Skupina, ki prihaja iz Idrije, ni nikoli izdala albuma. Med svojim kratkim in učinkovitim delovanjem je bila le dvakrat v studiu - v
Skupina, ki prihaja iz Idrije, ni nikoli izdala albuma. Med svojim kratkim in učinkovitim delovanjem je bila le dvakrat v studiu - v "studiu" Radia Študent, kjer so pod taktirko takrat še mlečnozobega producenta Jurija Torija posneli demoposnetke skladb: prvič Če se rodiš cigan, Prazna generacija, Ne v mislt in Ti si zvezda ter drugič Smej se, Ustan idiot! in Vahid z nepozabnim kitarskim introm in outtrom za kompilacijo Lepo je ..., izdano leta 1982 pri ZKP RTV Ljubljana (danes Slovenija). Foto: Iztok Bončina/ Dallas
Dare Kaurič
Udarni član Kuzel je tudi kitarist Dare Kaurič, ki ga poznamo kot vodjo skupine Kingston - prav on je avtor večine skladb. Foto: MMC RTV SLO

Kuzle, prezrti (tudi po svoji krivdi) predstavniki druge generacije punka na Slovenskem, bodo album z naslovom Še pomnite Kuzle, tovariši? izdali po dolgih 30 letih, napoveduje pa ga kdo drug kot Vahid Vahid!

Bolje pozno kot nikoli, bi lahko rekli za retrospektivno izdajo, ki se obeta vsem zagrizenim punkerskim sladokuscem in vsem tistim, ki to šele nameravajo postati. Prava učna ura prvinskega slovenskega punka in spoznavanje deloma po krivici prezrte skupine, ki zaradi spleta okoliščin nikoli ni posnela plošče.

Na novo posnete stare skladbe
Ker avtentični posnetki Kuzl, ki so se iz ortodoksnega punkkolektiva v slabih dveh letih nadgradili v močno "new wave" koncertno ekipo, obstajajo samo na tehnično izredno slabih demoposnetkih, so se člani Kuzl odločili za nenavaden pristop, edinstven v Sloveniji, verjetno tudi kje drugje. Del svojih skladb (v kratkotrajni, dveletni karieri se jih je nabralo več kot 50!) so namreč posneli povsem na novo, a obenem ohranili avtentičen duh časa, v katerem so skladbe nastale.

Marsikatero pesem so si od njih "izposodili" drugi glasbeniki
Glasba, ki je takrat ropotala v glavah 18-letnih mulcev (njihov ustvarjalni vzpon in pot je prekinilo obvezno služenje vojaškega roka), bo tako zdaj končno dostopna vsem. Na albumu bo 21 avtorskih dveminutnih skladb, med katerimi seveda ne bosta manjkali mogoče najbolj znana skladba Vahid Vahid (gre za prvo slovensko skladbo, ki je obravnala "čefursko" tematiko, kot je zapisal Igor Vidmar) in seveda originalna izvedba skladbe Moja mama (ki so jo pozneje posneli tudi Videosex in Big Foot Mama). Slišali bomo lahko tudi originalne različice skladb Superlim, Poljubi me (ki jo je pozneje na novo posnela tudi Zablujena Generacija) in seveda še mnogo drugih.

Kako aktualni so še vedno teksti in sama glasba Kuzl, bodo na koncu odločili poslušalci, kot zanimivost pa še to: Kuzle bodo svoj album poleg zgoščenke izdali tudi na vinilni plošči, kar je v teh časih prav gotovo redkost.

Na vprašanja o ponovnem koncertnem udejstvovanju odgovarjajo, da niti v sanjah ne pomišljajo na to.

Kuzle - Vahid

Kuzle - Moja mama

Kuzle - Prazna Generacija
Kuzle - Reka Postojna Lublana