Foto: BoBo
Foto: BoBo

»Združenje SAZAS je mednarodno zastopstvo, ki v Sloveniji na enem mestu tistim, ki želijo uporabljati glasbo omogoča dostop do zakonite uporabe glasbenih avtorskih vsebin celega sveta.
Po mednarodnih raziskavah se Združenje SAZAS uvršča na drugo mesto med srednje in vzhodnoevropskimi državami. Vodi ga 12 članski upravni odbor, katerega predsednik po statutu nima nobene večje pristojnosti, kot ostali člani vodstva.
Pritožb na izplačila avtorjem je zgolj tri promile. Po številu izplačil včlanjenim glasbenim avtorjem na število prebivalcev, se SAZAS uvršča med tiste organizacije, ki izplačajo največjemu številu avtorjev v posamezni državi.
Avtorska zakonodaja v Sloveniji je bila v preteklosti poslabšana, zaradi česar so potrebni dolgi sodni postopki, da SAZAS uspe zagotoviti avtorjem nadomestila, ki jih dolgujejo tisti, ki brez dovoljenja avtorjev ustvarjajo dobičke na njihov račun. Izredno velik dolžnik avtorjem je z radijsko mrežo Radia 1 in ostalimi radiji in prek lastniško obvladljivih podjetji tudi LEO OBLAK. Gre za več milijonov evrov. In prav Leo Oblak je podal neresnične izjave, na podlagi katerih je lanskega decembra policija opravila dejanja, ki so v fazi predkazenska postopka, vendar niso povezana z zlorabo položaja v Združenju SAZAS, kot se skuša prikazati. Pri tem je potrebno poudariti, da so bile in so vse poslovne odločitve na SAZAS-u sprejete s strani Upravnega odbora in potrjene na Zboru članov in ne s strani Matjaža Zupana, ki te pristojnosti nima. Ponovno poudarjamo, da je lastnik Sazasove nepremičnine Sazas in ne Matjaž Zupan.
Poudarjamo tudi, da RTV SLO nima urejenih pravic za spletno uporabo glasbenih avtorskih vsebin in je v tem primeru kršitelj zakonodaje.«