Festival bo letos potekal med 7. in 9. avgustom. Foto: Uradna stran festivala
Festival bo letos potekal med 7. in 9. avgustom. Foto: Uradna stran festivala
Norija med lanskim večernim nastopom kanadskih elektroničarjev Crystal Castles. Foto: Uradna stran festivala

Ambientalni The xx, udarni električarji The Ting Tings, britanski disko alternativci Friendly Fires, "nova Patti Smith" alias Anna Calvi, eksplozivni in temačni rockerji The Horrors ... Temu pa namesto blatnih travnikov Avstrije ali pa žgočih ravnic Madžarske dodajte še jadransko morje.

Terraneo 2012 bo potekal med 7. in 9. avgustom. Cena tridnevne karte je 350 kun. Več pa na spletni strani festivala.

Terraneo je zaradi vsega tega ob sproščenem vzdušju, lepem vremenu in ugodnejših cenah od drugih podobnih festivalov naglo pridobil ugled med gorečimi obiskovalci koncertov.

Avgusta lani je na festivalu nastopilo več kot sto izvajalcev, med njimi velja izpostaviti The National, Janelle Monáe, La Roux, The Fall, Crystal Castles, Mogwai in The Raveonettes. Domače in regionalne (tudi slovenske) sile pa so zastopali The Bambi Molesters, Overflow, Lollobrigida, Dubioza kolektiv, Repetitor in Bernays Propaganda.

V treh dneh je Terraneo privabil 30.000 ljudi, letošnji cilj pa je po pisanju Jutarnjega lista 15.000 obiskovalcev dnevno, torej 45.000 za cel festival.
Prve karte že pošle
Za prvo "vabo" so organizatorji Terranea na čelu s programskim direktorjem Matejem Škugorjem navrgli 10 tujih in štiri domača imena, še pred objavo katerega koli imena pa je bilo prvih tisoč najcenejših kart že razgrabljenih. Tako veliko zaupanje ima občinstvo v festival, ki se odvija v izpraznjeni šibeniški vojašnici.

Drugo serijo imen izvajalcev, ki jih bomo lahko videli na Terraneu, bodo organizatorji objavili konec meseca.
Na Hrvaško zvabil zvezde
Ob tem pa velja nameniti še besedo ali dve že prej omenjenemu Škugorju, ki v glasbeni srenji velja za enega tistih promotorjev, ki tega ne počne zaradi dobička, ampak za lasten užitek. Zato je v vseh teh letih delovanja v Zagreb (predvsem v legendarni klub KSET) in drugam po Hrvaški pripeljal vrsto svetovno znanih glasbenikov manjše kategorije, ki jih je sam poslušal.

Tako je hrvaški publiki predstavil denimo ameriške indie melodike The National, ki se - tudi zaradi Mateja - radi vračajo k našim južnim sosedom.

Skupno je do zdaj Škugor organiziral kar 900 koncertov.