Marko Perković - Thompson je hrvaški pevec, ki s svojimi skladbami spravlja v delirij množice. Ene zaradi sreče, druge zaradi besa. Foto:
Marko Perković - Thompson je hrvaški pevec, ki s svojimi skladbami spravlja v delirij množice. Ene zaradi sreče, druge zaradi besa. Foto:
Koncert
Zakon s priljubljeno hrvaško pevko Danijelo Martinović je trajal tri leta, skupaj pa sta posnela tudi duet Potonut ću. Foto: RTV SLO
Miroslav Škoro
Thompsonov dober prijatelj je tudi pevec Miroslav Škoro, tudi v Sloveniji dobro znan po svoji izvedbi legendarne Ne dirajte mi ravnicu. Škoro je tudi krstni boter Thompsonovemu sinu, pevca pa sta skupaj posnela duet Sude mi, posvečen hrvaškim generalom, obtoženim zaradi vojnih zločinov med zadnjo vojno vihro na Balkanu. Refren Sude mi, zato što svoje volim, volim najviše, što sam branio moje najdraže je močno ganil poslušalce in tudi izvajalca sama - Miroslav Škoro se je med izvajanjem te skladbe pred večtisočglavo množico na zagrebškem Maksimiru bridko razjokal. Foto: EPA
Ante Pavelić
Thompsonu pa tudi nekateri njegovi največji privrženci zamerijo v pesmi Jasenovac i Gradiška stara izraženo podporo pokojnemu hrvaškemu radikalnemu politiku Anteju Paveliću, vodji ustaškega gibanja, ki je med drugo svetovno vojno sodeloval z italijanskimi in nemškimi okupatorji. Kot poglavnik Neodvisne države Hrvaške je med drugo svetovno vojno Pavelić osebno izdal ukaz o ustanovitvi uničevalnega taborišča Jasenovac, v katerem so v slogu nemških uničevalnih taborišč ustaši začeli genocid nad Judi, Romi in Srbi, pa tudi s političnimi nasprotniki režima. Thompson je nekoč po koncu koncerta na odru zapel še zloglasno pesem Jasenovac i Gradiška stara in si tako nakopal na glavo srdit bes nasprotnikov fašizma in nacizma, kot rečeno, pa so mu ta spodrsljaj zamerili tudi številni njegovi oboževalci. Foto: EPA
Znamenita olimpijska Zetra v Sarajevu je gostila že številne pevce. Thompsonu zdaj tam ni uspelo zapeti, bo spet poskusil jeseni? Foto: EPA

Čeprav so za koncert kontroverznega hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona, ki bi moral biti 10. maja na sarajevski Zetri, prodali več kot deset tisoč vstopnic, so dogodek zaradi številnih anonimnih groženj na koncu odpovedali.



Močan upor
Koncert naj bi imel humanitarni pridih, saj bi dobiček od prodaje vstopnic namenili gradnji katoliškega študentskega doma v sarajevskem naselju Stup. Thompsonov nastop naj bi tudi zaznamoval deseto obletnico papeževega obiska Sarajeva, saj hrvaški pevec svoje pesmi posveča predvsem domovini, ljubezni in veri. Kljub temu pa so se ideji o Thompsonovem koncertiranju v Sarajevu uprle številne organizacije - Združenje taboriščnikov BiH, tamkajšnja Judovska skupnost, nestrinjanje je izrazila tudi vlada kantona Sarajevo ... pa tudi številni Sarajevčani in prebivalci drugih delov Bosne in Hercegovine.

Plakatov in oglasov so se otepali vsi
Organizator koncerta, Hrvaško katoliško dobrodelno društvo, je že med pripravami naletelo na velike težave, saj nobeno podjetje ni hotelo po Sarajevu postaviti jumbo plakatov, manjše plakate pa so neznanci takoj raztrgali ali prelepili. Čeprav noben od sarajevskih medijev ni hotel objaviti oglasa, so vse vstopnice hitro pošle. Vseno pa so bili nasprotniki Thompsonovega nastopa v Sarajevu močnejši, čeprav ne številnejši od privržencev, zato so se organizatorji na koncu odločili odpovedati koncert, saj so se bali za varnost nastopajočih in tudi občinstva. Thompson je zaradi odpovedi izrazil veliko obžalovanje, a dodal, da je že to jesen spet pripravljen poskusiti z velikim sarajevskim koncertom.

Velika turneja
Sarajevski koncert bi moral biti del velike evropske turneje, na kateri Thompson predstavlja svoj najnovejši album z naslovom Bilo jednom u Hrvatskoj. Turneja se je simbolično začela v hrvaškem mestu Vukovar, za katerega Thompson pravi, da je sveto mesto, mesto, polno herojev. Sledila so mesta Đakovo, Frankfurt, Imotski, Šibenik, Sisak, Dunaj, odpadlemu Sarajevu bodo sledili še Slavonski Brod, Knin, Virovitica, Luzern, za konec pa Marko Perković - Thompson obljublja še spektakularen koncert na zagrebškem Maksimiru, ki bo 16. junija letos.

Kdo sploh je Thompson?
Marko Perković se je rodil 27. oktobra v hrvaški vasici Čavoglave. Vzdevek Thompson je dobil med domovinsko vojno, po istoimenski ameriški puški, ki jo je nosil. Na začetku vojne na Hrvaškem leta 1991 je napisal in posnel tudi svojo prvo pesem z naslovom Bojna Čavoglave, v kateri srbskim vojakom sporoča, da njegovega rojstnega kraja ne bodo zasedli in je hitro postala svojevrstna budnica hrvaškega naroda. Leta 1992 je slekel vojaško uniformo in začel prirejati dobrodelne koncerte po vsej državi. Leta 1995 se je spet vrnil v vojsko in sodeloval v operaciji Nevihta in bil eden prvih hrvaških vojakov, ki so vkorakali v osvobojeni Knin.

Thompsonove pesmi prežema predvsem brezmejna vdanost Hrvaški in Bogu, prostor pa so našle tudi pesmi z ljubezensko tematiko. Leta 1995 se je poročil s priljubljeno hrvaško pevko Danijelo, zakonska sreča pa se je končala po treh letih. Pevec se je znova poročil in ima tri otroke. Triinpolletnega Šimuna, enoinpolletnega Anteja in šestmesečno hčerkico Divo. Pravi, da so otroci največje bogastvo in radost, zato si jih želi še več.

Ponos hrvaških branilcev, a ne vseh
Thompson navdušuje predvsem hrvaške branitelje, ki so doživeli in preživeli domovinsko vojno. Njegove pesmi jih spominjajo na ponos v vojnem času in na grenka razočaranja, ki so sledila v obdobju po koncu vojne. Kaj Thompson pomeni tem ljudem, je pokazala tudi izjava hrvaškega branilca, zaradi vojne prikovanega na invalidski voziček, ki je obkrožila Hrvaško: "Za Hrvaško sem bil pripravljen dati tudi svoje življenje. Bog me je pustil med živimi, a priklenjenega na invalidski voziček. Kadar mi je najtežje, me Thompsonove pesmi vrnejo v življenje in mi ozdravijo dušo in telo!" Thompsonu pa mnogi nekdanji hrvaški vojaki tudi zamerijo. Očitajo mu namreč, da se je, za razliko od njih, boril le na začetku in koncu vojne, vmes pa je v duhu dobrodelnosti raje prijel za mikrofon kot za puško.

Fašist ali domoljub?
Je domoljub lahko nekdo, ki to dokazuje s sovraštvom do drugih? Večno vprašanje, na katero enotnega odgovora ne bomo nikoli našli, saj ob Thompsonovih pesmih malokdo ostane ravnodušen - nekaterim predstavlja pravo božanstvo, drugim utelešenje hudiča. Najbolj goreče polemike ob omembi njegovega imena se seveda pojavljajo na tleh in med prebivalci nekdanje Jugoslavije, mnenja pa so deljena tudi drugje po svetu. Na Nizozemskem so pred leti tako kot zdaj v Sarajevu odpovedali njegov koncert, zaradi fašistične in ksenofobične simbolike, ki se pojavlja med njegovim občinstvom.

Zasenčil celo Boba Dylana
V nemškem časniku Frankfurter Allgemeine Zeitung pa so Thompsona zelo pohvalili in njegove pesmi označili za lepe domoljubne. Thompson je konec aprila na koncertu v Frankfurtu zasenčil celo slovitega Boba Dylana, ki je isti dan nastopal v bližnji dvorani. Thompsonov koncert je bil namreč razprodan, Dylanov pa ne, poleg tega pa so trume oboževalcev hrvaškega pevca, ki so se zgrinjale na koncert, povzročile prometni kaos, zaradi katerega so številni obiskovalci zamudili tudi začetek Dylanovega koncerta.

Tudi njegovi največji sovražniki priznavajo, da ima nezamenljiv raskav glas, ki si zasluži vse pohvale, a hitro dodajo, da besedila nekaterih njegovih pesmi pokvarijo vse, v mislih imajo seveda pesmi, kot so Bojna Čavoglave in zloglasna Jasenovac i Gradiška stara.
Thompson očitno ostaja na hrvaški glasbeni sceni in tako spravlja v obup vse tiste, ki se jim zdi, da Thompson predstavlja grožnjo miru in slogi ... Njegove pesmi pa bodo tako še naprej v veselje vsem hrvaškim nacionalistom in "navadnim" domoljubom, pa tudi vsem, ki so iz njegovega opusa le uspeli izbrskati tiste pesmi, ki jih nesmiselna vojna vihra ni zaznamovala s sovraštvom, obtožbami, gnevom.

T. H.