Dubioza kolektiv so: Almir Hasanbegović (vokal), Adis Zvekić (vokal), Brano Jakubović (klaviature/sampler), Vedran Mujagić (bas kitara), Armin Busatlić (kitara), Senad Suta (bobni) in Dragan Jakubović (tonski mojster). Foto: MMC RTV SLO
Dubioza kolektiv so: Almir Hasanbegović (vokal), Adis Zvekić (vokal), Brano Jakubović (klaviature/sampler), Vedran Mujagić (bas kitara), Armin Busatlić (kitara), Senad Suta (bobni) in Dragan Jakubović (tonski mojster). Foto: MMC RTV SLO
Dubioza kolektiv
Člani skupine zdaj zrejo proti zahodu. Foto: MMC RTV SLO
Dubioza kolektiv
Člani skupine vsak svoj korak tudi sami dokumentirajo. Foto: MMC RTV SLO

Po osmih letih in petih albumih so se člani skupine Dubioza kolektiv znova vrnili k angleškemu jeziku. Po uspehu albuma Firma Ilegal in 5 do 12 so se zaprli v studio in nastal je Wild Wild East, s katerim načrtujejo predvsem "napad" na zahodnoevropsko in ameriško tržišče. Pri izpolnjevanju njihovih ambicij pa so ves čas ostali v stiku s svojo ustaljeno bazo oboževalcev, sploh v poletnih mesecih, ko so nastopali po območju nekdanje skupne države in v nekaterih vzhodnoevropskih mestih.

MMC jih je ulovil na njihovi poletni turneji (na letošnjem Schengenfestu) in izmenjal nekaj besed s pevcem Almirjem Hasanbegovićem, kitarisom Arminom Bušatlićem in klaviaturistom Branom Jakubovićem.


Če pogledamo malce vaš urnik nastopov, lahko vidimo, kako v obdobju treh dneh prepotujete relacije od Poljske prek Slovaške do Slovenije. Kako vam uspe?
Almir:
Človek se vsega navadi.
Armin: Takšni ljudje, kot smo mi, so zgrajeni iz granita.
Almir: Pijemo sokove z veliko vitamini in tako ohranjamo kondicijo.

Koliko časa preživite na poti?
Almir:
Na poti smo toliko časa, da se nam kombi že kar gabi. Ampak navajeni smo na to in nam ni težko premagovati velikih razdalj. Žal pa nam je, na primer, da ni Schengenfest že kar v Bosni. Počasi se približuje ta obrambna meja.

Res je. In s tem se tudi vi počasi približujete Evropi. Pred kratkim ste naredili parodijo na temo Evrovizije, skladbo Euro song. Je bila želja, da predstavljate Bosno in Hercegovino na Evroviziji, le ena izmed vaših šal ali ste si tega res želeli?
Almir:
Mi smo res želeli, da bi nastopili na Evroviziji, ampak nam nikakor niso pustili.
Brano: Mi smo želeli, ampak ker je pri tem treba podpisati pogodbo, v kateri piše, da politične izjave niso dovoljene, zato nam ni bila več zanimiva ideja.
Almir: Naredili pa smo skladbo, ki ne bo nikoli predvajana na Evroviziji, zato pa je na vsakem koncertu.

Trenutno se mudite na daljši poletni turneji, v okviru katere ste se ustavili tudi v Sloveniji. Vmes pa ste izdali album Wild Wild West, ki je izšel pri ameriški založbi Koolarrow Records. Na katero občinstvo ciljate z njim?
Armin:
To je album v angleščini za ameriško založbo, tako da z njim ciljamo na zahodnoevropsko občinstvo in seveda ameriško. Ampak prepričan sem, da bodo tudi naši stari oboževalci uživali v njej. V septembru pa bomo tudi izdali videospot, ki bo pospremil prvi singel z albuma.
Almir: Večino skladb pa tako ali tako že igramo v živo, tako da jih ljudje že poznajo.