudi v našem delu, ki bo od zdaj naprej na še višji ravni," je ob tem dodal basist.

Natrpan koncertni ritem članov skupine ne skrbi. "Lahko rečem, da smo turnej navajeni in več ko igramo, bolj smo zadovoljni. Še rajši bi videli, da ne bi bilo prostih dni, ampak ti so obvezni, saj so relacije med določenimi koncerti ogromne," je potožil Lipovec.

Sicer pa je za takšno turnejo potrebno veliko dela in dokazovanja, da sploh pride do nje, je poudaril Lipovec. "Treba je biti profesionalen in konstanten pri svojem delu! To je rezultat našega dolgoletnega trdega dela in dobrega menedžmenta," meni basist.

V okviru evropske turneje se bo Noctiferia s skupino In Flames prestavila tudi v Sloveniji, natančneje 28. septembra v Kinu Šiška. In Flames so danes z (ne)spremenjeno zasedbo še vedno neustavljiva sila.

Peterica iz Gothenburga je v svojih dveh desetletjih delovanja iz osnovne ideje mešanja melodike Iron Maiden in brutalnosti death metala prešla do ene izmed kreativnih sil, ki so definirale melodični death metal. Na koncertu lahko po besedah organizatorja pričakujemo tako stare uspešnice kot pesmi z najnovejšega studijskega albuma Sounds Of A Playground Fading, izdanega junija 2011 pri založbi Century Media. Album so posneli brez enega izmed ustanovnih članov, Jasperja Stromblada, ki ga je po odhodu februarja 2010 zamenjal njihov nekdanji kitarist Niclas Engelin.