Takole za zastori je bil videti začetek nastopa slovenskih predstavnikov. Martina se je pokazala šele ob koncu skladbe. Foto: EPA
Takole za zastori je bil videti začetek nastopa slovenskih predstavnikov. Martina se je pokazala šele ob koncu skladbe. Foto: EPA
Martina Majerle
Martina Majerle, ujeta v trenutku. Foto: EPA
Evrovizija 2009, Norveška
Norveška se je po pričakovanjih uvrstila v finale. Stavnice so zadele v polno. Foto: Reuters
Natalija Vodianova in Andrej Malahov
Voditelja drugega predizbora sta bila že 'stara znanca': manekenka Natalija Vodianova in televizijski voditelj Andrej Malahov. Foto: Reuters
Na odru smo videli tudi poplesavajoče medvede. Foto: Eurovision.tv

V Moskvi se je razpletel drugi predizbor letošnje Evrovizije, v katerem se je predstavilo še 19 držav, deset se jih je prebilo v finale. To so: Azerbajdžan, Hrvaška, Ukrajina, Litva, Albanija, Moldavija, Danska, Estonija, Norveška in Grčija.

Žiga Cerar: Sedem držav bo v finale pripeljala njihova diaspora
Takoj po nastopu je član Quartissima Žiga Cerar za RTV Slovenija dejal: "Z nastopom smo zelo zadovoljni, mislimo, da je bil najboljši nastop do zdaj." Na vprašanje, kako je nastopiti na tako velikem odru, je odvrnil, da je bilo to "nekaj fenomenalnega. Vsi si bomo to zapomnili za večno". Že pred razglasitvijo pa so se zavedali, da se bo v finale težko prebiti: "Tega si zelo želimo, a dejstvo je, da bo vsaj sedem držav šlo v finale zaradi svojih diaspor. A obupali ne bomo. Želimo pa si finala," je bil previden. Na vprašanje, kdaj se vrnejo v Slovenijo in kakšni so njihovi načrti, pa je odvrnil, da se v domovino vrnejo v nedeljo. "Načrt za naprej: delati naprej, Quartissimo bo delal za vas, ustvarjal bo naprej."

Katera šesterica je predstavljala Slovenijo?
Godalni kvartet Quartissimo sestavljajo Žiga Cerar, Matjaž Bogataj, Samo Dervišić in Luka Dukarić, ki so se za to priložnost "obogatili" s pevko Martino Majerle, ki je že četrtič stala na evrovizijskem odru. Na odru je bila kot spremljevalna vokalistka tudi Sandra Feketija, ki je enako "nalogo" opravljala že lani ob Rebeki Dremelj v Beogradu.

Skladba Love Symphony je v celoti delo Andreja Babića. Martina je del pesmi odpela v slovenskem jeziku (Rodi se in umre, kot krog obrača se ... Le jaz in ti sva vse, to simfonija je ...), del pa v angleškem (Out of time, out of place, somewhere, inside my universe, where you live your dreams ... Imagine, you and me, we're flying above the sea, feeling free, eternaly, like in this love symphony ... ).

Martina kot Afrodita
Oblačila so bila delo modnega oblikovalca Zorana Garevskega, koreografija pa plesalca Anžeta Škrubeta. Martina je nosila dolgo obleko kožne barve, po besedah Garevskega so iz nje želeli narediti ideal lepote Afrodito - "kot prelep kip na odru" - štirje godalci pa so nastopili v sivih oblekah. Koreografija ni bila zahtevna, saj so imeli fantje v rokah inštrumente, ki bi jih težko uskladili še s koraki.

Nastopajoči na 2. predizboru:
1. Hrvaška:
Igor Cukrov ft. Andrea - Lijepa Tena
2. Irska: Sinead Mulvey & Black daisy - Et cetera
3. Latvija: Intars Busulis - Probka
4. Srbija: Marko Kon & Milaan - Cipela
5. Poljska: Lidia Kopania - I don`t wanna leave
6. Norveška: Alexander Rybak - Fairytale
7. Ciper: Christina Metaxa - Firefly
8. Slovaška: Kamil Miculcik in Nela Pociskova -Let `tmou
9. Danska: Brink - Believe again
10. Slovenija: Quartissimo feat. Martina - Love symphony/Simfonija
11. Madžarska: Zodi Adok - Dance with me
12. Azerbajdžan:
AySel & Arash - Always
13. Grčija: Sakis Rouvas - This is the night
14. Litva: Sasha son - Love
15. Moldavija: Nelly Ciobanu - Hora din Moldova
16. Albanija:
Kejsi Tola - Carry me in your dream)
17. Ukrajina: Svetlana Loboda - Be my Valentine - Anti crisis girl
18. Estonija: Urban symphony - Randajad
19. Nizozemska: The Toppers - Shine

Stavnice so zadele v polno
Stavnice so, podobno kot v torkovem prvem predizboru, zadele v polno, saj so izmed polfinalistov največ možnosti za preboj v finale dajale Norveški, Grčiji, Azerbajdžanu, Ukrajini in Estoniji, peterici, ki se je res uvrstila v finale. Sloveniji na stavnicah ni kazalo obetavno, kar je bila, kot kaže, žal pravilna napoved. Kot končnega zmagovalca se največkrat omenja predstavnike Norveške, Grčije ali Turčije.

V vidu na desni si lahko ogledate nastop Quartissima na Evroviziji 09.
25 v boju za evrovizijski tron
V sobotnem finalnem večeru bo nastopilo 25 izvajalcev: deset iz prvega predizbora (Turčija, Švedska, Izrael, Portugalska, Malta, Finska, Bosna in Hercegovina, Romunija, Armenija in Islandija), deset iz drugega predizbora (Azerbajdžan, Hrvaška, Ukrajina, Litva, Albanija, Moldavija, Danska, Estonija, Norveška, Grčija), štiri "velike" (Francija, Nemčija, Velika Britanija in Španija) ter prirediteljica 54. Evrovizije, Rusija.

Kot vsako leto tudi letos Evrovizija buri duhove. Vabljeni na Moj splet, da izrazite svoje mnenje o nastopajočih ali pa svoja opažanja zapišete v komentarjih pod novico.

"Skrivne" strokovne komisije
Letošnja Evrovizija prinaša nekaj sprememb, saj organizatorji znova dajejo možnost besede žiriji. Enako kot v prvem je tudi v drugem predizboru napredovalo devet držav, ki so dobile največ glasov na telefonskem glasovanju. Eno državo pa so izbrale skupaj nacionalne žirije, tisto, ki je dobila največ glasov žirije, po "televotingu" pa se ji ne bi uspelo uvrstiti v finale. V tokratnem predizboru so imele pravico glasovanja poleg 19 držav udeleženk tudi Francija, Španija in Rusija. Imena članov vseh 42 strokovnih komisij, torej tudi slovenske, morajo ostati skrivnost do konca tekmovanja.

Finale: pol ljudstvo, pol strokovnjaki
V finalnem večeru bodo imele strokovne komisije še večji vpliv, saj bo vsaka država oddala glasove (od eno do osmih točk, deset in 12 točk), h katerim bo polovico prispevala izbira gledalcev prek 'televotinga', polovico pa bo štel glas strokovnjakov. Poleg tega so letos izžrebali tudi vrstni red podajanja glasov posameznih držav v finalnem večeru. Slovenija bo tako svoje točke podelila kot 39.

K. T./A. P.