Od njihove prve samostojne plošče Tenstan krompir je kul je preteklo že štirinajst let. Foto: Benjamin produkcija
Od njihove prve samostojne plošče Tenstan krompir je kul je preteklo že štirinajst let. Foto: Benjamin produkcija
Srečna mladina
Gašper napoveduje povsem iskren zvok. Foto: Benjamin produkcija
Srečna mladina
Produkcija poteka pod budnim očesom Julija Zornika, ki s skupino sodeluje že od njihovega tretjega albuma Pika. Foto: Benjamin produkcija
Srečna mladina
Člani skupine pa se po izdaji plošče selijo nazaj na koncertne odre. Foto: Benjamin produkcija

Po petih letih, prav toliko albumih, nekaj izletih v tujino, glasbenih nagradah Maršov Gojzer 1997 in Bumerang za prodor leta 2003 ter vizualni nagradi na Bienalu 2005, so člani skupine pripravljeni na nove izzive. "Seveda smo vsi v teh petih letih obogatili svoja življenja z novimi izkušnjami in doživetji, iz katerih črpamo ideje in vsebine za naše glasbeno izražanje," je v pogovoru za MMC povedal Gašper. Okrnjeni - skupino je namreč zapustil saksofonist in klaviaturist Tim Kostrevc - v teh dneh čakajo le še na producenta Julija Zornika, da doda še svoj pečat plošči. Več si lahko preberete v pogovoru spodaj.


Po petih letih prihaja nova plošča Srečne mladine. Se vam zdi pet let dolga ali kratka doba?
Čas je relativen. Pet let ni tako malo, da bi se v tem času nič ne zgodilo in ne tako veliko, da bi Srečno mladino zaradi teh petih let pahnili v pozabo. Predvsem pa gre tu za naše lastne potrebe izražanja in bo morda naslednja plošča izšla čez deset let, morda že naslednje leto. Prihodnost zelo neradi napovedujemo.

Kaj se je v tem času dogajajo s člani skupine?
Bistvena razlika v članstvu skupine je, da je Tim Kostrevc (saksofon in klaviature) samovoljno zapustil Srečno mladino, zato zdaj ustvarjamo sami. Drugi člani smo bili v tem času precej aktivni v naših glasbenih projektih izven Srečne mladine, kar pa ni ne razlog in ne vzrok petletnih priprav nove plošče. Seveda smo vsi v teh petih letih obogatili svoja življenja z novimi izkušnjami in doživetji, iz katerih črpamo ideje in vsebine za naše glasbeno izražanje.

Kakšen zvok lahko oboževalci pričakujejo z novim izdelkom?
Plošča še ni zmiksana, tako da bi bilo o tem preuranjeno govoriti prepodrobneje. Zvok bo predvsem iskren, kar smo dosegli z načinom snemanja v lastnem vadbenem prostoru, v lastni produkciji z Julijevo tehnično pomočjo.

Kot producent se bo ponovno podpisal Julij Zornik. Torej vse le ne bo drugače?
To je v bistvu že četrta plošča Srečne mladine pri kateri sodelujemo z Julijem. Julij je zelo človeški producent, kar pomeni, da se tudi njegov pogled na glasbo in producentsko delo s časom spreminja, bogati, kot pri nas glasbenikih, kot pri običajnih poslušalcih. Le imena ostajajo enaka.

S promocijskim koncertom na nek način spet začenjate na novo. So začetki kdaj manj težji? Kakšni so cilji z novim izdelkom?
Promocija se začne 25. maja na letnem vrtu Gala hale na Metelkovi in upamo, da ne bo treba vsega postavljati na novo. Srečna mladina se ni nikdar ustavila pri svojem delu, intenzivnost medijskega pojavljanja in odrskega nastopanja pa niha sorazmerno z intenzivnostjo produkcije. Vsak nov začetek pa je seveda lažji, če se lotevaš istih stvari, zato jim sami dodajamo nove izzive. Ne maramo capljanja na mestu, saj se nam to prevečkrat zgodi nehote. Upamo, da se nam bo to čim manjkrat zgodilo in bomo lahko ploščo "… pa srečno v prihodnosti!" predstavljali na zanimiv način.

Ciljna publika ostaja domača ali vas mika tujina?
Domače ne bomo zapostavljali, tujo bomo z veseljem sprejeli in upamo, da tudi ona nas. Napak bi bilo glasbo omejevati na politični, nacionalni, rasni, verski ali kakršen koli omejen prostor.