Lipicanci so že 15. album, ki jih je v svoji bogati karieri izdal Šifrer. Prvi z naslovom Moj žulj nosi že kar
Lipicanci so že 15. album, ki jih je v svoji bogati karieri izdal Šifrer. Prvi z naslovom Moj žulj nosi že kar "pošteno" letnico 1978. Foto: MMC RTV SLO
Predstavitev novih skladb v živo
Šifrer: Seks je zame laboratorijski izraz

Šifrer, ki se je v srca slovenskih ljubiteljev glasbe zapisal s številnimi uspešnicami, kot so Vse manj je dobrih gostiln, Bil sem mlad, Martinov lulček, Uspavanka za Evo, Gorska roža in Ostani z nami, če omenimo le nekatere, je album snemal v kar nekaj državah, tudi čez lužo.

Zanj je povedal, da je nastajal v glavi, ob srečanjih z ljudmi, ki jih pozna, ki ga nasmejejo, ki mu dajo misliti, in z ljudmi, ki jih ima rad: "Bistvo je to, da morajo stvari najprej nastati v notranjem duhovnem "bojlerju", potem je treba to pipico pritisniti, temu, kar pa pride ven, se pa potem reče CD."

Všeč so mu žgečkljive ljudske pesmi
Prosili smo ga tudi za komentar o tem, da njegove pesmi pogosto obravnavajo bodisi seks bodisi alkohol ali kar oboje skupaj: "Besedi seks se izogibam, ker se mi zdi laboratorijski izraz. Mislim, da gre bolj za namige na spolnost. Temu se najbolj približam z dvema ljudskima pesmima, ki sta mi bili všeč. Zakaj so mi všeč slovenske ljudske pesmi, ki znajo biti malo žgečkljive? Ker zna biti slovenski narod v svojih pesmi tako pust, tako žalosten, ker se mu nič lepega ni dogajalo, in hvala bogu, da nekdo nekaj napiše, kako se tam nekje lahko "eno nabriše" ali nekaj takega." Sam dodaja, da ljudje najbolj vidijo tovrstne pesmi, tiste bolj poduhovljene pa najdejo malo "odjemalcev".

Zanimalo nas je tudi, kaj misli o letih, ki jih človek doživi, obkrožen z glasbo: "Včasih je tako, da imaš vsega malo dosti in to je en tak notranji klic: "Daj se malo ustavi!" Potem pa dobiš klic: "Ej, zbudi se, gremo delat!" V resnici te priganjajo pesmi. Če bi pesmi ne pisal in jih snemal, bi verjetno "počil", zato je bolje da naredim CD, kot pa da počim." (smeh)

Tomo se mu je pridružil "zaradi las"
Šifrer nam je povedal tudi zanimivo anekdoto: pri naslovni pesmi namreč sodeluje še z eno sivolaso legendo, in sicer Tomom Jurakom, ki je srca slovenskih poslušalcev osvojil predvsem kot član skupine Gu Gu: "Osnovni motiv je bil definitivno najina barva las - to sem mu povedal, razložil, zakaj gre in on se je spoprijateljil z idejo in privolil ter smo šli skupaj. Še danes sem mu hvaležen, da je to sprejel." Na njegovi plošči so sodelovali trije nekdanji "gu-gujevci" - Roman Medvešek in omenjeni Jurak, za ovitek pa je poskrbel klaviaturist skupine Igor Ribič. "Skupina se sicer ni zbrala, sodeluje pa na tej plati," se je pošalil.

Povprašali smo ga tudi, zakaj so v zadnjem času tako pogoste predelave znanih slovenskih uspešnic - Alenka Godec si je za svoj zadnji album So najlepše pesmi že napisane sposodila kar dve njegovi pesmi - Vsi ljudje hitijo in Stoj, Marija: "Zato, ker je bilo očitno takrat nekaj dobrega narejenega. To je tudi pojav v vseh glasbenih narodih. Na ta način se obuja zakladnico muzike - ljudske, zborovske, popularne, rockglasbe ..."

Štirje koncerti v štirih dneh
Kantavtor nam je spregovoril tudi o svoji promocijski turneji. Ta se začne 27. novembra (rojstni dan njegove hčerke Eve) na Ptuju, 28. ga bo mogoče poslušati v Šentilju pri Mariboru, na Bledu še dan pozneje. Turneja se bo končala v ponedeljek, 30. novembra, v Cankarjevem domu v Ljubljani: "To je dan sv. Andreja in moram reči, da mi je datum všeč, ko sem videl, da je na razpolago, zato sem se takoj zagrebel zanj." Kaj bo mogoče slišati? "Nekako sem se odločil, da bodo to pesmi, ki so stare okrog 30 let, in čisto zadnje. Prvi trije albumi, pa zadnji album."

Na desni si oglejte kolaž nekaterih novih skladb in celotni intervju s Šifrerjem.

Predstavitev novih skladb v živo
Šifrer: Seks je zame laboratorijski izraz